Visualització del contingut web Visualització del contingut web

Visualització del contingut web
19/08/2019
Investigadors de Sant Pau i de l'IMIM descobreixen un nou biomarcador

Barcelona 19 d'agost de 2019. - Les malalties cardiovasculars continuen sent la principal causa de mort a Espanya. A més, s'estima que cada any unes 125.000 persones presenten un infart agut de miocardi. Per aquest motiu, els investigadors estan treballant per identificar alguns paràmetres de la sang (biomarcadors) que permetin identificar les persones amb més risc de presentar aquestes malalties.

L'estudi, ha estat publicat recentment a la revista Atherosclerosis, i liderat per la Dra. Vicenta Llorente Cortés i el Dr. David de Gonzalo de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Sant Pau (IIB-Sant Pau) i de l’IIBB-CSIC, respectivament, i el Dr. Roberto Elosua i el Dr. Jaume Marrugat de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), tots ells membres del cibercv de malalties cardiovasculars.

El sLRP1 és un biomarcador que juga un important paper en l'inici i en la progressió de l'aterosclerosi, que és el mecanisme que explica les malalties més greus del cor. Estudis previs del grup de recerca en Lípids i Patologia Cardiovascular de l'IIB-Sant Pau ja havien indicat que el sLRP1 s'associava amb una acceleració del procés de l'aterosclerosi, amb un major acumulació de colesterol i inflamació a la paret de les artèries, però aquesta és la primera evidència que indica que també prediu l'aparició d'esdeveniments clínics com l'infart de miocardi. "La pregunta que volíem respondre era si la determinació d'un nou biomarcador en sang (sLRP1) podia predir el risc cardiovascular a 10 anys", explica el Dr. de Gonzalo.

Com apunta la Dra. Llorente Cortés, "aquest descobriment confirma la rellevància i aplicabilitat del sLRP1 en la pràctica clínica per predir amb molta antelació el risc de desenvolupar malaltia cardiovascular en persones que actualment no presenten cap símptoma".

El Dr. Elosua indica que "per cada increment en una unitat del sLRP1 el risc de presentar una malaltia del cor augmenta un 40%". A més, com assenyala el Dr. Marrugat, "aquest increment és independent dels altres factors de risc com el colesterol, el tabac, la hipertensió arterial i la diabetis. Pel que aquest biomarcador aporta informació nova i complementària a la que ja coneixem en l'actualitat ".

L'estudi s'ha realitzat en el marc de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor) que està seguint des de fa més de 15 anys a més de 11.000 persones de la província de Girona.

Aquest projecte està finançat amb ajudes del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS, SLT002 / 16/00088) de la Generalitat de Catalunya, la Fundació La Marató TV3 i el CIBER Enfermedades Cardiovasculares del Instituto de Salud Carlos III. 

Hospital de Sant Pau
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
PRESENTACIÓ
L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és un centre d'alta complexitat que, amb sis segles d'existència, representa la institució hospitalària degana de l'Estat espanyol.

La seva actuació se centra principalment a Barcelona i s'estén per tota Catalunya, a més de tenir una notable incidència a la resta de l'Estat i una important projecció internacional.

 

Un nou hospital per a un nou segle

Amb l'entrada del segle XXI, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau va iniciar un important procés per establir-se en el seu tercer emplaçament des que va néixer fa més de 600 anys. El nou Hospital es va començar a construir l’any 2000 a la part nord del recinte de Sant Pau, a la cantonada dels carrers Mas Casanovas i Sant Quintí, per donar resposta a les noves necessitats sanitàries. Aquest edifici està format per un bloc principal que acull bàsicament l'activitat ambulatòria (36.022 m2) del qual es despleguen com a dits quatre blocs d'hospitalització (46.878 m2).

En la seva funció assistencial destaquen múltiples activitats, algunes d'elles considerades de referència en el seu àmbit d'actuació. Anualment s'atenen més de 35.000 malalts ingressats i més de 145.000 urgències. A les consultes externes es fan cada any unes 350.000 visites i a l'Hospital de Dia s'atenen més de 75.000 usuaris. Disposa de 136 punts d'hospital de dia, 644 llits i 21 quiròfans.

La docència duta a terme a l'Hospital té un gran abast: Unitat Docent de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, Escola Universitària d'Infermeria, participació al programa de formació sanitària especialitzada, estades formatives, formació continuada, etc.

L'activitat en l'àmbit de la recerca el situa com un dels centres hospitalaris més importants d'Espanya del qual donen testimoni el nombre de treballs publicats i el seu factor d'impacte, el nombre i la qualitat dels projectes subvencionats i les beques obtingudes. Des de 2009, els esforços de l'Institut de Recerca i d'altres nou entitats del seu entorn van convergir en la creació de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Sant Pau (IIB Sant Pau), acreditat pel Ministeri de Ciència i Innovació des de principis de 2011.

L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau està governat pel Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària, on hi són representats la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i l'Arquebisbat de Barcelona.