Breadcrumb

Events

null Sant Pau implanta un dispositiu transcateter a pacients amb insuficiencia mitral severa que millora el seu pronostic evolucio i qualitat de vida

Events
12/10/2020
Sant Pau implanta un dispositiu transcatèter a pacients amb insuficiència mitral severa que millora el seu pronòstic, evolució i qualitat de vida

Sant Pau implanta, per primer cop a l’Estat, un nou dispositiu transcatèter a pacients amb insuficiència mitral severa que millora el seu pronòstic, evolució i qualitat de vida. L’Hospital, pioner en la introducció a la pràctica clínica dels dispositius transcatèter a l’Estat i centre amb major experiència en aquests tipus d’intervencions, ha implantat aquest nou dispositiu amb èxit a dotze pacients.

El nou dispositiu transcatèter que per primer cop a l’Estat han implantat els professionals de la Unitat d’Hemodinàmica del Servei de Cardiologia de Sant Pau, dirigida pel Dr. Antoni Serra Peñaranda, ha estat ideat per a pacients amb insuficiència mitral severa (vàlvula mitral incompetent).

Aquesta malaltia afecta a un 2% de la població general i fins al 10% dels majors de 75 anys. Els pacients sovint tenen comorbiditats i quan són diagnosticats s’enfronten a un mal pronòstic. Només el 15% d’aquests pacients poden ser intervinguts quirúrgicament.

El dispositiu transcatèter (PASCAL™) és un pas més enllà en el tractament d’aquesta greu malaltia. L’experiència en la col·locació de dispositius amb aquesta tècnica a Sant Pau ha estat determinant perquè l’Hospital sigui el primer centre de tot l’Estat en implantar-lo.

A diferència de les tècniques tradicionals de cirurgia, aquest procediment transcatèter és una alternativa mínimament invasiva per reparar el fluxe de la sang a través de les vàlvules cardíaques en pacients afectats per insuficiència mitral severa (regurgitació de la vàlvula mitral). La reparació transcatèter de la vàlvula mitral no requereix parar el cor o fer cap incisió en el tòrax, pel contrari, el procediment es realitza a través d’una petita incisió a la zona inguinal per la que s’insereix un tub per arribar al costat esquerra del cor i poder així reparar la vàlvula mitral. Un cop col·locat el catèter en la posició correcta, la reparació es realitza mitjançant l’implantació del dispositiu que aproxima les valves de la vàlvula mitral per reparar la seva funció i que conté un separador que també redueix el reflux de sang.

Els pacients poden fer vida normal set dies després de la intervenció. Anteriorment aquests pacients ingressaven en repetides ocasions a l’Hospital per descompensacions de la seva malaltia i tenien una greu limitació funcional degut als greus símptomes de la insuficiència mitral severa.

 

Les dades sobre el nou dispositiu

L’estudi COAPT ha demostrat un reducció de la mortalitat del 37% amb aquesta tècnica versus el tractament mèdic tradicional.

En l’últim Congrés “Trans Cathether Therapy 2019” (https://www.crf.org/tct) es va exposar que el benefici en la reducció de la mortalitat s’eixampla al cap de tres anys de seguiment després de la implantació del dispositiu en el pacient afectat per la malaltia.

 

Vídeo: Dispositiu transcatèter