Ruta de navegació

Actualitat

null Sant Pau desenvolupa un farmac que destrueix en animals amb cancer les cellules metastatiques sense perjudicar les sanes

Actualitat
16/06/2019
Sant Pau desenvolupa un fàrmac que destrueix en animals amb càncer les cèl·lules metastàtiques sense perjudicar les sanes

El Grup de recerca d’Oncogènesi i Antitumorals, de l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau-IIB Sant Pau, liderat pel Dr. Ramon Mangues, ha desenvolupat el primer fàrmac de mida nanomètrica que és selectivament antimetastàtic. Aquest nou medicament s'ha provat en animals i els resultats són esperançadors: preveu les metàstasis i a més indueix la mort de les que ja estan en marxa. Aquesta investigació necessita completar-se amb altres fons per arribar a que la clínica sigui una realitat.

La quimioteràpia actual afecta tant a les cèl·lules tumorals com a les sanes. En canvi, la nova nanomedicina fàrmac no causa toxicitat perquè es comporta com un dron: escaneja les cèl·lules de l'organisme a la recerca del seu objectiu i només elimina les malignes; les sanes surten indemnes. A més, bona part del medicament s'acumula en el tumor, el que pot evitar molts dels efectes secundaris de la quimioteràpia convencional.

La precisió del nou tractament és possible gràcies a l'ús d'un nanoconjugat, format per nanopartícules proteiques unides a un fàrmac quimioteràpic molt potent, que aconsegueix el direccionament i el lliurament selectiu del medicament. En concret es dirigeix únicament i exclusivament cap al receptor de membrana CXCR4, que es troba sobreexpressat en la membrana de les cèl·lules mare metastàsiques, això és, les que tenen capacitat d'iniciar i mantenir les metàstasis. D’aquesta manera, s'aconsegueix eliminar selectivament les cèl·lules responsables del començament i el manteniment de les metàstasis.

El nou fàrmac s'ha provat en un model murí de càncer colorectal amb metàstasi al pulmó, fetge, peritoneu i als ganglis limfàtics. També ha funcionat en animals amb leucèmia, limfoma i càncer d'endometri.

En un parell d'anys, els investigadors confien a poder provar-ho en humans i esperen que tingui un elevat impacte en el tractament oncològic, perquè les teràpies actuals ofereixen un control molt limitat de les metàstasis i s'associen amb efectes adversos greus. A més, creuen que el nanoconjugado podria ser útil en més de 20 tipus de càncers.

Fons públics i privats per poder iniciar un Assaig Clínic Fase I
Per poder posar en marxa aquest estudi de Fase I (en persones), els investigadors han fundat la spinf-off Nanoligent, empresa creada amb tecnologia desenvolupada en col·laboració entre l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau-IIB Sant Pau i la Universitat Autònoma de Barcelona, mitjançant el professor Antonio Villaverde i la doctora Esther Vázquez, amb la implicació del CIBER-BBN i la ICTS Nanbiosis. També han aconseguit un projecte Reptes del Ministeri d'Economia i Empresa. 

La Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) estima que l'any 2035 hi haurà 315.000 nous casos de càncer anuals. A dia d'avui no hi ha al mercat fàrmacs que eliminin selectivament les metàstasis, i la disseminació metastàtica és la responsable de la major part de morts en pacients oncològics.

El grup ha comptat amb el suport de la Unitat de Transferència i Innovació de l'IIB Sant Pau que és membre de la Plataforma d'Innovació en Tecnologies Mèdiques i Sanitàries de l'Institut de Salut Carlos III, ITEMAS.

Veure vídeo

Banner Butlleti Sant Pau Ara

Imatge amb enllaç per realitzar subscripcions al butlletí
+
Subscriu-te al butlletí

 

ContacteComunicacio

Contacte Comunicació
Cap de Premsa

Abraham del Moral

Telèfon: 93 553 78 30

Email: adelmoralp@santpau.cat

Lloguer d'espais

Telèfon: 93 553 78 30

Email: espais@santpau.cat