NOTÍCIES

null Sant Pau posa en marxa una nova àrea de la Unitat de Semicrítics

NOTÍCIES
21/09/2023
Sant Pau posa en marxa una nova àrea de la Unitat de Semicrítics

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balcells, acompanyat d’altres membres del Departament de Salut han visitat, avui 21 de setembre, les noves instal·lacions de la mà de la direcció de l’Hospital de Sant Pau i dels responsables de Semicrítics. La nova àrea assistèncial suposa l’ampliació de 18 boxs, com a part d’un projecte major de reestructuració de l’Àrea de Crítics de l’Hospital i del bloc quirúrgic.

Durant la visita, els membres del departament de Salut, que acompanyaven al conseller, Jaume Estany Ricart, gerent de la Regió Sanitària Barcelona; Lluís Espinosa Hernández, director del sector sanitari Eixample i Gràcia i de l’Àrea Integral de Salut Barcelona Dreta i Iria Caamiña Cabo, cap del Gabinet del conseller, han pogut comprovar de primera mà el funcionament i infraestructures d’aquesta nova àrea de Semicrítics al costat del director de l’Hospital, el Dr. Adrià Comella;  de la directora assistencial, la Dra. Xènia Acebes; del director del Procés d’Atenció Urgent, el Dr. Josep Ris; de la directora de Servei d’Urgències, la Dra. Mireia Puig; del cap de la Unitat de Semicrítics, el Dr. Miquel Santaló i de Carme Valls i Marcel Padrosa, cap d’Infermeria i supervisor d’Infermeria de Semicrítics respectivament. 


El nou espai, de 738,70 m², està ubicat a la planta -1, entre el bloc D i E, sobre el moll de descàrrega. És adjacent a l’Àrea d’Urgències, facilitant així la seva integració assistencial, i mantenint la connexió amb la resta àrees, unitats i serveis relacionats (Semicrítics B, Àrea de Crítics, Bloc Quirúrgic i Radiodiagnòstic). La nova construcció ha permès dotar la Unitat de la tecnologia més moderna pel monitoratge i l’atenció dels pacients i tenir una cura especial en la humanització dels espais (tant pels pacients i familiars, com per als professionals).


“Aquesta nova Unitat de Semicrítics, des del punt de vista assistencial, permetrà atendre més persones. Esperem incrementar la nostra capacitat d’ingrés en la Unitat de Semicrítics d’Urgències entre un 10 i un 15% respecte a l’activitat anterior, a més, al ser un edifici nou s’ha buscat incorporar les últimes tecnologies que ens poden ajudar a l’assistència dels pacients. Des del punt de vista pràctic, suposa un pas endavant en el nostre model d’Urgències. La Unitat de Semicrítics va ser la primera de tot l’Estat, l’any 1998, i aquesta nova obra suposa una evolució cap a un projecte molt més innovador i més modern encara”, explica la Dra. Mireia Puig, directora del Servei d’Urgències de Sant Pau. 

 


Un entorn més humà i millores per als professionals i per als pacients


Semicrítics contempla també millores per a la pràctica assistencial dels professionals, com una àrea de treball àmplia al centre de la Unitat que permet el control visual dels pacients i un ràpid accés als boxs, llum natural, 10 punts de treball, tres grans pantalles pel monitoratge de tots els pacients ingressats i boxs equipats amb grua de sostre que faciliten la seva mobilització. També disposa d’una àrea de descans exterior per als professionals de la Unitat, a la façana oest que queda lliure, simulant un talús que incorpora un jardí vertical que connecta la lectura orgànica de l’interior amb l’exterior i contempla zones d’ombra envoltades de verd. Sobre el sostre de Semicrítics s’han tornat a ubicar els jardins terapèutics de l’Hospital que, a part de la seva funció assistencial, aporten una millora en l’aïllament de l’edifici i una superfície verda que redueix la temperatura interior.


“És una Unitat pensada perquè els pacients puguin estar en tot moment els més còmodes possible, amb llum natural i detalls com que les portes disposin d’un sistema opac que es pot activar manualment per preservar la seva intimitat, lavabos adaptats... mesures que prioritzen el confort i la seguretat del pacient. Aquesta Unitat compta amb tecnologia que es fa accessible per al pacient, ja que disposa d’una pantalla on poden comunicar-se amb les famílies si no estan amb ells, un sistema de televisió, recomanacions per a quan marxin d’alta i, a la vegada, la torre que utilitzem nosaltres per controlar les constants contempla un lloc dissenyat per guardar les seves pertinences... La nostra Unitat disposa d’un espai exterior, una terrassa adaptada i amb finalitat terapèutica, per a l’ús de pacients i familiars, on poden sortir amb tot l’equipament que necessitin”, comenta Marcel Padrosa, supervisor d’Infermeria de la Unitat de Semicrítics i Curta Estada de Sant Pau.


La humanització ha estat prioritària a l'hora de crear els nous espais. Elements com l'ús de la llum natural que facilitarà l'orientació en temps del pacient reduint els efectes adversos del delírium i que afavoreixen el descans nocturn, millores en la climatització i l'aïllament, seguint criteris de sostenibilitat, i l'adaptació de les diferents estances per tal de crear un entorn més confortable per al pacient i per al professional.


“Les Urgències del segle XXI, van cada cop més cap a un projecte que sigui capaç de resoldre els problemes de les persones en el temps més breu possible gràcies al treball integrat de les diferents especialitats i disciplines, metges i infermeres, treballadors socials i farmacèutics... sempre amb orientació al malalt. Això, fet d’una manera altament protocol·litzada i molt pensada, permet que els pacients puguin estar el menor temps possible en els diferents dispositius, tant a Urgències, com a l’àrea de crítics, com a la planta d’Hospitalització. I anem cap aquí: aconseguir que el pacient torni a casa al més aviat possible, amb les millors condicions de salut”, clou la Dra. Puig.

HOSSPAU Menu

Actualitat

Contacte Urgències

Contacte
Ubicació

Bloc E, planta -1

Bloc D, plantes -1 i 0

Contacte

Secretaria Urgències i Coordinació de Trasplantaments

Correu electrònic:

urgencies@santpau.cat

coordinaciotrasplantament@santpau.cat

Telèfon: 93 553 75 68