Events

null Dia Mundial del Prematur

Events
16/11/2021
Dia Mundial del Prematur

Avui, 17 de novembre, és el Dia Mundial del Prematur. Sant Pau s’adhereix a aquesta celebració preparant, com sempre, activitats al voltant dels petits de la casa els quals es vesteixen per l’ocasió de superherois. Enguany també volem felicitar a les infermeres de Neonatologia, Anna Riba i Mireia Alós, pel seu projecte d’innovació “Neodisc”. Una eina pensada per facilitar la feina als professionals en l’administració de medicació i preparació del material en situacions d’urgència, que suposa un plus més en la seguretat dels pacients més petits.

En el Dia del Nen Prematur els nadons ingressats a la Unitat de Neonatologia i les seves famílies rebran una visita molt especial, els infants “exneonats” i altres pacients de la Unitat de Teràpia Ocupacional, del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l’Hospital portaran un pòster que han preparat amb històries personals del seu aprenentatge i un petit regal pels nadons ingressats.

 

El projecte “Neodisc”

La idea de Neodisc pionera al Sistema de Salut de Catalunya va néixer de la mà de dues infermeres de la Unitat de Neonatologia, del Servei de Pediatria de Sant Pau, Anna Riba i Mireia Alós, buscant alternatives pràctiques i funcionals per facilitar la feina i oferir seguretat en l’atenció del nadó crític en situacions d’estrès.  És un dispositiu en forma de roda que té l’objectiu d’assegurar el procés d’administració de medicació i materials d’intubació, en situacions d’actuació urgent, pensat per a tot l’equip assistencial.

Es tracta d'una eina de seguretat per a l'administració de medicacions i preparació de material per via aèria, en situacions d'urgència, per utilitzar-la dins de la Unitat neonatal. “En aquestes situacions, la majoria de prescripcions mèdiques es donen de manera verbal. Treballem amb dosis molt petites, i amb presentacions que no s'adapten ni en concentració ni en volum a les dosis dels nostres pacients. Això fa que necessitem realitzar dilucions prèvies” comenta Mireia Alós, infermera de la Unitat de Neonatologia i una de les artífexs del Neodisc.

Neodisc són dos discs dividits en dues franges de pes, de  500 g a 2.200 g, i de  2.300 g fins als 4 kg, amb el detall de les dosis exactes i el calibre del material adequat segons el pes de cada nadó. D’aquesta manera, per un costat del disc trobem tota la medicació que es fa servir en situacions d’emergència, com preparar-la i els mil·lilitres que s’han de fer servir d’aquestes dissolucions segons el pes de l’infant. I per l’altra banda del disc trobem aquell material respiratori que s’utilitza en aquestes situacions d’emergència i ens indica quina mida usem en funció del pes de cada nadó. Els discs estan realitzats en dues mides diferents: una gran per penjar al carro d’aturades i una altra més petita per poder portar sempre a la butxaca.

“En l’atenció del nadó crític es viuen situacions d’estrès el fet de poder tenir-la a la butxaca ens ajudarà i permetrà verificar les pautes mèdiques que es donen de forma verbal, donant seguretat sobretot al personal més novell menys familiaritzat amb aquests protocols” comenta Anna Riba, l’altra creadora de Neodisc. Tenir aquestes rodes a mà agilitzarà el procés tan de material com de medicació i augmentarà la seguretat a l’hora d’administrar-la.

Anna Riba i Mireia Alós han guanyat recentment el primer premi al millor pòster en el Congrés de la SEEN (Sociedad Española de Enfermería Neonatal). Un projecte emmarcat dins de  l’àrea d’innovació de la Direcció Infermera de Sant Pau. 

 

Àrea d’Innovació de la Direcció Infermera de Sant Pau

Des de l’Àrea d’Innovació de la Direcció Infermera s’impulsen les idees que els professionals  tenen per resoldre necessitats o problemes detectats a l’organització, per a millorar l’assistència, la seguretat i la qualitat de les cures. Aquestes idees poden materialitzar-se en projectes de canvi innovadors ja siguin de productes, serveis o processos.

“El procés de creació de Neodisc ha permès l’estandardització entre tot l’equip assistencial (metges i infermeres)  de l’actuació en el moment d’urgència. I contribuirà a  la millora en la seguretat del nounat. La innovació és un  treball en equip, en aquest cas hi ha participat professionals assistencials i professionals de comunicació pel disseny de l’eina. La innovació en processos té com a objectiu fer les coses millor que l’última vegada que es van fer”, conclou Meritxell Cucala, adjunta a la Direcció Infermera, Àrea d’Innovació i Projectes.

 

Vídeo