Breadcrumb

Events

null Les lipoproteines que transporten colesterol promouen el desenvolupament de cancers relacionats amb el sistema endocri

Events
08/12/2020
Les lipoproteïnes que transporten colesterol promouen el desenvolupament de càncers relacionats amb el sistema endocrí

Investigadors del CIBERBBN, CIBERDEM, Institut de Recerca de Sant Pau- IIB Sant Pau revisen el paper que tenen les lipoproteïnes que transporten el colesterol (LDL i HDL) com a factors importants en el desenvolupament de tumors d’origen endocrí.

Els investigadors de l’Institut de Recerca de Sant Pau- IIB Sant Pau, adscrits al CIBER, i liderats per Eugènia Mato del grup de recerca d’Endocrinologia, Diabetis i Nutrició; Francisco Blanco Vaca, director del Servei de Bioquímica de l’Hospital de Sant Pau i coordinador del Grup de recerca Bases Metabòliques del Risc Cardiovascular i Joan Carles Escolà-Gil, del mateix grup de recerca, han realitzat una extensa revisió del paper dels principals transportadors de colesterol en l'organisme, les lipoproteïnes de baixa densitat (LDL) i lipoproteïnes d'alta densitat (HDL), i el seu impacte en l'homeòstasi del colesterol intracel·lular i el desenvolupament dels càncers endocrins, i especialment en els de mama, pròstata, pàncrees i tiroide.

Els estudis preclínics mostren el paper fonamental del receptor de LDL com a modulador de les vies tumorigèniques en les cèl·lules tumorals relacionades amb el sistema endocrí, principalment a l'augmentar la captació de LDL-C circulant i modular les vies tumorigèniques. A més, la captació de HDL intervinguda pel receptor eliminador de tipus BI (SR-BI) pot augmentar la proliferació cel·lular en el càncer de mama, pròstata i ovari, però aquests efectes poden ser contrarestats per les propietats antioxidants i antiinflamatòries de les HDL. Els resultats d’aquests estudis juntament amb els d'altres investigadors també demostren que el colesterol es pot convertir en 27-hidroxicolesterol (HC), que promou els processos tumorigènics en el càncer de mama i tiroide epitelial.

Els investigadors destaquen que les estatines s'han provat àmpliament en grans assaigs clínics per prevenir el creixement del càncer i la metàstasi, en part a causa de la seva capacitat per reduir la síntesi de colesterol. Alguns assajos han demostrat que les estatines poden reduir la incidència de càncer de mama, pròstata, pàncrees i ovari.

El treball, publicat a Seminars in Cancer Biology està liderat per investigadors del CIBER de Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBERBBN), CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) i Institut de Recerca i Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Article de referència: Giovanna Revilla, Lídia Cedó, Mireia Tondo, Antonio Moral, José Ignacio Pérez, Rosa Corcoy, Enrique Lerma, Victòria Fuste, Srivinasa T. Reddy, Francisco Blanc-Vaca, Eugènia Mato, Joan Carles Escolà-Gil, LDL, HDL and endocrine- related cancer: From pathogenic mechanisms to therapies, Seminars in Cancer Biology, 2020, ISSN 1044-579X, https://doi.org/10.1016/j.semcancer.2020.11.012.

Banner Butlleti Sant Pau Ara

Imatge amb enllaç per realitzar subscripcions al butlletí
+
Subscriu-te al butlletí

 

Contacte Comunicacio

communication contact
Press Officer

Abraham del Moral

Telèfon: 93 553 78 30

E-mail: adelmoralp@santpau.cat

Hiring Venues

Telephone: (+34) 93 553 78 30

E-mail: espais@santpau.cat