Breadcrumb

Events

null nivells alts subproducte colesterol augmenten risc desenvolupar cancer tiroide

Events
16/07/2019
Els nivells alts d'un subproducte del colesterol augmenten el risc de desenvolupar càncer de tiroide

Investigadors de l'Institut de Recerca de Sant Pau (IIB Sant Pau) i del CIBER, liderats per Eugenia Mato del Grup de recerca d'Endocrinologia, Diabetis i Nutrició i Joan Carles Escolà-Gil del Grup d'investigació de Bases Metabòliques del Risc Cardiovascular, han demostrat el paper que té el colesterol i un dels seus principals metabòlits, el 27-hidroxicolesterol (27HC) en el creixement del tumor de tiroide, així com en la seva agressivitat. El treball s’ha publicat a Scientific Report.

La investigació demostra que les cèl·lules humanes tumorals es desenvolupen més ràpidament en cultius que contenen colesterol que en la seva absència, per la seva posterior transformació en 27HC a l'interior de la cèl·lula tumoral. Els estudis van ser corroborats en teixits de càncer epitelial de tiroide humà, on es va observar una associació directa entre l'agressivitat del tumor i una reducció en el principal enzim que elimina la molècula 27HC, la CYP7B1.

El treball, publicat a Scientific Reports, demostra que el 27H promou el creixement i la propagació del tipus més comú de càncer de tiroide. Els autors, que pertanyen al CIBER i l'Institut de Recerca de Sant Pau, afirmen que "Els tumors de càncer de tiroide, pel fet que presenten una reducció en l'enzim per eliminar 27HC, estan generant una molècula que promou el creixement del tumor ".

"La reducció del colesterol mitjançant canvis en els hàbits dietètics o mitjançant fàrmacs podria disminuir el risc de càncer de tiroides", apunta Giovanna Revilla, primera signant del treball i investigadora que realitza la tesi doctoral a l'Institut de Recerca de Sant Pau. A més, "un medicament que activi l'enzim CYP7B1 podria ajudar a prevenir o, almenys, tractar aquesta malaltia", afegeix.

Els investigadors que han liderat aquest estudi pertanyen al CIBER de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina (CIBER-BBN) i al CIBER de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM). Hi han participat, també, els investigadors Rosa Corcoy, Cintia González i Alberto de Leiva del Grup de recerca d'Endocrinologia, Diabetis i Nutrició de l'IIB Sant Pau i membres del Servei d'Endocrinologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i el CIBER-BBN; Enrique Lerma i Victoria Fuste del Servei d'Anatomia Patològica del mateix Hospital; Antonio Moral i José Ignacio Pérez del Servei de Cirurgia General i Digestiva també de Sant Pau; Mònica de Pablo Pons, Annabel García-Lleó, David Santos, Gerard Sabé i RMª Blanco de l'Institut de Recerca de Sant Pau; Lucía Balla-Rueda i Ana Cenarro del CIBERCV i l'Instituto de Investigación Sanitaria Aragón; i Marcelo Magalhaes i Manuel dos Santos Faria de l’Hospital of the Federal University of Maranhão al Brasil.

Article de referència:
Cholesterol and 27-hydroxycholesterol promote thyroid carcinoma aggressiveness”. Giovanna Revilla, Monica de Pablo Pons, Lucía Baila-Rueda, Annabel García-León, David Santos, Ana Cenarro, Marcelo Magalhaes, R. M. Blanco, Antonio Moral, José Ignacio Pérez, Gerard Sabé, Cintia González, Victoria Fuste, Enrique Lerma, Manuel dos Santos Faria, Alberto de Leiva, Rosa Corcoy, Joan Carles Escolà-Gil & Eugenia Mato. Scientific Reports 2019 

Banner Butlleti Sant Pau Ara

Imatge amb enllaç per realitzar subscripcions al butlletí
+
Subscriu-te al butlletí

 

Contacte Comunicacio

communication contact
Press Officer

Abraham del Moral

Telèfon: 93 553 78 30

E-mail: adelmoralp@santpau.cat

Hiring Venues

Telephone: (+34) 93 553 78 30

E-mail: espais@santpau.cat