Breadcrumb

Events

null Sant Pau publica a Atherosclerosis

Events
18/08/2019
Investigadors de Sant Pau i de l'IMIM descobreixen un nou biomarcador

Barcelona 19 d'agost de 2019. - Les malalties cardiovasculars continuen sent la principal causa de mort a Espanya. A més, s'estima que cada any unes 125.000 persones presenten un infart agut de miocardi. Per aquest motiu, els investigadors estan treballant per identificar alguns paràmetres de la sang (biomarcadors) que permetin identificar les persones amb més risc de presentar aquestes malalties.

L'estudi, ha estat publicat recentment a la revista Atherosclerosis, i liderat per la Dra. Vicenta Llorente Cortés i el Dr. David de Gonzalo de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Sant Pau (IIB-Sant Pau) i de l’IIBB-CSIC, respectivament, i el Dr. Roberto Elosua i el Dr. Jaume Marrugat de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), tots ells membres del cibercv de malalties cardiovasculars.

El sLRP1 és un biomarcador que juga un important paper en l'inici i en la progressió de l'aterosclerosi, que és el mecanisme que explica les malalties més greus del cor. Estudis previs del grup de recerca en Lípids i Patologia Cardiovascular de l'IIB-Sant Pau ja havien indicat que el sLRP1 s'associava amb una acceleració del procés de l'aterosclerosi, amb un major acumulació de colesterol i inflamació a la paret de les artèries, però aquesta és la primera evidència que indica que també prediu l'aparició d'esdeveniments clínics com l'infart de miocardi. "La pregunta que volíem respondre era si la determinació d'un nou biomarcador en sang (sLRP1) podia predir el risc cardiovascular a 10 anys", explica el Dr. de Gonzalo.

Com apunta la Dra. Llorente Cortés, "aquest descobriment confirma la rellevància i aplicabilitat del sLRP1 en la pràctica clínica per predir amb molta antelació el risc de desenvolupar malaltia cardiovascular en persones que actualment no presenten cap símptoma".

El Dr. Elosua indica que "per cada increment en una unitat del sLRP1 el risc de presentar una malaltia del cor augmenta un 40%". A més, com assenyala el Dr. Marrugat, "aquest increment és independent dels altres factors de risc com el colesterol, el tabac, la hipertensió arterial i la diabetis. Pel que aquest biomarcador aporta informació nova i complementària a la que ja coneixem en l'actualitat ".

L'estudi s'ha realitzat en el marc de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor) que està seguint des de fa més de 15 anys a més de 11.000 persones de la província de Girona.

Aquest projecte està finançat amb ajudes del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS, SLT002 / 16/00088) de la Generalitat de Catalunya, la Fundació La Marató TV3 i el CIBER Enfermedades Cardiovasculares del Instituto de Salud Carlos III. 

Banner Butlleti Sant Pau Ara

Imatge amb enllaç per realitzar subscripcions al butlletí
+
Subscriu-te al butlletí

 

Contacte Comunicacio

communication contact
Press Officer

Abraham del Moral

Telèfon: 93 553 78 30

E-mail: adelmoralp@santpau.cat

Hiring Venues

Telephone: (+34) 93 553 78 30

E-mail: espais@santpau.cat