Ruta de navegación

Actualidad

null identifiquen els mecanismes pels quals enzim lipasa hepatica produeix obesitat

Actualidad
09/01/2018
S’identifiquen els mecanismes pels quals l’enzim lipasa hepàtica produeix obesitat

Un estudi realitzat per investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Sant Pau (IIB Sant Pau) i el CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques associades (CIBERDEM) demostra el paper clau de l’enzim lipasa hepàtica en l’acumulació de lípids hepàtics i el desenvolupament d’adipositat.

El treball ha estat publicat a la prestigiosa revista científica Plos One.

Investigadors del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques associades (CIBERDEM) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Sant Pau (IIB Sant Pau), han identificat els mecanismes pels quals l’enzim lipasa hepàtica, associada amb la presència d’alteracions metabòliques, obesitat i els desenvolupament d’esteatosi hepàtica (fetge gras), causa acumulació de lípids hepàtics i el desenvolupament d’adipositat.

L’equip d’investigadors, dirigits pels doctors Joan Carles Escolà-Gil i Francisco Blanco-Vaca (IIB Sant Pau /CIBERDEM), van utilitzar un model de ratolí transgènic que expressava la lipasa hepàtica humana en el fetge. Van demostrar que l’expressió de l’enzim promou la lipogènesi hepàtica in vivo a través de la inducció d’un factor de transcripció (Srebf1) que controla l’expressió dels principals gens implicats en la biosíntesis d’àcids grassos.

Lídia Cedó, investigadora del CIBERDEM a l’IIB Sant Pau i primera signant del treball, explica que “amb aquest estudi s’ha aconseguit demostrar el paper clau de la lipasa hepàtica en la regulació del metabolisme hepàtic dels lípids i la acumulació de teixit adipós”.

Els investigadors van poder comprovar també que l’expressió d’aquest enzim va incrementar la capacitat de les cèl·lules del teixit adipós per a hidrolitzar triglicèrids mitjançant un altre enzim (lipoproteinlipasa) i l’acumulació d’àcids grassos. 

En l’estudi, publicat a  Plos One, també hi han participat Vicenta Llorente-Cortes, investigadora del CIBERCV/CSIC-ICCC i Joan Carles Laguna i Núria Roglans de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, entre d’altres.

Article de referencia:

Cedó L, Santos D, Roglans N, Julve J, Pallarès V, Rivas-Urbina A, et al. (2017) Human hepatic lipase overexpression in mice induces hepatic steatosis and obesity through promoting hepatic lipogenesis and white adipose tissue lipolysis and fatty acid uptake. PLoS ONE 12(12):e0189834.

Banner Butlleti Sant Pau Ara

Imatge amb enllaç per realitzar subscripcions al butlletí
+
Subscriu-te al butlletí

 

ContacteComunicacio

Contacto Comunicación
Jefe de Prensa

Abraham del Moral

Teléfono: 93 553 78 30

Email: adelmoralp@santpau.cat

Alquiler de espacios

Teléfono: 93 553 78 30

Email: espais@santpau.cat