Ruta de navegación

Actualidad

null La prevalença de les malalties inflamatòries immunomediades és més elevada en dones que en homes

Actualidad
07/04/2019
La prevalença de les malalties inflamatòries immunomediades és més elevada en dones que en homes

El Dr. Lluís Puig, director del Servei de Dermatologia de Sant Pau, és un dels coautors d’un estudi publicat recentment a la Revista Española de Salud Pública, publicació del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. L’estudi revela que les malalties inflamatòries immunomediadas -IMID, per les seves sigles en anglès- tenen una major prevalença en dones (7,4%) que en homes, (5,4%). Aquest conjunt de malalties que inclou patologies com la psoriasi, l'artritis reumatoïde i la malaltia de Crohn, afecta a un 6,4% de la població de tot l’Estat.

L'estudi, realitzat per la Cátedra de Evaluación de Resultados en Salud  de la Universidad Rey Juan Carlos (URJC), amb la col·laboració de AbbVie, també revela que set de cada deu persones diagnosticades amb alguna malaltia IMID, és major de 40 anys, sent els pacients d'entre 61 i 80 anys, el grup poblacional amb major prevalença (9%).

 

Pel que fa a la prevalença de les IMID al territori espanyol, no es van observar diferències significatives. No obstant això, les regions que compten amb una major prevalença són Extremadura (11%), seguida per la Rioja i Astúries (10%).

Segons Àngel Gil, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la URJC, "les IMID són un problema sanitari al país amb una prevalença d'un 6,4% en la població espanyola i una càrrega econòmica que ronda els 12,000 milions d'euros, situant-se a nivells de la diabetis " .

D'altra banda, els resultats de la recerca evidencien l'alt risc els pacients amb IMID per desenvolupar coocurrències: el 8,9% dels entrevistats pateixen més d'una malaltia IMID. Així mateix, s'ha confirmat l'agregació familiar de les IMID en detectar que en un 12,8% de les llars, diversos dels seus habitants tenen diagnosticada una o més d'aquestes patologies.

Lluís Puig, director del servei de Dermatologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i un dels autors de l'informe, opina que "la identificació d'aquest grup de malalties s'han d'integrar en un concepte unitari des del punt de vista patogènic i assistencial. A partir d'això, la coordinació entre els professionals i amb els diferents nivells assistencials és vital per assolir una assistència de qualitat. Establir objectius comuns, consultes interdisciplinaris i prendre decisions de manera coordinada ajudarà a que els pacients rebin la millor atenció possible".

Les malalties considerades en aquest estudi són: psoriasi (2,7% de prevalença), artritis psoriàsica (0,75%), artritis reumatoïde (1,07%), colitis ulcerosa (0,43%), malaltia de crohn (0,39%), espondilitis anquilosant (0,54%), hidrosadenitis supurativa (0,06%), lupus eritematós sistèmic (0,23%), sarcoïdosi (0,11%) i uveïtis no infecciosa (0,16%); patologies que afecten diferents òrgans però que estan relacionades des d'un punt de vista genètic i immunològic.

 

Banner Butlleti Sant Pau Ara

Imatge amb enllaç per realitzar subscripcions al butlletí
+
Subscriu-te al butlletí

 

ContacteComunicacio

Contacto Comunicación
Jefe de Prensa

Karla Islas Pieck

Teléfono: 93 553 78 30

Email: kislas@santpau.cat

Alquiler de espacios

Teléfono: 93 553 78 30

Email: espais@santpau.cat