Ruta de navegación

Actualidad

null Sant Pau participa en lassaig clinic REMOTECAT

Actualidad
26/11/2020
Sant Pau participa en l’assaig clínic REMOTE-CAT

Sant Pau participa en l’assaig clínic REMOTE-CAT per estudiar els beneficis d’una teràpia neuroprotectora que aplica breus episodis de compressió al braç per tal d’incrementar la circulació intracranial, en els primers moments en què una persona ha patit un ictus. L’avaluació d’aquesta teràpia segura, simple i de baix cost, anomenada condicionament isquèmic remot (CIR), permetrà saber si la seva aplicació aporta un tractament neuroprotector abans que el pacient arribi al servei d’urgències d’un hospital i contribueix a millorar l’atenció mèdica a pacients que han patit un ictus.

La Unitat d’Ictus del Departament de Neurologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV), el grup de Neurociències Clíniques de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), la Universitat de Lleida (UdL) i el Servei d’emergències mèdiques són els responsables de la posada en marxa de l’assaig clínic REMOTE-CAT.

La teràpia CIR consisteix en aplicació de cicles d'inflat i desinflat, de 5 minuts cada un, a l’ambulància, abans de l’arribada al centre hospitalari, i continua a l’hospital, si és necessari. L’estudi comptarà amb la participació de 5 centres (l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, l’Hospital del Mar de Barcelona i l’Hospital de Sant Pau de Barcelona) i 572 pacients adults diagnosticats de sospita d’ictus dins de les 8 hores des de l’inici dels símptomes. S’esperen que els resultats del projecte estiguin disponibles en 2022. Fins al moment s’han reclutat 80 pacients. L’èxit del projecte es basa en la coordinació de l’atenció del pacient durant el trasllat en ambulància i l’atenció a l’Hospital.

El programa codi ICTUS de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), el CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), la Unitat d’ictus de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, la Unitat d’Ictus de l’Hospital de Bellvitge, el Servei d'Emergències Mèdiques de l’Hospitalet de Llobregat, la Unitat d’Ictus del Departament de Neurologia de l’Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, el grup de Recerca Neurovascular del Departament de Neurologia de l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques-Hospital del Mar, el Departament de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, la secció de Neurorradiologia i la Unitat de Ressonància Magnètica del Departament de Radiologia de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron, la Universitat Autònoma de Barcelona, també col·laboren en la recerca.

La recerca és possible gràcies a les ajudes de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (FP: 2017 SGR 1628), l’Instituto de Salud Carlos III, la Unió Europea (ERDF A way to make Europe) (FP: Project PI17-01725) i INVICTUS, xarxa de malalties vasculars cerebrals.