Ruta de navegación

Actualidad

null Xavier Prats Monne nou president del Patronat de la Fundacio de Gestio Sanitaria de lHospital de la Santa Creu i Sant Pau

Actualidad
29/11/2022
Xavier Prats Monné, nou president del Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Xavier Prats Monné va ser nomenat ahir, 29 de novembre, president del Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau en substitució de Manel Balcells, actual conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya. El nou president ha exercit la major part de la seva carrera professional a la Comissió Europea on va ser director general de salut i seguretat alimentària, des d'on va liderar les polítiques i programes de la Unió Europea en matèria de salut pública i alimentació. 

Prats Monné és llicenciat en Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid, i té un postgrau (DEA) en polítiques de desenvolupament econòmic del Centre International des Hautes Études Agronomiques Méditerranéennes (DESS-CIHEAM, Montpellier), i en Estudis Europeus del College of Europe (Bruges, Bèlgica).

Nascut a Tarragona, ha exercit la major part de la seva carrera professional a la Comissió Europea a Brussel·les on, en qualitat de director general de salut i seguretat alimentària (2015-2018), va ser responsable de les polítiques i programes de la Unió Europea en matèria de salut pública i alimentació.  Així mateix, va ser el representant de la Comissió Europea al Consell de Govern de l'Agència Europea de Medicaments (EMA, Londres), al Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, Estocolm) i a l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, Parma). Anteriorment, a la Comissió Europea també va exercir com a director general d’educació i cultura, responsable de programes de la Unió Europea com ara Erasmus, Marie Curie i Creative Europe, i representant de la Comissió Europea al Consell de Govern de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT, Budapest), una institució creada per la UE amb la missió de reforçar la capacitat d'innovació a Europa.

A Sant Pau s’incorpora en un moment de transformació en el que el Patronat continua impulsant l’enfortiment de Sant Pau per donar resposta als reptes de present i futur a través del Pla Estratègic - Més Sant Pau. "El més important, el que ara em motiva és l'ambició de Sant Pau i el que pot arribar a fer gràcies a aquest Pla Estratègic que heu dissenyat col·lectivament”.

Prats Monné ha mostrat el seu agraïment per representar a Sant Pau: “Ara és el moment: no només perquè Sant Pau té una posició de referència en el Sistema Sanitari de Catalunya, sinó també perquè la lliçó que hem après de la pandèmia és la necessitat, la urgència de tenir un sistema sanitari, que sigui fort, que sigui eficaç i que tingui prou recursos. Aquesta és la meva missió, aportar el meu gra de sorra, perquè la missió de Sant Pau es converteixi en realitat i ho faci el més aviat possible".

Actualment, és l'assessor especial de Teach For All, una organització global sense ànim de lucre amb seu als Estats Units, present en 60 països, que té per missió ampliar les oportunitats educatives arreu del món, i forma part dels patronats de Teach For All a Europa, Espanya i Bèlgica. També és el president del Comitè per a Europa de la King Baudoin Foundation (Bèlgica), l'assessor en salut pública de l'Institut Jacques Delors (París), assessor per a iniciatives estratègiques de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i assessor de la Fundación Conocimiento y Desarrollo (CYD). És conseller d'ASTANOR Ventures, un inversor d'impacte de capital risc centrat en la sostenibilitat dels sistemes alimentaris.

Prats Monné també forma part del patronat de diverses organitzacions sense ànim de lucre, entre elles Make Mothers Matter (UNESCO), i del Comitè Científic Extern del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). És membre de l'Institut d'Estudis Estratègics de Foment del Treball (IEEF) i del think tank DIKTIO (Atenas).

L'any 2016 va rebre l'Ordre Civil d'Alfons X el Sabio, que l'Estat espanyol atorga en reconeixement al mèrit en els àmbits de l'educació, la ciència, la cultura i la investigació. Prats Monné és doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili (URV).