Ruta de navegación

Actualidad

null Dia del Donant d’Òrgans i Teixits– 7 de juny

Actualidad
07/06/2023
Dia del Donant d’Òrgans i Teixits– 7 de juny

Organitzat per l’Organització Nacional de Trasplantes (ONT), el Dia del Donant d’Òrgans i Teixits va néixer amb l’objectiu d’homenatjar a les persones donants i a les seves famílies i sensibilitzar a la ciutadania sobre com la donació d’òrgans i teixits permet salvar moltes vides i curar diverses malalties.  

La donació d’òrgans i teixits es considera un acte altruista que fa una persona al decidir que un cop mori es doni un o més d’un dels seus òrgans o teixits a algun pacient receptor que es trobi en la llista d’espera de trasplantaments. La majoria d’òrgans i teixits per a trasplantaments procedeixen de persones després del seu decés, però en ocasions també es dona el cas de persones vives que prenen la decisió de convertir-se en donants. 


Sant Pau ha estat un dels centres capdavanters en trasplantaments. Concretament, el maig de l’any 1984 es va dur a terme a l’Hospital el primer trasplantament de cor amb èxit de l’Estat per part d’un equip liderat pel cirurgià Josep Maria Caralps. Des de llavors i fins a dia d’avui, s’han completat amb èxit un total de 631 trasplantaments de cor a l’Hospital. 


Per altra banda, l’any 1976 es va fer el primer trasplantament de moll de l’os de l’Estat també a Sant Pau, i per el seu elevat volum d’activitat en aquest camp l’Hospital es va veure reconegut amb el premi de l’Organització Nacional de Trasplantaments el 2016. 


Des de l’any 1994 i fins el 2022, Sant Pau ha registrat una activitat de donació i trasplantament d’òrgans notable. S’han realitzat 2.277 trasplantaments d’òrgans procedents de 849 donants.


Els trasplantaments de teixits humans (incloent teixit ocular, osteotendinós, moll de l’os o i membrana amniòtica) són també una activitat mèdica rellevant a l’Hospital de Sant Pau. 


Cal subratllar que convertir-se en donant és una gest tan senzill com prendre la decisió, comunicar-ho a l’entorn -familiars i amics- i, mitjançant l’aplicació de La Meva Salut, se’n pot deixar constància amb un sol clic. En aquest enllaç hi trobaràs tota la informació.