Actualidad

Actualidad
 • El Dr. Barnadas participa en el webinar de la FEDEC “Les seqüeles després del tractament oncològic”
  28/02/2021

  El Dr. Barnadas participa en el webinar de la FEDEC “Les seqüeles després del tractament oncològic”

  El Dr. Agustí Barnadas, director del Servei d’Oncologia Mèdica de Sant Pau participa en el webinar “Les seqüeles després del tractament oncològic” acompanyat de Sara Garcia, psicooncòloga de la Fundació Kàlida Sant Pau i d’Albert Coma i Vanessa Nueda com a testimonis. La sessió, organitzada per la FECEC, tindrà lloc el proper 10 de març a les 18 hores i és gratuïta. Forma part d’un cicle el cicle de webinars, titulat “Càncer: present i futur”, que preveu xerrades, diàlegs i taules rodones sobre els aspectes més rellevants de la malaltia i tindrà lloc al mes de març i al novembre.
 • L'Escola d'Infermeria de Sant Pau publica un estudi de prevalença de ferides cròniques a les residències geriàtriques
  25/02/2021

  L'Escola d'Infermeria de Sant Pau publica un estudi de prevalença de ferides cròniques a les residències geriàtriques

  L'Escola d'Infermeria de Sant Pau publica, a Journal of Tissue Viability, l'estudi amb el títol: "Prevalence and caractheristcs of older people with pressure ulcers and legs ulcers in nursing homes in Barcelona". Aquest estudi, liderat per la Dra. Elvira Hernández Martínez-Esparza, infermera i professora de l'EUI-Sant Pau, fa una fotografia de la realitat de les residències de gent gran sobre úlceres per pressió i úlceres d'extremitat inferior. La investigació conclou que 4 de cada 100 residents presenta una nafra que es podria prevenir en la gran majoria de casos.
 • El Dr. Bonfill acadèmic de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya
  25/02/2021

  El Dr. Bonfill acadèmic de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya

  El Dr. Xavier Bonfill, director del Servei d’Epidemiologia Clínica i Salut Pública de Sant Pau, ha ingressat recentment a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC) en una sessió extraordinària juntament amb la degana de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL), Anna Casanovas Llorens. El seu discurs de recepció com acadèmic portà per títol: “Síntesi i revalorització del pensament d’Archie Cochrane’.
 • Jornada amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries a Catalunya
  24/02/2021

  Jornada amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries a Catalunya

  El proper divendres 26 de febrer tindrà lloc al Recinte Modernista de Sant Pau la “Jornada amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries a Catalunya”.
 • L’any Covid
  24/02/2021

  L’any Covid

  Professionals de Sant Pau, que han estat en primera línia durant la pandèmia, han participat amb els seus testimonis, en un reportatge per al CatSalut que vol ser un reflex del període viscut, una mostra pública d’agraïment al seu compromís. Podeu veure-ho al seu web.
 • Unitat Funcional de Malalties Minoritàries que Cursen amb Trastorns del Moviment
  24/02/2021

  Unitat Funcional de Malalties Minoritàries que Cursen amb Trastorns del Moviment

  L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau consolida la nova Unitat Funcional de Malalties Minoritàries que Cursen amb Trastorns del Moviment. Aquesta Unitat Funcional està dirigida pel Dr. Jaume Kulisevsky, cap de la Unitat de Trastorns del Moviment del Servei de Neurologia de l’Hospital i ofereix un model d’atenció multidisciplinari, a tot un conjunt de malalties minoritàries que impliquen una alta complexitat en l’àmbit del diagnòstic, tractament i seguiment, alhora que suposen un gran impacte per a les persones i famílies afectades.
 • Sessió informativa per a pacients amb malaltia de Parkinson fluctuant
  22/02/2021

  Sessió informativa per a pacients amb malaltia de Parkinson fluctuant

  La Unitat de Trastorns del Moviment, del Servei de Neurologia de Sant Pau, organitza una sessió informativa per a pacients amb malaltia de Parkinson fluctuant el proper 4 de març a les 19 hores. Per a més informació trobareu l’enllaç per inscriure-us a la jornada.
 • Les Dres. Domínguez i Zanini participen en les xerrades del Centre Cívic Guinardó
  21/02/2021

  Les Dres. Domínguez i Zanini participen en les xerrades del Centre Cívic Guinardó

  El proper 3 de març, a les 19 hores, les Dres. Carla Domínguez i Julia Zanini, ginecòlogues de l’Àrea matern-infantil, del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de Sant Pau, i investigadores del Grup de Recerca en Medicina Perinatal i de la Dona, de l’Institut de Recerca de Sant Pau – IIB Sant Pau, oferiran una altra xerrada sobre “Quin impacte té en l'embaràs la qualitat de l'aire?: Projecte BiSC”, aquest cop al Centre Cívic Guinardó.
 • Exposició Art Solidari
  18/02/2021

  Exposició Art Solidari

  El Recinte Modernista de Sant Pau acull l’Exposició “Art Solidari”, del 26 de febrer al 26 de març, a benefici de la recerca sobre la Covid-19. Hi trobarem obres de Silvio Alino, Art is Trash, Carles Azcón, Balu, Lluís Cadafalch, Patricia Cancelo, Luisa Chaves, Josep M. Forcada, Mª José Hernández, Mercedes Roglà i Valiente Creations. De dilluns a dissabte d’11 a 19 h. Diumenges d’11 a 14 h. Entrada lliure.
 • Identificat un mecanisme molecular que causa un tipus d'arrítmia cardíaca greu
  18/02/2021

  Identificat un mecanisme molecular que causa un tipus d'arrítmia cardíaca greu

  Un equip muldisciplinar d'investigadors de la University of Calgary, de l'Institut de Recerca de Sant Pau (IIB Sant Pau) i de l'Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC), i de la Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC) ha identificat un dels mecanismes moleculars responsables dels alternans cardíacs, una alteració del ritme del cor que facilita la inducció de la fibril·lació ventricular, un tipus d'arrítmia potencialment letal. Aquest descobriment, que es publica avui, 19 de febrer, a la revista Circulation Research (AHA Journals), obre la porta al desenvolupament de nous tractaments farmacològics.
 • Sant Pau publica un estudi que revela importants diferències lligades al sexe en pacients amb demència frontotemporal
  16/02/2021

  Sant Pau publica un estudi que revela importants diferències lligades al sexe en pacients amb demència frontotemporal

  Sant Pau publica un estudi, a Alzheimer’s & Dementia, que identifica, per primera vegada, importants diferències lligades al sexe en la variant conductual de la demència frontotemporal. Aquest estudi, liderat pel Dr. Ignacio Illán-Gala, neuròleg de la Unitat de Memòria, del Servei de Neurologia de l'Hospital de Sant Pau, suggereix que el cervell femení pot ser més resistent a aquesta malaltia per mecanismes encara desconeguts. Aquests resultats obren la porta a nous estudis per millorar el diagnòstic de la variant conductual de la demència frontotemporal.
 • Kàlida Sant Pau engega “una nova aventura” per als fills adolescents de persones amb càncer
  15/02/2021

  Kàlida Sant Pau engega “una nova aventura” per als fills adolescents de persones amb càncer

  Kàlida Sant Pau posa en marxa una nova aventura, aquest cop adreçada als fills adolescents (d'entre 14 i 18 anys) de persones amb càncer per ajudar-los a connectar amb les seves emocions. Una iniciativa basada en la teràpia a través de l'aventura, elaborada conjuntament amb els especialistes de l'Associació Experientia, i amb el suport de Nous Cims. La data límit d'inscripció és el divendres 19 de febrer.
 • II Curs d’Actualització en Diagnòstic i Tractament dels Tumors Tímics
  14/02/2021

  II Curs d’Actualització en Diagnòstic i Tractament dels Tumors Tímics

  El Servei de Cirurgia Toràcica de Sant Pau organitza el II Curs d’Actualització en Diagnòstic i Tractament dels Tumors Tímics. Un curs que ofereix una posada al dia dels coneixements teòrics i pràctics del diagnòstic i tractament dels tumors tímics, amb i sense diagnòstic, de Miastènia Gravis (MG). Gratuït i en format virtual, tindrà lloc el proper 4 de març.
 • Sant Pau demostra en un estudi que la prescripció diferida d'antibiòtics en nens amb infeccions respiratòries és segura i efectiva
  11/02/2021

  Sant Pau demostra en un estudi que la prescripció diferida d'antibiòtics en nens amb infeccions respiratòries és segura i efectiva

  Un assaig clínic realitzat a Espanya ha demostrat que la prescripció diferida d'antibiòtics és segura i efectiva per tractar les infeccions respiratòries no complicades en nens. Aquesta estratègia, comparada amb la prescripció immediata d'antibiòtics, disminueix notablement l'ús d'aquests fàrmacs i és igual de satisfactòria per als pares, segons els resultats d’un estudi, coordinat per investigadors de Sant Pau, publicats a la revista Pediatrics.
 • La Dra. Boronat participa en la conferència sobre epilèpsies rares i complexes
  11/02/2021

  La Dra. Boronat participa en la conferència sobre epilèpsies rares i complexes

  La Dra. Susana Boronat, directora del Servei de Pediatria de Sant Pau, participarà el proper 19 de febrer, en la conferència online sobre epilèpsies rares i complexes. La seva sessió “Pautas clínicas en las epilepsias raras y complejas” tindrà lloc de 16.35 a 17 hores.
 • Salut treballa per a dotar Catalunya del primer accelerador de protons públic
  11/02/2021

  Salut treballa per a dotar Catalunya del primer accelerador de protons públic

  El Sistema de Salut de Catalunya inicia els treballs per dotar-se del primer accelerador de protons públic per al tractament d’oncologia pediàtrica, majoritàriament, i en alguns casos per a tumors en adults. Salut signa un protocol de col·laboració per al desenvolupament del projecte conjuntament amb l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, l’Institut Català d'Oncologia (ICO) i l’Hospital Clínic. L’objectiu és poder disposar d’un centre de protons dins la xarxa oncològica pública catalana que permeti una major accessibilitat a tots els pacients que necessitin aquest tractament, tant de Catalunya com d’altres comunitats autònomes.
 • Webinar “Vacunes i COVID-19, les incògnites i el futur”, amb la participació de la Dra. Antonijoan
  11/02/2021

  Webinar “Vacunes i COVID-19, les incògnites i el futur”, amb la participació de la Dra. Antonijoan

  La Dra. Rosa Antonijoan, directora del Servei de Farmacologia Clínica i del CIM Sant Pau, participa el proper 18 de febrer al webinar “Vacunes i COVID-19, les incògnites i el futur”. Una sessió online organitzada per la UManresa.
 • Sant Pau se suma al dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència
  10/02/2021

  Sant Pau se suma al dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

  L’11 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. Aquesta iniciativa promou la realització d’activitats que, visibilitzant la tasca de les científiques, commemoren aquest dia, fomenten vocacions científiques en les nenes i ajuden a tancar la bretxa de gènere en la ciència. Des de Sant Pau algunes de les nostres investigadores reflexionen sobre el tema.
 • Sant Pau engega un projecte pioner que permet als pacients escollir els seus menús
  09/02/2021

  Sant Pau engega un projecte pioner que permet als pacients escollir els seus menús

  Els pacients ingressats a les sales d’Hospitalització de Sant Pau podran escollir els seus menús a través dels braços articulats que tenen a les seves habitacions. Aquesta iniciativa del Servei de Dietètica i Alimentació de l’Hospital, amb la col·laboració del Servei d’Informàtica, Arcasa i Tecatel, va iniciar-se a començaments de febrer a les àrees d’Hematologia i Hospitalització Covid i s’anirà successivament implantant a la resta de l’Hospital. Un projecte pioner que vol maximitzar la satisfacció alimentària adaptant-se als hàbits dels pacients, al mateix temps que minimitza el malbaratament alimentari i alleugereix la càrrega assistencial de passar el menú d’elecció en format paper.
 • Sant Pau hospital pioner en tenir una Unitat de Compliment
  08/02/2021

  Sant Pau hospital pioner en tenir una Unitat de Compliment

  Sant Pau pioner, des de 2016, en l’àmbit hospitalari en tenir una Unitat de Compliment per vetllar i fer complir les normes, polítiques i procediments interns no assistencials de l’Hospital amb un canal propi i anònim de denúncies.