Ruta de navegació

Actualitat

null efectes de la medicacio sedant

Actualitat
12/09/2022
El president Jordi Pujol està ingressat a la Unitat d’Ictus de Sant Pau en observació, conscient però sota els efectes de la medicació sedant

El president Pujol va ingressar ahir a les 17.00 hores a Urgències de l’Hospital de Sant Pau per a l’avaluació i tractament d’un ictus. Els símptomes van començar dilluns al matí a les 11.00 amb un trastorn del llenguatge, motiu pel qual va ser traslladat a l’Hospital de Barcelona on es va confirmar l’existència d’un ictus isquèmic, és a dir, un ictus per manca de flux sanguini cerebral. D’acord amb l’equip mèdic de l’altre hospital i la família es va decidir el seu trasllat a Sant Pau per valorar els potencials tractaments.

 

 “En aquest moments el president es troba ingressat en la Unitat d’Ictus en observació. Està conscient, però sota els efectes de la medicació sedant. Al llarg del dia d’avui se li practicarà un TC cranial de control per a la valoració de les seves lesions. Ara per ara, és encara prematur estimar les potencials seqüeles neurològiques i cal esperar 24-48 hores per poder determinar amb més precisió el seu estat neurològic”. Aquest és l’estat del president Jordi Pujol segons ha explicat el Dr. Alberto Lleó, director del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant pau aquest matí en roda de premsa. 

A la seva arribada, d’acord amb al protocol hospitalari d’ictus, es va fer un TC cranial que va detectar la presencia d’una obstrucció d’un segment intracranial de l’artèria cerebral mitja esquerra. Després de valorar el cas de forma multidisciplinària, i donat que els símptomes persistien i estàvem dins de les primeres 8 hores des de l’inici dels mateixos, d’acord amb la família es va decidir fer un tractament endovascular. Es va realitzar una trombectomia mecànica mitjançant cateterisme via femoral. El procediment va confirmar una obstrucció aguda de l’artèria cerebral mitja esquerra i es va procedir a l’extracció del trombe mitjançant aspiració. El procediment va aconseguir la recanalització del vas i es va observar un bon flux de l’artèria obstruïda.

El circuit d’Urgències a Sant Pau en el tractament de l’ictus

A Catalunya hi ha una xarxa de 23 hospitals públics que diagnostiquen i tracten l’ictus en la seva fase aguda. El tractament varia segons sigui un ictus isquèmic o hemorràgic. En el cas de l'ictus isquèmic, el tractament durant les primeres hores pot canviar dramàticament el pronòstic. Aquest es basa en l’administració d’un fàrmac fibrinolític (orientat a la destrucció del trombe)  i en alguns casos més complexes amb oclusions més grans, es realitza un procediment endovascular amb catèter. Aquest darrer procediment només el poden realitzar professionals molt ben entrenats en hospitals d’alta especialització, com és el cas de Sant Pau.

El 2020 la Societat Europea d’Ictus (European Stroke Organization) va atorgar l’acreditació de centre d’alta complexitat en ictus a sis hospitals catalans, entre els quals es troba Sant Pau. L’Hospital també compta amb la certificació Stroke Center i el reconeixement Gold Certificate de la mateixa societat.

Sant Pau, com a centre d’alta complexitat en ictus té un equip d’especialistes format per professionals de Neurologia, Urgències, Anestèsia, Neuroradiologia, Radiologia intervencionista, Infermeria quirúrgica, Infermeria d’Urgències, trasllats i l’estreta col·laboració amb el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). Sant Pau és un centre del sistema de salut públic de Catalunya  que participa en el codi ictus i des de 2019 és l'únic centre d'Urgències europeu amb acreditació GEDA que reconeix l'excel·lència en l'atenció de pacients fràgils.

Comissió multidisciplinària d’Ictus

Per millorar els circuits del tractament i diagnòstic de l’ictus, sabent que en aquesta patologia és primordial  o perdre temps (#TempsPrecios), l’Hospital de Sant Pau va crear la Comissió multidisciplinària de l'Ictus perquè els professionals de les diverses especialitats i camps del tractament, inclosos els estaments no assistencials, avaluessin els casos un a un i proposessin accions de millora que més tard es posen en pràctica en casos reals. Les propostes de millora de la Comissió i l’aplicació de les mateixes ha permès un important avenç en la rapidesa en què s’administren els tractaments, esdevenint un dels hospitals amb millors temps de resposta, millors resultats clínics i amb menys mortalitat de tot Catalunya.

Una trajectòria llarga i consolidada en l’abordatge de l’ictus

Sant Pau té dos grups de Recerca que treballen per conèixer millor l’ictus. Aquests són el Grup de Recerca en Malaltia Vascular Cerebral i el Grup de Recerca en Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular.

El Grup de recerca Malaltia Vascular Cerebral, liderat pel Dr. Joan Martí i Fàbregas, compta amb un equip interdisciplinari format per 7 neuròlegs i professionals de l'àmbit de l'infermeria i bioquímica. La recerca és fonamentalment de base clínica però també traslacional, i a banda dels projectes interns col·labora amb diversos estudis multicèntrics d'àmbit nacional i internacional.

El grup treballa en diverses línies de recerca que aborden l’ictus des de molts angles. El grup lidera estudis sobre hemorràgia intracerebral incloent-hi propostes de prevenció de l’hemorràgia amb anticoagulants; prevenció, pronòstic i tractament dels hematomes cerebrals; revisió i estudi de la classificació etiològica; i direcció de registres multicèntrics. Altres línies de recerca aprofundeixen en el tractament a la fase aguda d’un ictus isquèmic, centrats en els riscos i beneficis de teràpies de reperfusió. Per exemple, actualment està liderant un assaig clínic sobre el control de la pressió arterial després de la trombectomia mecànica. També es fa recerca sobre marcadors de predicció del risc i de l’evolució de l’ictus. En aquest sentit, estudien, per exemple, el paper de les estatines en l’ictus isquèmic i hemorràgic, la vulnerabilitat de la placa ateroscleròtica com a marcador de recurrència isquèmica precoç o l’aplicació de nous mètodes d’òptica aplicada per a la monitorització no invasiva de flux cerebral. Per últim, el grup també està duent a terme estudis sobre COVID-19 i ictus i participa en nombrosos assaigs clínics.

El Grup de Recerca en Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular, liderat pel Dr. Israel Fernández, enfoca la seva investigació en els estudis genètics i epigenètics de l’ictus.  El  Grup participa en diversos consorcis internacionals i coordina un consorci estatal sobre el mateix tema que engloba el treball d’uns 15 hospitals i centres de recerca de l’Estat. A més, el Dr. Israel Fernández ha estat nomenat recentment president de l’International Stroke Genetics Consortium. La seva recerca adreça diferents línies d’investigació, com l’anàlisi dels factors de risc genètic associats a l’ictus o la definició dels factors genètics que poden estar relacionats amb l’evolució dels pacients després d’haver-lo patit. També tenen diversos projectes en el vessant farmacogenètic, és a dir sobre fàrmacs que s’utilitzen per prevenir l’ictus o per millorar la resposta dels pacients. L’equip està investigant si hi ha factors de risc genètic associats a l’evolució d’aquests pacients després de l’administració d’aquests fàrmacs i d’altra banda s’investiga sobre els factors genètics que predisposen a una resposta als fàrmacs que serveixen per prevenir l’aparició d’altres ictus en el mateix pacient.

 

En la intervenció i tractament del president Jordi Pujol hi han participat:

DR. ALBERTO LLEÓ BISA
Director de Servei de Neurologia
Llicenciat i doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona i especialista en Neurologia. En finalitzar la residència va realitzar la tesi doctoral a l’hospital Clínic i posteriorment va completar un fellowship clínic a l’Hospital General de Massachusetts (Boston, 2002-2004). El 2005 es va incorporar al Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i el 2014 va ser anomenat director de la Unitat de Memòria. Referent internacional en Alzheimer i altres demències neurodegeneratives. Ha impulsat la implementació de  tècniques de diagnòstic precoç per a la malaltia d’Alzheimer.
El Dr. Lleó és investigador principal de nombrosos projectes de recerca competitius finançats sobre biomarcadors per a l’Alzheimer i altres demències neurodegeneratives, i sobre les bases moleculars de l’Alzheimer. És investigador principal d’estudis internacionals, és coautor d’una patent i de més de 300 publicacions internacionals. Professor associat de la UAB. Forma part del comitè editorial de les revistes Neurology i Brain Communications. 


DR. JOAN MARTÍ-FÀBREGAS
Cap clínic del Servei de Neurologia de Sant Pau
Llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona (1977-1983), doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (1993) i especialista en Neurologia (1985-1988).
Cap clínic del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i responsable de la Unitat d'Ictus de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
És professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona i responsable del Grup de recerca sobre Patologia Vascular Cerebral de l'Institut de Recerca de Sant Pau- IIB Sant Pau.


DR. POL CAMPS RENOM
Metge adjunt Unitat d’ictus del Servei de Neurologia
Llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona (2004-2010), doctor en Medicina per la mateixa Universitat (2020) i especialista en Neurologia.
Adjunt del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i investigador principal de diversos projectes de recerca en el camp de les malalties vasculars cerebrals.


DR. JORDI VILLALBA
Coordinador - Secció de Radiologia Intervencionista del Servei de Diagnòstic per la Imatge
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona. Formació d’especialista en Radiodiagnòstic a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. Coordinador de l’àrea de Radiologia Vascular des del 2010.
El Dr. Villalba ha participat en nombrosos projectes de recerca en el tractament endovascular de patologia vascular i amb més de 70 presentacions a congressos nacionals i internacionals.


DR. JORDI BRANERA
Metge adjunt - Secció de Radiologia Neuro-Intervencionista del Servei de Diagnòstic per la Imatge
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (1992-1998). Formació d’especialista en radiodiagnòstic a l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, a on es va incorporar com a metge adjunt al departament de radiologia vascular i intervencionista. El 2018 s’incorpora al servei de Radiodiagnòstic de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau com a neuroradiòleg intervencionista, realitzant nombrosos procediments neurointervencionistes.
El Dr. Branera és investigador de recerca en patologia neurovascular i ha presentat xerrades en congressos internacionals i nacionals.


DRA. LAVINIA DINIA
Metgessa adjunta - Secció de Radiologia Vascular-Intervencionista del Servei de Diagnòstic per la Imatge
Llicenciada en Medicina per la Facultat de Medicina de la Universitat “La Sapienza”, Roma, Itàlia (1996-2002). Residència al Servei de Radiologia i Neurologia a la Universitat de Gènova, Itàlia. Doctorat en neurociències  l’any 2011. Fellowship al Servei de Neurointervencionisme a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Màster de Patologia Vascular realitzat a París.
L’any 2021 s’incorpora al Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau com a metge de Neuroradiologia Intervencionista. La Dra. Lavinia ha desenvolupat diferents cursos en l’àmbit de la Neuroradiologia terapèutica i diagnòstica, ictus i altres especialitats per Barcelona, Itàlia, Regne Unit, Suïssa i França.

Banner Butlleti Sant Pau Ara

Imatge amb enllaç per realitzar subscripcions al butlletí
+
Subscriu-te al butlletí

 

ContacteComunicacio

Contacte Comunicació
Cap de Premsa

Abraham del Moral

Telèfon: 93 553 78 30

Email: adelmoralp@santpau.cat

Lloguer d'espais

Telèfon: 93 553 78 30

Email: espais@santpau.cat