Tornar a Actualitat

Actualitat

null Da Vinci

Actualitat
20/03/2024
Sant Pau supera les 300 cirurgies robòtiques en el seu primer any

El Programa de Cirurgia Robòtica de Sant Pau compleix el seu primer any de funcionament superant les 300 intervencions quirúrgiques. El 61% (182) corresponen a l’especialitat de Cirurgia General, un percentatge molt superior comparat a la mitjana total dels hospitals catalans (40%) i dels hospitals espanyols (36%). Segons el Dr. José Manuel Francos, sotsdirector assistencial del Procés Quirúrgic de Sant Pau, “el fet de no disposar de servei d’Urologia ha permès desenvolupar el Programa d’una forma més consistent a la resta d’especialitats, podent destinar més hores d’aquest recurs a cadascun d’elles”. Enguany el Programa també ha incorporat la quarta especialitat mèdica: la Cirurgia d’Otorrinolaringologia (ORL), que s’afegeix a Cirurgia General, Cirurgia Ginecològica i Cirurgia Toràcica. Aquesta fita en la cirurgia d’alta complexitat, és fruit del compromís de l’Hospital amb la innovació i la millora continuada en l’atenció al pacient.

Segons el Dr. José Manuel Francos, “fem cirurgies d’alta complexitat que aporten valor a l’Hospital, als professionals i, sobre tot, als pacients, amb una atenció orientada als millors resultats en salut”. Fins al 60% de les intervencions dutes a terme en aquest primer any amb el robot quirúrgic Da Vinci Xi IS4000 corresponen a l’especialitat de Cirurgia General, “on destaquen les cirurgies bariàtriques (obesitat mòrbida) i oncològiques, sobre tot les hepatobiliopancreàtiques (tumors de fetge i pàncrees) i les de colon i recte”, assenyala el doctor.

El 40% restant correspon a les especialitats de Cirurgia Ginecològica (20%), incloses les histerectomies (l’extirpació de l’úter degut a patologies malignes i benignes) i les intervencions relacionades amb l’endometriosi, i de Cirurgia Toràcica (20%), on encapçalen el rànquing les reseccions pulmonars relacionades amb el càncer de pulmó. 

Incorporació d’una quarta especialitat

Enguany, el Programa de Cirurgia Robòtica ha incorporat una quarta especialitat: l’Otorrinolaringologia, que ja ha intervingut els primers casos. El Dr. Miquel Quer, director del Servei, afirma que el Da Vinci aporta avantatges significatives. “En primer lloc, permet un accés mínimament invasiu a través de cavitats naturals, amb incisions més petites i optimitzant l’accés a tumors que de vegades, per la seva ubicació, requeririen una cirurgia oberta, fet que es tradueix en una menor morbiditat per al pacient. I, en segon lloc, també permet una molt bona visió i, per tant, una cirurgia de molta més precisió, un factor fonamental en estructures com el coll”.

Les cirurgies realitzades fins ara han estat, “principalment, intervencions transorals per a tumors benignes i malignes de la zona posterior de la boca, de la faringe i de la part superior de la laringe, tots ells candidats a cirurgia robòtica”, explica el Dr. Quer.

Properes passes del Programa de Cirurgia Robòtica

De cara a aquest any 2024, l’objectiu és incrementar el nombre de sessions amb el robot Da Vinci Xi duent a terme intervencions també en programes quirúrgics de tarda, i assolir les 350-400 intervencions. A més, els professionals dels equips del Programa de Cirurgia Robòtica estan en formació continuada i està previst ampliar el nombre de cirurgians i equips formats i acreditats per al robot Da Vinci.   

Continguts relacionats

Home Formulari Iframe