Ruta de navegació

Actualitat

null El Servei d Immunologia de Sant Pau renova un any mes l acreditacio de l European Federation for Immunogenetics

Actualitat
20/02/2023
El Servei d'Immunologia de Sant Pau renova un any més l'acreditació de l’European Federation for Immunogenetics

El Servei d’Immunologia de l’Hospital de Sant Pau ha obtingut de nou l’acreditació de l’European Federation for Immunogenetics (EFI) que manté des de l’any 2001. L’objectiu d’aquesta acreditació és garantir que Sant Pau compleix els estàndards de màxima qualitat que l’EFI exigeix per a la realització dels estudis de compatibilitat HLA (Human Leukocyte Antigen). Tenir-la és imprescindible perquè els resultats siguin reconeguts per altres laboratoris i centres que fan trasplantaments internacionals. 

L’acreditació s’ha renovat sota la direcció del Dr. Cándido Juárez, director del Servei d'Immunologia, i del Dr. Òscar de la Calle, facultatiu especialista del mateix Servei. Per aconseguir la renovació aquesta darrera inspecció, el Servei ha hagut d’implementar tota una revolució tecnològica en modificar la seva tecnologia de tipatge HLA a les noves tècniques basades en Next Generation Sequencing, i passar satisfactòriament els controls de qualitat externs de la Societat Espanyola d’Immunologia (GECLID). Aquesta acreditació es renova cada any de manera telemàtica i cada tres anys la inspecció té lloc in situ al laboratori per part de dos inspectors europeus de l’EFI. 

Els estudis de compatibilitat HLA entre el receptor i els possibles donants, familiars o no relacionats, són imprescindibles pel trasplantament de progenitors hematopoètics. D’aquesta manera, aquestes anàlisis permeten escollir el donant més idoni en l’entorn familiar i, si això no és possible, recórrer a donants voluntaris dels bancs de donants de medul·la òssia que compten amb més de 40 milions de voluntaris arreu del món.

L’any passat, el Servei d’Immunologia de Sant Pau va fer 548 tipificacions d’alta resolució, 342 d’elles de pacients i familiars per a trasplantament emparentat de progenitors hematopoètics, i 117 estudis de donants voluntaris de medul·la òssia. A més, es van fer 1.383 estudis d’HLA associat a malalties, i 88 estudis immunogenètics no HLA. Els estudis d’Histocompatibilitat van permetre realitzar 58 trasplantaments al·logènics l’any 2022, dels quals 14 van ser pediàtrics.