Ruta de navegació

Actualitat

null Sant Pau i Hospital Gregorio Marañon seleccionats per la SEFH com assessors de la implementacio de la Salut Mobil

Actualitat
31/05/2022
Sant Pau i l’Hospital Gregorio Marañón seleccionats per la SEFH com assessors de la implementació de la Salut Mòbil al territori espanyol

El projecte conjunt de la Fundació de Gestió Sanitària Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i de l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón de Madrid va ser el vencedor de la convocatòria competitiva llançada des de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH), per a la implementació i expansió d'un model assistencial no presencial d'atenció farmacèutica a pacients.

L’equip coordinador guanyador de Sant Pau està format per M. Antonia Mangues, directora del Servei de Farmàcia de Sant Pau i per Mar Gomis i Anna De Dios, adjuntes del mateix Servei amb experiència en salut mòbil des del 2013. Per part del Gregorio Marañón, els farmacèutics Ana Herranz, Vicente Escudero i Roberto Collado completen el grup coordinador de la iniciativa.

“Aquest projecte suposa una fita en el treball col·laboratiu de la Farmàcia Hospitalària per a millorar l'atenció dels pacients” expliquen els seus coordinadors, que afirmen també que la seva finalitat és “apropar als farmacèutics eines de salut digital, com les apps, que permetin aplicar un model d'atenció no presencial, continu i integral, així com facilitar la implementació de la tecnologia en els centres i equips assistencials”. El grup coordinador treballarà conjuntament amb la SEFH a través dels seus grups de treball per expandir aquest nou model assistencial als Serveis de Farmàcia Hospitalària que estiguin interessats.

Per a això, el grup coordinador posa a disposició de la societat científica aplicacions de salut multidisciplinàries i validades en diferents patologies com poden ser les de pacients oncològics i hematològics o persones que viuen amb el VIH. També, s’està treballant amb els grups de treball de la SEFH en l'adaptació de les plataformes de salut mòbil a les necessitats d'altres patologies com són l'esclerosi múltiple, el trasplantament d'òrgan sòlid o les malalties immunomediades.

La tecnologia que s’ofereix ha estat dissenyada per equips de professionals sanitaris multidisciplinaris i compta amb un recorregut de gairebé 10 anys d’experiència a centres sanitaris. Projectes pioners com mHeart, de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, o eOncosalud de l’Hospital Universitari Gregorio Marañón han demostrat que la salut mòbil pot millorar   l’adherència al tractament crònic dels pacients, l’ experiència i satisfacció dels pacients i famílies, pot  reduir les visites a urgències i hospitalitzacions i generar millors resultats en salut.

Aquesta iniciativa de la SEFH va sortir a concurs el 2021. Després de la selecció del projecte guanyador, en els últims mesos s'ha començat a posar en marxa amb la finalitat de dissenyar i implantar una estratègia d'atenció farmacèutica no presencial mitjançant la salut mòbil en els Serveis de Farmàcia Hospitalària del territori nacional. La finalitat última és incorporar una tecnologia de monitoratge remot de pacients que permeti el seguiment continu dels pacients atesos a les consultes externes dels Hospitals i comptant amb els equips assistencials pel seguiment integral de pacients altament complexos.