Sant Pau, primer hospital que ofereix descomptes a les persones beneficiàries de la Targeta Cuidadora gràcies a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona
Sant Pau és el primer hospital que, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, i amb el suport d’ARCASA, engega un pla pilot amb la Targeta Cuidadora per oferir descomptes del 30% en el menú de la cafeteria pública a aquells usuaris que tinguin un familiar o persona al seu càrrec ingressat al centre. Des de l’Ajuntament s’informarà les persones cuidadores d’aquesta nova prestació de la Targeta Cuidadora.
“Sant Pau vol ser el millor company de viatge de la població de la seva àrea de referència, oferint resposta a les seves necessitats reals posant en marxa diferents iniciatives i reforçant les aliances amb altres entitats. En aquest cas, l’objectiu principal se centra a tenir cura dels cuidadors i cuidadores, figures cabdals en l’atenció a les persones fràgils, i per això contribuim a la iniciativa impulsada per part de l’Ajuntament de Barcelona”, explica el Dr. Adrià Comella, director de l’Hospital de Sant Pau. “Aquest nou projecte se suma a altres accions que hem engegat fa poc, com els tallers formatius per a cuidadors en l’atenció de persones fràgils, i s’emmarca en un dels eixos clau del nostre pla estratègic Més Sant Pau: #MésComunitat”.
“Les persones cuidadores pateixen sobrecàrregues de treball, veuen afectada la seva salut física i mental, les seves aspiracions professionals i la seva situació econòmica. Des del Govern municipal volem implantar mesures que millorin la seva qualitat de vida i contribueixin a dignificar la funció tan essencial que acompleixen. La Targeta Cuidadora respon a aquesta vocació. És un recurs completament gratuït, adreçat a totes aquelles persones que tenen cura de persones malaltes, dependents, amb discapacitat o persones grans. També es dirigeix a professionals de la cura. Des de la seva implementació, fa poc més d’un any, s’han emès gairebé 6.000 targetes cuidadores. Aquesta ampliació de serveis és la primera part d’un paquet més extens de millores que vol seguir impulsant el Govern Municipal. Reforçarem diàriament el nostre compromís de cuidar de les persones que cuiden”, avança Marta Villanueva Cerdán, regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat de l’Ajuntament de Barcelona.
Com aconseguir els descomptes
La Targeta Cuidadora és una targeta gratuïta, iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, que serveix per accedir a recursos personalitzats adreçats a persones cuidadores, reconeixent així la feina que duen a terme, acompanyant-les i facilitant les tasques de cura per contribuir al seu benestar. Ara, tots els usuaris amb un familiar o una persona a càrrec seu ingressat a l’Hospital de Sant Pau, podran gaudir del 30% de descompte en el menú del menjador públic.
Per això, només caldrà adreçar-se al taulell de la sala d’hospitalització on estigui ingressat el familiar o la persona cuidada i presentar la Targeta Cuidadora. Allà els lliuraran els tiquets diaris de descompte corresponents (esmorzar, dinar o sopar): 3 si se sol·liciten a primera hora del matí i 2 si es demanen a partir de les 11 h, que hauran d’incloure el nom de la persona cuidadora, el codi identificador de la Targeta Cuidadora, la sala d’hospitalització i el número de l’habitació.
Per fer efectiu el descompte, n’hi ha prou amb presentar conjuntament la Targeta Cuidadora i els tiquets corresponents a aquell dia concret en el moment de pagar el menú a la cafeteria pública de Sant Pau. Cal tenir en compte, però, que només el pot gaudir una persona cuidadora, encara que el pacient ingressat a l’Hospital tingui més d’un acompanyant.
Per a més informació de la Targeta Cuidadora o del servei, les persones cuidadores es poden adreçar a l’Espai Barcelona Cuida, a través del seu correu electrònic barcelona.cuida@bcn.cat, del telèfon 93 413 21 21 o, presencialment, sense cita prèvia, al carrer Viladomat 123, de dilluns a dijous de 8.15 h a 20 h, divendres de 8.15 h a 19 h i dissabtes de 10 a 14 h.
Altres prestacions que ofereix l’Hospital
Espais d’ajuda i benestar
A la cafeteria pública de l’Hospital, situada al vestíbul de Sant Quintí, hi ha un punt de passallibres i una àrea de descans amb butaques on no cal consumir.
En tot el recinte hospitalari existeixen diferents espais per poder passejar a l’aire lliure. L’àrea de Semicrítics compta amb uns jardins per sobre de la seva coberta i un espai exterior, a la mateixa planta que els boxs on estan ingressats els pacients, per poder sortir una estona, tant les persones ingressades com els cuidadors/res que els acompanyen.
Al Centre Kālida Sant Pau, ubicat al mateix recinte hospitalari, hi ha un espai obert i totalment gratuït per a totes les persones que conviuen amb càncer. Tant aquelles que han estat diagnosticades d’aquesta malaltia com familiars o cuidadors, poden acostar-se en qualsevol moment, sense cita prèvia ni derivació mèdica. Kālida Sant Pau ofereix suport pràctic, emocional i social, adreçat específicament a persones cuidadores, en un ambient agradable dissenyat per a l’acompanyament, la informació i la comprensió.
Comoditats i serveis que milloren l’operativa diària
- La cafeteria pública disposa de fonts d’aigua gratuïta.
- Les plantes de Pediatria i d’Hematologia disposen d’un espai per als familiars/cuidadors amb
- microones per poder menjar a prop dels familiars o persones que estan sota les seves cures.
- L’UCI de Pediatria té una sala d’estar i una dutxa per als acompanyants dels nens ingressats.
- Les mares d’un nen lactant (que no pren més que llet materna) i que està ingressat a l’Hospital, poden demanar el menú per a elles sense cost.
Suport social
La Unitat de Treball Social de Sant Pau, dins la seva cartera de serveis, té un programa de voluntariat que dona suport a les persones cuidadores que tenen els pacients ingressats o en tractament a l’Hospital.
- Es pot demanar que els substitueixin una estona en l’acompanyament del pacient ingressat per
- oferir-los un respir. Cal sol·licitar-ho a la infermera de referència, a Treball Social o per correu electrònic: voluntariat@santpau.cat.
- Els voluntaris fan també de guies, per ubicar i acompanyar als cuidadors a Urgències.
- En el cas de les cirurgies sense ingrés, s’ocupen de la recepció, acompanyament i orientació dels pacients/familiars/cuidadors. També els ofereixen ajut per saber com funciona l’APP que els informa del moment en què es troben les persones que cuiden dins el procés de cirurgia.
- I proporcionen informació de com funciona el gestor de torns, així com orientació i acompanyament per saber on s’han de dirigir.