Ruta de navegació

Actualitat

null Dia Mundial del Glaucoma

Actualitat
10/03/2022
Dia Mundial del Glaucoma

El 12 de març és el Dia Mundial del Glaucoma, una celebració que neix amb l’objectiu de contribuir a eliminar la ceguesa que produeix aquesta malaltia, mitjançant la conscienciació i l’alerta de la necessitat de sotmetre’s de manera regular a controls oftalmològics en els quals s’examini el nervi òptic. Sant Pau s’adhereix al Dia Mundial del Glaucoma i ho fa com a centre pioner i especialitzat en la seva prevenció amb tècniques de microcirurgia microinvasiva per rebaixar la tensió ocular.

 

 

El glaucoma és la principal causa de ceguesa irreversible al món. Sota el terme glaucoma s’aglutinen un grup de malalties ganglionars que es caracteritzen per la degeneració progressiva de les cèl·lules ganglionars de la retina, es tracta d’una  malaltia crònica del nervi òptic que afecta majoritàriament als majors de 60 anys i que pot aparèixer per diferents causes. Molts dels glaucomes tenen una base genètica i el factor de risc més determinant és la pressió intraocular elevada que provoca la mort precoç de les cèl·lules nervioses que el constitueixen. També l’edat avançada, la miopia degenerativa, la hipermetropia alta i altres malalties oculars poden incidir en l’aparició del glaucoma. “De fet, quan es detecta generalment és perquè els pacients acudeixen a la consulta per altres motius, ja que es tracta d’una malaltia asimptomàtica, acostumen a presentar altres alteracions oculars o venen a revisió per factors de risc com antecedents familiars”, comenta Dr. Jesús Téllez, adjunt del Servei d’Oftalmologia de Sant Pau.

Tot i que no existeix una cura en estadis avançats de la malaltia, si es pot preveure i frenar el seu desenvolupament. “La pressió de l’ull és l’únic factor de risc que podem controlar. El nostre objectiu durant el tractament és detenir la progressió baixant-la. Hi ha diferents opcions en funció de cada cas: amb la prescripció de fàrmacs, làser i diferents tècniques quirúrgiques. Respecte a això en els darrers temps a l’Hospital de Sant Pau estem portant a terme unes tècniques anomenades MIX, que són cirurgies microinvasives de glaucoma en concret amb l’implant Preserflo que es va començar a realitzar el 2019. Aquesta tècnica quirúrgica consisteix en un drenatge a través d’un microtub que permet la baixada tensional i que està donant molt bons resultats amb recuperacions més ràpides, amb menor temps quirúrgic i menys seqüeles per al pacient”, explica el Dr. Jesús Téllez, adjunt del Servei d’Oftalmologia i expert juntament amb la Dra. Esther Mingorance, adjunta del mateix Servei, en el tractament del glaucoma a l’Hospital.