Ruta de navegació

Tornar a Actualitat

Llistat Noticies titol

Notícies de l’Hospital de Sant Pau

Actualitat

null Dia mundial del melanoma

Actualitat
22/05/2023
Dia mundial del melanoma

Sant Pau s’adhereix, avui, 23 de maig, al Dia Mundial del Melanoma, una malaltia poc freqüent, però amb una mortalitat elevada i que pot aparèixer a totes les fases de la vida. El melanoma és un tipus de càncer de pell molt agressiu, està associat a episodis de cremades solars acumulats al llarg de la vida i apareix en els llocs del cos més exposats.

L’Hospital compta amb un equip multidisciplinari d'especialistes destinats a diagnosticar i tractar el melanoma dels Serveis de Dermatologia, Oncologia Mèdica, Cirurgia Plàstica, Anatomia Patològica, Medicina Nuclear, Radiologia, Oncologia Radioteràpica i Farmàcia.

Aproximadament, es diagnostiquen i tracten a l’Hospital de Sant Pau de 80 a 100 casos nous de melanoma cada any.

 

Mesures de protecció

Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant una exposició excessiva al sol i les cremades cutànies. De fet, l’exposició excessiva al sol és el factor de risc més important d’aquest tipus de càncer de pell, especialment durant la infantesa i l’adolescència. Les recomanacions preventives bàsiques per gaudir-ne de manera saludable són:

  • Comença a prendre el sol de manera gradual, utilitzant protecció solar i evita l’exposició prolongada i les hores de màxima intensitat (de les 11 h a les 16 h). El fet que estigui núvol no evita les cremades i cal aplicar-se protector solar igualment.
  • Cobreix-te amb samarretes i roba (idealment amb teixits que aportin protecció solar), gorra o barrets d’ala ampla, per protegir també coll i orelles. Duu ulleres de sol homologades, preferiblement amb banda lateral.
  • Utilitza crema de protecció de factor 50+. Aplica-la en quantitat suficient, una estona abans de l’exposició solar i cada 2 hores. També cal reaplicar-la abans de les 2 hores després de banyar-te o si sues molt.
  • Recorda que l’utilització de productes fotoprotectors no es pot considerar un mitjà per prolongar l’exposició al sol.
  • Les làmpades i els llits de sol artificial també poden ser perjudicials per a l’emissió de radiacions ultraviolades i caldrien evitar-se en persones amb risc de càncer de pell (antecedents previs de càncer de pell, més de 100 pigues, tendència a cremar-se molt fàcilment amb el sol...).
  • A la platja, l’aigua i la sorra reflecteixen la llum i augmenten la intensitat solar. El mateix passa a la muntanya a més altitud o amb neu. Per tant, és fonamental la protecció solar amb roba i crema protectora.
  • Els protectors solars orals ajuden a cremar-se menys amb el sol i són un bon complement a les cremes protectores solars. Ara bé, no les substitueixen.
  • Beu aigua per evitar la deshidratació i no t’exposis al sol si prens medicació fotosensible.
  • Davant de qualsevol canvi en una piga prèvia (creixement sobtat, canvi de color o forma, dolor, sagnat, picor...), consulta al teu metge/gessa per descartar que no es tracti d'un melanoma.

 

Altres notícies:

Home Formulari Iframe