Notícies de l’Hospital de Sant Pau
Ferran Navarro, cap clínic de Microbiologia de Sant Pau i professor associat mèdic de la UAB participa com a SWI partner instructor en un projecte participatiu internacional dirigit a la comunitat educativa per a l'exploració de la diversitat microbiana en els sòls, per tal de descobrir microorganismes productors de nous antibiòtics.
El Projecte SWI, al qual estan adherits 14 països, consisteix en involucrar als estudiants de diferents nivells educatius en un projecte de recerca global que aborda un greu problema de salut a nivell mundial: la necessitat de trobar nous antibiòtics eficaços contra les malalties infeccioses, alhora que contribueix a millorar la informació i consciència ciutadana sobre la greu problemàtica de la resistència a antibiòtics per part dels bacteris patògens. S'estima que si no es posa remei a l’actual situació, hi hauran 10 milions de morts prematures a l’any 2050 com a conseqüència d’infeccions bacterianes contra les que ja no tenim o no tindrem antibiòtics eficaços.
El Projecte pretén transmetre a la societat les bases científiques del problema, tot prenent una actitud activa al involucrar als estudiants i a la societat en línies d'investigació orientades a solucionar-ho. L'experiència a la UAB es basa també en el concepte “Aprenentatge servei” i a més a més el projecte pretén també estimular i animar als estudiants a cursar carreres científiques.
La idea va sorgir el 2012 a la Universitat de Yale (EUA) com una estratègia per a fomentar la vocació per a la investigació científica en els joves, tot i fent un servei a la comunitat. Actualment la iniciativa SWI continua, i també es segueix a través del projecte Tiny Earth que es promou des de la Universitat de Wisconsin. A la península ibèrica, la iniciativa rep el nom de SWI-MicroMundo i, atès que és la seva segona edició a la UAB, ho coneixem com a SWI-MicroMón@UAB_2.0.
Més informació
Universitat de Yale (EUA)
Projecte Tiny Earth
Què és SWI-MicroMón@UAB_2.0
Twitter
Facebook