Notícies de l’Hospital de Sant Pau
El Servei de Farmacologia Clínica de l’Hospital de Sant Pau, en col·laboració amb l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha publicat la primera revisió sistemàtica sobre les reaccions adverses dels tractaments en pacients oncohematològics pediàtrics. Segons el Dr. Kristopher Amaro Hosey, principal autor d’aquest treball, “la toxicitat de la quimioteràpia és una causa comuna de morbiditat i mortalitat en la majoria d’aquests pacients i pot ser la causa de seqüeles a mitjà i llarg termini”.
Article científic: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2021.777498/full
Explica que el principal objectiu del treball ha estat “conèixer la incidència i les característiques dels efectes adversos, descriure la metodologia dels estudis, afegir més evidència científica i, sobretot, detectar possibles àrees de millora per optimitzar la investigació i l’atenció sanitària, i així millorar la qualitat de vida dels pacients i de les seves famílies en relació amb la seguretat i l’eficàcia d’aquests tractaments”.
Les malalties oncològiques i hematològiques en nens són considerades patologies rares, designades com a orfes per les agències reguladores. Per aquest motiu hi ha menys evidència científica i molts dels resultats obtinguts en pacients adults s’extrapolen directament als pacients pediàtrics. Dels aproximadament 3.200 estudis que es publiquen cada any sobre reaccions adverses, només una trentena es fan en nens, i les metodologies són molt diverses, fent difícil poder comparar les dades entre els diferents treballs. “Tanmateix, el nen no és un adult en miniatura. Està en ple procés de desenvolupament i té unes peculiaritats totalment diferents. I aquestes dades extrapolades de vegades creen incertesa en la tria del tractament més adient”.
Un altre gran repte: prevenir els efectes adversos
“Amb la revisió hem volgut afegir més evidència en un problema sanitari important que afecta un grup de població molt fràgil i identificar accions preventives per minimitzar aquestes reaccions adverses”. El treball ha inclòs un total de 14 estudis: 8 prospectius i 6 retrospectius.
Segons els resultats, les reaccions adverses són causa d’ingrés hospitalari entre el 19,6% i el 68,1% dels pacients pediàtrics amb càncer, i poden ocórrer durant l’ingrés hospitalari en un 14,4% i un 67% dels pacients. Les reaccions descrites són principalment de caràcter hematològic (anèmia, neutropènia febril), gastrointestinal (nàusees, vòmits) o dermatològic. Afortunadament, només entre l’11% i el 16,4% dels casos es van classificar com a greus.
“Algunes de les reaccions adverses són poc evitables per les característiques dels medicaments, que tenen una alta toxicitat, però sí que hem vist que en els estudis més recents hi ha hagut una tendència a millorar alguns efectes no desitjats, com les nàusees o els vòmits, que abans es descrivien molt freqüentment. Però n’hi ha d’altres que encara són més difícils d’evitar”, explica el Dr. Amaro Hosey. “Hem millorat l’atenció als nostres pacients, però encara tenim marge de millora i hem d’intentar assolir aquest repte”.