Notícies de l’Hospital de Sant Pau
La sala d’actes de l’Hospital ha acollit la Jornada de presentació del “Pla de rehabilitació de Catalunya”, una guia completa i actualitzada que contempla la rehabilitació l’abordatge en tretze àmbits, alguns dels quals no estaven contemplats en l’anterior pla de 2008, com són la rehabilitació cardíaca, la fragilitat, el sòl pelvià o la prehabilitació. El nou Pla de rehabilitació de Catalunya impulsa un abordatge integral per optimitzar i recuperar el funcionament i prevenir la discapacitat que posa l’èmfasi en una atenció basada en uns resultats de salut mesurables i un abordatge biopsicosocial centrat en la persona. La Dra. Helena Bacuñana ha estat una de les promotores d’aquesta iniciativa en la qual han participat diferents professionals de Sant Pau.
El conseller de Salut, Manuel Balcells, ha inaugurat la jornada en la qual s’ha presentat aquest nou model d’abordatge de la rehabilitació del funcionament i de la discapacitat, seguit d’una taula rodona sobre les principals innovacions en el Pla de rehabilitació i les experiències territorials vinculades i, d’una segona taula rodona, on s’ha parlat de la implicació dels professionals en el desplegament de la rehabilitació.
Aquesta nova aproximació del Pla de rehabilitació de Catalunya implica mirar més enllà de la tasca dels equips especialitzats de rehabilitació i abastar el conjunt del procés assistencial, des de la promoció i la prevenció, al diagnòstic de la discapacitat, la teràpia, el seguiment i el manteniment, la qual cosa implica el conjunt del sistema de salut, i també altres sectors i la comunitat. D’acord amb aquest abordatge, l’elaboració del Pla incorpora la veu de la ciutadania i la participació de prop de 200 professionals de diverses disciplines, àmbits assistencials i sectors.
Sant Pau ha participat activament en l’elaboració d’aquesta guia amb els següents professionals:
Helena Bascuñana, directora del Servei de Medicina Física i Rehabilitació, ha estat l'única metgessa rehabilitadora del grup promotor, liderant 3 grups de treball. Del seu equip han participat la Dra. Maria Josep Nadal Castells i el Dr. Jean Claude Perrot; els fisioterapeutes Irene Pedrosa i Izascun Belmonte, i la terapeuta ocupacional Yolanda Calle.
D’altra banda, la Dra. Pilar Paniagua, del Servei d’Anestesiologia ha participat en el grup de prehabilitació. I els Drs. Miquel Quer i Cèsar Orús, director i cap clínic, del Servei d’Otorinolaringologia en la validació del programa rehabilitador de la paràlisi facial perifèrica.
Pla de rehabilitació de Catalunya