Notícies de l’Hospital de Sant Pau
La Dra. Adriana Lasa ha estat nomenada directora en funcions del Servei de Genètica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de Navarra, comença la seva formació en genètica molecular en l'any 1992 en el Servei de Genètica de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona on realitza la tesi doctoral "Patologia molecular del gen de la distrofina: relació fenotip-genotip" sota la direcció de la Dra. Pia Gallano, on continua fins a l'any 2001 treballant en el diagnòstic i investigació de les distròfies musculars.
L'any 2001 inicia la seva activitat científica en l'àmbit de la biologia molecular dels processos neoplàsics al Servei d'Hematologia del mateix hospital. L'any 2003 és contractada com a investigador postdoctoral de la Xarxa Temàtica d'Investigació Cooperativa de Xarxes de Càncer (RETICS), coordinada pel Dr. Jordi Sierra, cap del Servei d'Hematologia de l'Hospital de Sant Pau i l'any 2006 se li concedeix la plaça de convocatòria pública de l'Institut de Salut Carlos III per a la incorporació d'investigadors al Sistema Nacional de Salut, juntament amb finançament per a la realització d'un projecte d'investigació sobre l'estudi de l'expressió de miRNAs en leucèmia aguda mieloblàstica.
Posteriorment passa a formar part de l'equip de professionals que posa en marxa el laboratori de nova creació ALTHIA (liderat pel Dr. Carlos Cordón Cardó). Durant aquest període, és la responsable del diagnòstic molecular oncohematològic i inicia la seva investigació en l'anàlisi de cèl·lules tumorals circulants.
Al juny de 2008 obté la plaça de Facultatiu adjunt del Servei de Genètica de l'Hospital de Sant Pau, sent des de llavors la responsable del diagnòstic molecular del Càncer de mama / ovari hereditari en estreta col·laboració amb el Servei d'Oncologia del nostre hospital (Dra. Ramon y Cajal i Dr. Barnadas).
Des de l'any 2010 coordina l'àrea de Genòmica Clínica dels laboratoris on es desenvolupen i realitzen els estudis de seqüenciació massiva.
L'any 2015, i juntament amb el Servei d'ORL de l'hospital desenvolupa una nova línia de diagnòstic molecular de Hipoacúsies neurosensorials amb una predisposició genètica a través de l'estudi d'un panell de gens.
El seu interès investigador està centrat en el camp de la biòpsia líquida i l'ADN lliure circulant (cfDNA). Actualment forma part d'un projecte d'investigació que consisteix en el desenvolupament d'un nou assaig basat en "letalitat sintètica" per a l'anàlisi funcional de variants de significat incert en gens implicats en càncer de mama / ovari familiar. També participa en el Programa estatal d'R + D + I del Ministeri de ciència, innovació i universitats sobre "La ruta anèmia de Fanconi / BRCA: investigació genètica i terapèutica".