Notícies de l’Hospital de Sant Pau
Març és el mes de l’endometriosi sota el lema “Endometriosis Worldwide March”. I una de les iniciatives que es duen a terme és Endomarch, una iniciativa organitzada per les tres associacions d’afectades més importants de Catalunya: Endo&Cat, ADAEC i MoviEndo, i que aquest cap de setmana ha inclòs diverses xerrades amb experts de renom. Entre ells, professionals de Sant Pau, amb dues intervencions. La primera, sobre el projecte TRANSFORM, per transformar l’abordatge multidisciplinari de la pacient amb endometriosi. I, la segona, sobre el dolor pèlvic.
El Dr. Ramon Rovira, Coordinador Unitat Quirúrgica de Ginecologia; la Dra. Rocío Luna i el Dr. Josep Perelló, tots dos metges del Servei de Ginecologia i Obstetrícia; i la Diana Reinoso, de Science for Change, han parlat de TRANSFORM. Aquest projecte analitza de primera mà el recorregut assistencial de les dones amb endometriosi, les seves necessitats i preocupacions reals per implementar possibles millores emprant pràctiques participatives i de creació de recerca. També hi participen investigadors de l’empresa OpenSystems de la UAB, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), i la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació de la Generalitat de Catalunya.
Per la seva banda, el Dr. Oriol Porta, cap de la secció de Ginecologia de Sant Pau i director de la Unitat de Sòl Pelvià, ha parlat del dolor pelvià que afecta aquestes pacients.
L’endometriosi afecta 1 de cada 10 dones al món, havent-hi més de 190 milions que la pateixen (Organització Mundial de la Salut, 2021). Malgrat la gran quantitat d’afectades, és una malaltia pràcticament desconeguda per la societat. És crònica i es caracteritza pel creixement anormal d’endometri fora de l’úter; generalment dins l’abdomen (ovaris, trompes de fal·lopi, intestí, bufeta, peritoneu, etc.) i excepcionalment pot aparèixer fora de l’abdomen (pulmons, ossos, cervell, etc.) Quan creix dins la paret muscular de l’úter, s’anomena adenomiosi.