Ruta de navegació

Tornar a Actualitat

Llistat Noticies titol

Notícies de l’Hospital de Sant Pau

Actualitat

null Publicats els resultats de l assaig clinic que avala el Codi Medicament de Sant Pau

Actualitat
22/12/2022
Publicats els resultats de l’assaig clínic que avala el Codi Medicament de Sant Pau

El programa de prevenció secundària de Problemes Relacionats amb la Medicació (PSM) “Codi Medicament”, desenvolupat per l’Hospital de Sant Pau en col·laboració amb el Consorci de Salut de Catalunya,  disminueix el reingrés hospitalari a 30 dies per qualsevol causa en els pacients que acudeixen al Servei d'Urgències per un PSM associat amb medicaments del sistema cardiovascular i del tracte digestiu i metabòlic. Aquesta és la principal conclusió de l’assaig clínic que acaba de publicar-se a la revista Annals of Pharmacotherapy i que, a més, reforça altres treballs relacionats amb intervencions multidisciplinàries i d'atenció continuada duts a terme per farmacèutics clínics en altres entorns d'atenció. Teniu el PDF aquí

Els PSM són un problema de salut pública de primer ordre en els països occidentals que estan directament o indirectament relacionats amb el 5%-10% dels ingressos hospitalaris i amb 21%-37% de les consultes als Serveis d'Urgències -la majoria de les quals són evitables. A més, se situen entre la quarta i la sisena causa de mort intrahospitalària. Per aquesta raó, desenvolupar programes de prevenció de PSM hauria de ser una prioritat per als sistemes de Salut, però encara no està sistematitzat. 

El programa “Codi Medicament” de Sant Pau, un projecte pilot innovador implementat en el marc de l’atenció multidisciplinària del pacient fràgil del Servei d’Urgències de l’Hospital i que incorpora atenció farmacèutica, incideix en quatre dels grans reptes del sistema sanitari: la coordinació assistencial, l’atenció centrada en la persona, la prevenció secundària com a estratègia sanitària i l’orientació als resultats en salut. 

Precisament, l’estudi dut a terme a Sant Pau, conclou que l'aplicació del “Codi Medicament” es tradueix en una reducció significativa del nombre de reingressos hospitalaris a 30 dies en els pacients que havien visitat el Servei d’Urgències per un PSM.

L’estudi, aleatoritzat i realitzat en un únic centre (Sant Pau), es va dur a terme des d’agost de 2019 fins a gener de 2021 en un total de 769 pacients amb una edat mitjana de 80 anys que van visitar el Servei d’Urgències per un PSM associat a medicacions per a malalties cardiovasculars, del tracte digestiu i del sistema metabòlic, i als què es va fer un seguiment de 30 dies. Segons els resultats obtinguts, el percentatge de reingressos en el grup de pacients inclosos en el “Codi Medicament” va ser del 7.3%, mentre que en la resta de pacients aquesta xifra es va situar en el 10.4%.

Altres notícies:

Home Formulari Iframe