Notícies de l’Hospital de Sant Pau
El projectes liderats pel Dr. Joaquim López-Contreras, del Grup de Recerca de Malalties infeccioses i Microbiologia de l’IIB Sant Pau i cap clínic de la Unitat de Malalties Infeccioses del Servei de Medicina Interna de Sant Pau, i el Dr. Ignasi Bolíbar Ribas, del Grup de Recerca d’Epidemiologia Clínica i Serveis Sanitaris de l’IIB Sant Pau i metge del Servei d’Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l’Hospital, han rebut dos ajuts a la recerca de l’edició de la Marató 2017 dedicada a les malalties infeccioses.
El projecte del Dr. Joaquim López-Contreras, “Trampes extracel·lulars de neutròfils i sèpsia: Descobriment de marcadors diagnòstics, pronòstics i dianes terapèutiques” ha rebut 156.875 euros. En aquest projecte participen un equip multidisciplinar format per professionals de les Unitats de Infeccioses i d’Hemostàsia i dels Serveis de Cures Intensives i d’Immunologia de Sant Pau.
El Dr. Ignasi Bolíbar Ribas “Optimització de la prescripció d'antibiòtics en infeccions agudes no complicades del tracte respiratori infantil: un assaig clínic controlat aleatoritzat multicèntric amb un disseny factorial de 2x2” ha rebut 199.648,13 euros. En aquest projecte participen experts de quatre comunitats autònomes en els àmbits de la recerca en serveis sanitaris: pediatres, farmacèutics, farmacòlegs, sociòlegs, economistes de la salut i representants dels pacients.
A l'edició 2017, dedicada a les malalties infeccioses, s'hi van presentar 214 projectes, que van ser avaluats per 103 científics d'àmbit internacional especialistes en aquesta matèria en funció de la seva qualitat, metodologia i rellevància. La gestió de l'avaluació la va dur a terme l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, del Departament de Salut.
Els 9,8 milions d’euros recaptats en l’edició 2017 de La Marató han permès sensibilitzar la societat i impulsaran la recerca sobre les malalties infeccioses, que causen una de cada tres morts al món. Els 55 equips premiats treballaran durant els pròxims tres anys per trobar respostes a un conjunt de patologies que, segons els experts, es convertiran en un greu problema de salut pública en els pròxims anys. Del total dels projectes premiats, 24 són unitaris i 12 coordinats entre dues o més institucions de recerca.
Els 36 projectes premiats, d’acord amb la decisió del Patronat i a proposta de la Comissió Assessora Científica, són els que han resultat més ben valorats dels 214 candidats presentats a la convocatòria d’ajudes.
L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS) va coordinar un procés d’avaluació internacional en què 103 experts en malalties infeccioses van valorar els treballs en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i valor innovador, entre d'altres. L’any 2023, la Fundació donarà a conèixer els resultats obtinguts en els treballs de recerca en un simposi científic.