Ruta de navegació

Tornar a Actualitat

Llistat Noticies titol

Notícies de l’Hospital de Sant Pau

Actualitat

null Sant Pau hospital referent en el tractament multidisciplinari del limfedema

Actualitat
05/03/2023
Sant Pau, hospital referent en el tractament multidisciplinari del limfedema

Avui 6 de març és el Dia Mundial del Limfedema, una patologia causada per l’acumulació anormal de líquid en els teixits tous per una interrupció o alteració del sistema limfàtic i que a Espanya afecta més d’un milió de persones. A Sant Pau, l’abordatge és multidisciplinari i amb Serveis pioners en aquest àmbit. El Servei de Cirurgia Plàstica va ser el primer d’Europa en fer cirurgia reconstructora del limfedema el 2005, esdevenint un centre líder en la recerca i millora d’aquestes tècniques quirúrgiques. Avui, és l’únic hospital d’Espanya amb un programa reglat de reconstrucció immediata del limfedema post buidament ganglionar de l’aixella en càncer de mama, gràcies al qual ha reduït del 32% al 4% la incidència d’aquesta malaltia en un seguiment de més de tres anys. Com a culminació de la tasca feta en els darrers 20 anys, avui és un dels quatre únics Hospitals europeus que té el primer robot quirúrgic per a supermicrocirurgia en limfedema. El Servei de Medicina Física i Rehabilitació de Sant Pau és referent en el tractament del limfedema a Catalunya, també amb més de 20 anys d’experiència en aquesta àrea.  

Per a una informació completa sobre el limfedema, feu clic aquí. 

El sistema limfàtic és una xarxa de vasos paral·lela a la circulació sanguínia que forma part del nostre sistema immune i que permet recuperar el flux de líquid sobrant dispers pels teixits, anomenat limfa, i retornar-lo a la sang. El limfa passa pels ganglis limfàtics gràcies als sistemes de bombeig, les contraccions musculars, els moviments respiratoris, el pols de les artèries properes i els moviments de les extremitats, fent una funció de filtrat molt important que defensa el nostre cos de les infeccions. Quan aquesta capacitat de transport del sistema limfàtic s’altera i no drena l’excés de líquid en els teixits, s’acumula donant lloc a un limfedema.

El limfedema pot ser primari, causat per alteracions congènites del sistema limfàtic, o secundari, produït per processos tumorals, infecciosos o tractaments com la cirurgia o la radioteràpia. El Dr. Jaume Masià, director del Servei de Cirurgia Plàstica de Sant Pau, afirma que “el limfedema acaba apareixent en els tres primers anys posteriors al tractament oncològic. I el 30% dels buidaments ganglionars de l’aixella per càncer de mama acaben causant limfedema, una xifra que en el nostre centre és del 4% gràcies al programa reglat de cirurgia per aquestes pacients”.

La incorporació del primer robot quirúrgic per a supermicrocirurgia en limfedema (anomenat Symani) fa uns mesos -el juny de 2022- ha permès, segons el Dr. Masià, “intervenir entre 1 i 2 pacients la setmana, sent molt més eficients quant a la viabilitat de les anastomosis, és a dir, en la unió dels vasos limfàtics superficials amb les venes subdèrmiques de l’extremitat afectada amb petites incisions, i també en la implicació de professionals més júniors en les intervencions”

 

Abordatge multidisciplinari del limfedema a Sant Pau  

Generalment, el limfedema afecta els braços i les cames, però pot aparèixer en altres parts del cos, com el tòrax, el coll o la cara. Els principals símptomes són un augment del diàmetre de les extremitats o d’altres parts del cos; la sensació de pesadesa de l’extremitat; o els canvis en la textura de la pell, amb sensació de tensió i/o duresa. Segons Jordi Cuartero, supervisor de Teràpia del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de Sant Pau, “les principals conseqüències són cròniques i tendeixen a evolucionar lentament. Bàsicament consisteixen en canvis en la imatge corporal, amb tots els processos adaptatius i d’acceptació que comporten”.  A més, hi ha un detriment funcional; “els braços i les cames afectades necessiten un major esforç en moure’s i el desús de les extremitats afectades comporta una pèrdua de musculatura que influeix negativament en l’evolució del limfedema, constituint un procés circular: quant menys múscul, menys ús i més edema, i així contínuament. També hi ha un risc més gran d’infeccions locals en les extremitats afectades que poden suposar un pitjor pronòstic”

El Dr. Masià explica que “cal tractar tots els limfedemes precoçment, perquè un cop establerts són irreversibles, i cal fer-ho de forma multidisciplinària, com fem a Sant Pau”. En aquest sentit, la primera indicació davant la sospita de limfedema és la fisioteràpia, i la tasca del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de Sant Pau és cabdal per mantenir les vies colaterals obertes i intentar minimitzar els símptomes del limfedema quan ja s’ha establert. L’experiència d’aquest Servei en l’abordatge d’aquesta malaltia, ha fet que sigui centre de referència i que, a més, també facin formació per a altres professionals del sector implicats en limfedema.  

En Jordi Cuartero comenta que en tots els casos, l’abordatge és personalitzat. “El tractament és adaptat al grau d’afectació i l’evolució que pateix cada pacient”. Concretament, explica que en les pacients que han desenvolupat limfedema cal fer teràpia descongestiva complexa: “fem teràpia descongestiva complexa, que consisteix en la realització del drenatge limfàtic i embenat multicapes, fins aconseguir reduir el volum del limfedema al màxim, però coordinadament hi ha la prescripció d’una peça ortopèdica que els pacients hauran de dur per mantenir el guany assolit. -durant l’any passat vam tractar 76 pacients en el nostre servei".

En aquesta patologia és fonamental la prevenció, que és oferta en diferents formats a pacients i familiars, un primer format és la sessió d’educació sanitària que és realitza un cop al més i que la  periodicitat es pot consultar en la web del Servei. L’ altra format, permet que el pacient sigui atès precoçment en el programa de prevenció un cop intervinguda per càncer de mama, en el que Sant Pau vam ser pioners incloent l’exercici resistit amb peses o bandes elàstiques, perquè està demostrat que  millora la capacitat funcional de la persona i facilita el transport limfàtic.

Jordi Cuartero explica que: “Tenim un programa de prevenció que s’inicia als pocs dies de la cirurgia amb un tractament individual que progressa a grupal, en funció de les necessitats del pacient. El tractament grupal te l’objectiu de flexibilitzar, millorar la mobilitat i tonificar l’extremitat afecta a més de millorar la consciència postural, fonamentant-nos en el treball aeròbic de baixa intensitat on incloem l’ús  progressiu de les resistències -el 2022 vam atendre 74 persones”.

El servei de Medicina Física i Rehabilitació, te una clara vocació a la prevenció i a la millora de la qualitat de vida dels pacients oncològics, per aquest motiu, 6 fisioterapeutes del Servei fan diverses activitats al Centre Kàlida Sant Pau adreçades a fomentar un estil de vida saludable:  una alimentació equilibrada, una vida activa i una pràctica d’exercici adaptat, però regular -un exercici recomanat per aquests pacients és, per exemple, la marxa nòrdica.

 

Altres notícies:

Home Formulari Iframe