Notícies de l’Hospital de Sant Pau
Avui i demà té lloc la tercera edició del Curs d’Actualització en el Diagnòstic i Tractament dels Tumors Tímics, dirigit pel Dr. Juan Carlos Trujillo, cap clínic del Servei de Cirurgia Toràcica de Sant Pau. L’objectiu d’aquesta formació és actualitzar els coneixements teòrics i pràctics del diagnòstic i tractament dels tumors tímics amb i sense diagnòstic de Miastènia greu (MG). El curs se celebra en el Recinte Modernista de Sant Pau i està organitzat per l’Hospital de Sant Pau, Sant Pau Docent i l’IIB Sant Pau, té el reconeixement de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), la Societat Espanyola de Cirurgia Toràcica (SECT) i la Societat Catalana de Cirurgia Toràcica (SCC); i compta amb la col·laboració de Medtronic i Abex.
Històricament, el Servei de Cirurgia Toràcica i la Unitat de Patologia Neuromuscular de Sant Pau, liderats per la Dra. Isabel Illa, han estat un referent en el tractament dels tumors tímics i de les síndromes paraneoplàsics associades, fet que es posa de manifest amb la creació del primer comitè multidisciplinari específic de tumors tímics existent al nostre país. Fruit d'aquesta experiència i del coneixement adquirit és, precisament, el Curs d'Actualització en el Diagnòstic i Tractament de Tumors Tímics.
La primera jornada del curs consisteix en seccions teòriques, concretament en quatre blocs que abasten els següents temes: Diagnòstic i estadificació, Tractament, Tumors tímics i síndromes paraneoplàsics, i La miastènia gravis. Demà dimecres al matí, en la segona sessió, es durà a terme el wokshop Avenços en cirurgia mínimament invasiva en cirurgia tímica, amb cirurgia en directe i la presentació de dos casos. Les dues jornades es retransmeten en directe.
Els tumors tímics són tumors poc freqüents (0.2-1.5% de totes les neoplàsies malignes), sent el timoma el de major incidència amb 0,15 casos per 100.000 habitants. Són tumors de creixement lent i amb un diagnòstic que, en la majoria de les ocasions, es fa de manera casual. Actualment, ha quedat ben definit en la nova classificació de l'Organització mundial de la Salut (OMS) és que encara tractant-se de tumors de creixement lent, són tumors epitelials de caràcter maligne el pronòstic del qual dependrà del grau d'invasió del tumor i la possibilitat de resecció completa.
El limitat nombre de pacients diagnosticats fa que l'experiència sigui escassa i es dispersi entre múltiples institucions. La literatura de la qual disposem consisteix gairebé exclusivament de sèries retrospectives i experiències d'institucions úniques que disposen d'un nombre reduït de pacients tractats durant períodes de diverses dècades. A més, la comparació de resultats entre els diferents centres és difícil per la variabilitat en les definicions i classificacions utilitzades.