Cirurgia Toràcica
El passat dijous 15 de juny l’Hospital de Sant Pau i l’Institut de Recerca (l’IIB Sant Pau) va presentar al Sónar+D un projecte de musicoteràpia per a pacients de càncer hematològic elaborat amb la col·laboració d’Oncolliga i ESMUC.
La música és poderosa. Pot tenir un efecte tan directe sobre el nostre estat d’ànim que una persona pot passar de la tristesa a l’alegria quasi de manera instantània. Però a més, pot ajudar a millorar el nostre benestar, tenir efectes positius sobre el nostre estat físic i millorar aspectes com la percepció del dolor.
De fet, quan és un musicoterapeuta professional qui proposa i dissenya l’activitat musical els seus efectes es potencien encara més. Així ho han explicat Iria González, investigadora principal, infermera i responsable de projectes d'humanització hospitalària a l’Oficina d’Estratègia d’Usuari a Sant Pau, i Patricia Martí, psicooncòloga i musicoterapeuta, d’Oncolliga i ESMUC, que van presentar els resultats del projecte de musicoteràpia en pacients de càncer hematològic al Sónar+D.
Les expertes han explicat que la musicoteràpia és una disciplina que utilitza la capacitat de la música per millorar el benestar d’una persona. Es fa servir en molts àmbits, i en concret, des de Sant Pau i l’Institut de Recerca s’estudia quins són els efectes de la musicoteràpia en pacients amb càncers hematològics i els seus cuidadors. Els resultats de la investigació han demostrat una reducció de la tristesa, l’ansietat i el malestar físic en els pacients.
Aquest projecte de recerca neix d’una col·laboració amb l’Institut de Recerca de Sant Pau, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i Oncolliga i està adreçat tant a les persones afectades de malaltia onco-hematològica que es trobin ingressades a la unitat, ja sigui a una càmera d’aïllament com a una habitació, com als seus cuidadors, familiars i als professionals sanitaris de la unitat.
El Sónar+D és un espai dedicat a veure, escoltar, tocar i debatre sobre com s'aplica la IA a la producció musical o audiovisual, a abordar les possibles conseqüències ètiques, industrials i socials del seu ús. En aquest vídeo trobareu un petit resum de la presentació del projecte, que va tenir lloc a la secció Creative Tech for Social Impact.
Ubicació i contacte
Secretaria de Pneumologia i Cirurgia Toràcica
Despatxos: 4ª planta mòdul 2
Sala d’hospitalització: sala C2
Consultes externes: planta 3ª, mòdul 5.
Servei de Cirurgia Toràcica
Telèfon: 93 556 57 44