Ruta de navegació

Tornar a Actualitat

Actualitat

null Dia Mundial de l’ictus

Actualitat
27/10/2023
Dia Mundial de l’ictus

Sant Pau, com a centre de referència en l’assistència i recerca en aquest àmbit, s’adhereix al Dia Mundial de l’Ictus, una iniciativa impulsada per l’Organització Mundial de l’Ictus que enguany se celebra el 29 d’octubre i que pretén sensibilitzar la població en la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia, primera causa de discapacitat al món.  
Més informació


L'ictus és l'alteració de la circulació de la sang al cervell. Aquesta alteració consisteix en l’oclusió o el trencament d'una artèria, que fa que no arribi sang a una part del cervell i que, per tant, les cèl·lules cerebrals morin.

Aproximadament el 90% dels factors de risc associats a aquesta malaltia són modificables i es poden prevenir. A més, es considera una emergència mèdica tractable, i per això cal actuar de manera ràpida en la fase aguda activant el "Codi Ictus", trucant al número d'emergències 112, des del primer moment en què existeix la sospita que es pot estar patint. “El temps és cervell”, afirma el Dr. Joan Martí-Fàbregas, cap de la Unitat de malalties vasculars cerebrals del Servei de Neurologia de Sant Pau. Els minuts poden salvar vides, però aquest “un bon resultat en el tractament de l’ictus no només és sobreviure, sinó fer-ho amb qualitat de vida, de manera que els pacients tornin a ser funcionalment independents”


La simptomatologia de l'ictus pot variar: el més freqüent és la pèrdua de força al braç i la cama del mateix costat del cos (hemiplegia), la paràlisi facial en un costat de la cara amb desviació de la boca, dificultats per parlar o comprendre les paraules.  Davant qualsevol d’aquests símptomes “actuar ràpidament és essencial, RAPID, és la consigna”, ens comenta en Dr. Martí-Fàbregas qui explica què volen dir les sigles RAPID? “Si sospites que algun està patint un ictus fes que Rigui  i comprova si torça la boca; que Aixequi els braços i mira si té dificultats o no pot fer-ho; que Parli i veus si li costa o que no l’entens bé...  Si hi ha sospita d’ Ictus? De pressa! Davant de qualsevol d’aquestes capacitats alterades truca immediatament al 112 o al 061”.


Com més aviat s'actuï, millors seran les perspectives de recuperació. De manera impactant, 1 de cada 4 pacients amb ictus comença amb símptomes al despertar, la qual cosa significa que poden anar a dormir sans i llevar-se amb simptomatologia, com l’hemiparèsia. 


Però cal considerar l’ictus com una emergència mèdica tractable “com més aviat arriba el pacient a l’Hospital, més podem fer per ell. Hem de poder revertir el procés i evitar possibles seqüeles per assolir una màxima capacitat de recuperació, és a dir, que el pacient torni a fer tot el que feia abans a nivell laboral, social, personal... Sobreviure no és un èxit, sí fer-ho amb qualitat de vida. Per això la població, des del mateix malalt fins a la seva família, els companys de feina... tothom ha de saber identificar els símptomes de sospita d’ictus”, segons el Dr. Martí-Fàbregas. Actualment, hem de seleccionar ràpidament aquells pacients que es poden beneficiar de tractaments de reperfusió, és a dir, tractaments destinats a restablir la circulació de la sang. Això es pot aconseguir amb uns criteris molt seleccionats amb fàrmacs administrats per la vena (procediment de trombòlisi intravenosa) i amb dispositius per extreure mecànicament el coàgul que està impedint el pas de la sang (procediment de trombectomia mecànica).

 


Un esforç internacional en la lluita contra l’ictus


La iniciativa "Stroke Action Plan For Europe" és un esforç europeu global per pressionar perquè el 90% dels casos d'ictus siguin atesos a una Unitat d'Ictus. L'Hospital de Sant Pau té l'acreditació de Stroke Center  des de l’any 2020, atorgada per l'Organització Europea d'Ictus (ESO), la qual cosa significa que estem equipats per proporcionar atenció especialitzada les 24 hores del dia de la màxima complexitat. “A la Unitat d’Ictus rebem aquests pacients després del diagnòstic i del primer tractament. En aquesta Unitat monitorem i realitzem una valoració neurològica global conjuntament amb l’equip de fisioteràpia, teràpia ocupacional, logopèdia i medicina rehabilitadora” explica Gara Déniz Balcells, infermera de la Unitat de Semicrítics. L’estudi DELSTROKE, dut a terme per l’equip d’infermeria de la Unitat d’Ictus va demostrar la importància de l’ús de la mobilització precoç i de la prevenció de l’aparició del delírium. “Això ens permet crear una estratègia conjunta de tractament que eviti o minimitzi les seqüeles de l’ictus” confirma Gara Déniz Balcells.


“El millor tractament aplicable és l’ingrés en una Unitat d’Ictus, com la que tenim a Sant Pau, igual que els usuaris que han patit un  infart agut de miocardi ingressen en una Unitat Coronària. Està demostrat que això serveix per canviar l’evolució dels malalts. L’Hospital compta amb una Unitat de Semicrítics amb 30 llits, i habitualment els pacients amb ictus ocupen entre 4 i 6 d’aquests llits, sense restriccions d'edat”, aclareix el Dr. Martí Fàbregas. Fins i tot en l'àmbit pediàtric, participem en l'atenció de casos d'ictus, treballant en col·laboració amb altres centres de referència.


“A la Unitat no només tractem ictus isquèmics, sinó que també estem preparats per abordar els hemorràgics, en les seves dues presentacions, hemorràgia intracerebral i hemorràgia subaracnoidal, i som un centre de referència per als pacients de tota Catalunya. L’Hospital de Sant Pau cada sis setmanes fa una guàrdia on reserva una quantitat de llits per atendre a tots aquells pacients de tota Catalunya que pateixin una hemorragia subaracnoidal”, explica el Dr. Martí Fàbregas. “I disposem també d’un dispositiu cardíac, SRA (Stroke Risk Analysis), pel cribratge d’arrítmies mitjançant IA (intel·ligència artificial) capaç de predir si el pacient patirà una arrítmia. Aquestes, causen aproximadament un 20-25% dels ictus totals, i ens permeten reduir els temps de diagnosi i les estades a Urgències i millorar el tractament preventiu”


L’Hospital compta també amb una Comissió Multidisciplinària de l’Ictus, de manera que els professionals dels diferents Serveis i àmbits de tractament avaluen els casos un a un i proposen accions de millora que més tard es posen en pràctica en casos reals. Això ha permès avenços en la rapidesa d’administració de tractaments, esdevenint un dels hospitals amb millor temps de resposta i resultats clínics i un protocol compartit de derivació de pacients procedents del Sistema de Salut d’Andorra. 

El Dr. Martí-Fàbregas destaca que “un element clau en l’abordatge de l’ictus agut és el treball multidisciplinari, i coordinat entre els professionals, amb la participació activa de tots els equips d'atenció per crear estratègies de millora continua en els circuits assistencials i per garantir una assistència de qualitat”. Participen en la Comissió els professionals de Neurologia, Urgències, Anestèsia, Neuroradiologia, Radiologia Intervencionista, Medicina Intensiva, Neurocirurgia, Infermeria quirúrgica, Infermeria d’Urgències, Fisioteràpia i Rehabilitació, Logopèdia, trasllat, i amb l’estreta col·laboració amb el Servei d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM).  


Sant Pau també participa en el Codi Ictus, el protocol d’actuació urgent del Sistema de Salut Públic de Catalunya que comprèn una xarxa de dispositius assistencials per donar una atenció immediata i adequada als pacients amb sospita d’ictus. A més de formar part de diversos projectes internacionals en col·laboració amb consorcis europeus i nord-americans, treballant en estreta relació amb institucions i associacions de renom per avançar en la investigació de l'ictus i promovem la discussió i la col·laboració constant a través de sessions interhospitalàries, on hospitals de tota Catalunya es reuneixen per analitzar casos clínics i projectes col·laboratius. Disposem de comissions assistencials per abordar patologies específiques, com les relacionades amb l’estenosi de la caròtida, i mantenim un compromís constant amb la formació d'infermeria i personal assistencial en l'àmbit de l'ictus.


“L'ictus és una afecció greu, però estem compromesos a proporcionar la millor atenció, avançar en la investigació i garantir que els pacients rebin atenció ràpida, la qual cosa pot marcar la diferència en la seva recuperació i qualitat de vida”, clou el director de la Unitat de malalties vasculars cerebrals de Sant Pau.

Home Formulari Iframe