Preguntes més freqüents (FAQs) Mares

Preguntes més freqüents (FAQs)

Puc tenir un part natural a l’Hospital de Sant Pau?

Sí. A l’Hospital de Sant Pau estem preparats tant en l’àmbit professional com tècnic per oferir-te la possibilitat de tenir un part natural sempre que les circumstàncies ho permetin. Només has d’expressar aquesta preferència en el Pla de naixement o comunicar-ho a la teva arribada a l’Hospital i les professionals del nostre equip posaran al teu abast totes les eines necessàries.

On puc trobar el Pla de naixement?

El Pla de naixement és un document en el qual podràs expressar les teves preferències pel que fa al moment del naixement i servirà com a eina de comunicació amb les professionals que t’atendran aquell dia. El pots descarregar aquí o el pots demanar en qualsevol de les teves visites a l’Hospital, i l’has de portar el dia del part.

Puc tenir un acompanyant durant el part?

Sí, de fet és recomanable tenir-ne.

El suport continu durant el part s’ha relacionat amb una millor experiència. Tenir el suport d’una persona en qui confies et pot ajudar a reduir l’ansietat, la por i la necessitat de fer ús de tractaments farmacològics per alleujar el dolor.

Així mateix, per afavorir l’ambient de recolliment i calma que demana un naixement i respectar la vostra intimitat, es recomana que només hi hagi una persona com a acompanyant. En cas que desitgis tenir dos acompanyants, comenta-ho amb el nostre equip. 

Com es calcula la data de part?

Normalment la data de part es calcula partint de la data de la teva última regla. A aquesta data li has de sumar 40 setmanes i obtindràs una data aproximada de part.

De tota manera, una vegada estigui confirmat l’embaràs, a través de la primera ecografia es calcula més exactament la data de part. Sempre tenint en compte que es pot avançar o endarrerir uns dies.

Quan he de venir a l’Hospital?
  • Quan les contraccions siguin regulars i cada vegada més intenses, almenys durant 2 hores cada 3 o 5 minuts o durant 1 hora cada 5 minuts si no és el primer part.
  • Si trenques aigües i són clares podeu esperar que s’iniciïn les contraccions (màxim 12h). Si les aigües no són clares o teniu dubtes veniu a l’Hospital.
  • En cas d’hemorràgia vaginal.
  • En cas que no notis els moviments del nadó.
  • Mal de cap fort que no cedeix amb analgèsia, canvis a la visió com un flaix de llumetes, brunzit a l’oïda, acompanyat de peus i cames inflades, dolor fort a l’estómac.
  • Picor intens generalitzat o a palmell de les mans i plantes dels peus.
Quant de temps dura el procés de part?

És important tenir en compte que cada part és diferent, i per això resulta molt complicat establir una durada determinada.

De manera general, es considera que un part té una durada aproximada de 5 hores, al llarg de les quals es passa per les tres següents fases: dilatació, expulsiu i deslliurament. Però seria del tot imprecís intentar calcular la durada, ja que dependrà de la dona, la seva morfologia, la posició del nadó o de si és el primer part.

Quan marxo d’alta?

Si el teu part ha estat de baix risc i tant tu com el nadó us trobeu bé, us podeu beneficiar d'una alta precoç a les 12-24 hores. En aquest cas, la llevadora de l’ASSIR farà una visita a domicili entre les 24-72 h.Si es tracta d’una gestació de risc o un part complicat l’alta es donarà a les 24-48h. Si el part ha estat per cesària l’alta es donarà a les 48 hores. El moment d’alta, però es valora de manera individual, tenint en compte tant el benestar del binomi mare-nadó, com l’establiment de l’alletament.

Què he de portar per mi i pel meu fill/a?

Per mi: camisola, sostenidors sense anella, calcetes (2 per dia), productes d’higiene, compreses postpart, sabatilles i xancletes.

Pel teu nadó: dues mudes per dia, barret de nounat i mitjons, manta, pitets, bolquers i productes d’higiene.

Estic de part! Per on arribo a l’Hospital?

De 7h a 22h, entrada pel vestíbul del Carrer Sant Quintí, 89. Has de dirigir-te al Bloc A, Planta -1. Al punt d’informació del vestíbul principal t’indicaran com arribar-hi.

De 22h a 7h accés per Urgències Generals, Carrer Sant Quintí, 87.

Hi ha algun recurs de suport a la lactància?

Durant l’estona que estiguis a sala de parts i a la sala de maternitat, l’equip de professionals que t’atendrà (llevadores, infermeres i TCAIs) estan especialitzats en el suport a la lactància. Un cop l’alta hospitalària pots acudir als grups de lactància, com és el cas del CAP Maragall o del teu ASSIR de referència. Ja que el suport de la lactància és una prioritat, també pots demanar una visita amb la llevadora a la consulta de manera individual. Algunes complicacions que poden aparèixer els primers dies són motiu per a consulta urgent, com és el cas de clivelles o ingurgitació mamària.

Per altra banda, també tens accés a altres grups de suport i acompanyament durant el postpart per resoldre dubtes que t’apareguin durant les primeres setmanes, com són el Grup de criança i el Grup de postpart.

Visita prepart

En qualsevol cas, unes setmanes abans de la data prevista de part tindràs una visita prepart o d’acollida a l’Hospital on la llevadora et proporcionarà informació important sobre el dia del part, com quan has de venir, per on has d’entrar o quina documentació has de portar, entre d’altres, i resoldrà els dubtes que puguis tenir, també és un moment on poder comentar dubtes sobre el teu Pla de naixement.