Ginecologia i Obstetrícia
La Setmana Mundial de la Lactància Materna se celebra tots els anys la primera setmana d’agost i té l’objectiu de crear consciència sobre la seva importància i promoure-la com a primera opció per a totes les mares que els sigui possible. Aquest any el seu lema és: Alletar i treballar; fem que sigui possible!
La lactància materna és una de les maneres més eficaces de garantir la salut i la supervivència dels infants. En aquesta ocasió, la Setmana de la Lactància materna s’ha volgut posar el focus en la qüestió de la conciliació laboral, subratllant la necessitat d’implementar permisos més flexibles per facilitar la lactància materna al llarg del període recomanat per l’OMS. Les recomanacions són fer lactància materna en exclusivitat durant els primers sis mesos de vida i mantenir-la com a alimentació principal durant tot el primer any.
La llet materna és l’aliment ideal per als lactants, és segura i conté anticossos que els protegeixen de moltes malalties pròpies de la infància. A més, proporciona tota l’energia i nutrients que els nadons necessiten durant els primers dies de vida, i segueix cobrint fins a la meitat o més les necessitats nutricionals de nens i nenes durant el seu primer any de vida, i fins a un terç durant el segon any.
Des de la maternitat i la sala de parts de l’Hospital Sant Pau, acompanyem la decisió informada de les mares de donar el pit als seus infants, seguint les recomanacions de la OMS i UNICEF. Entenem la lactància materna com l’aliment més segur i adaptat a les necessitats de cada infant, amb avantatges estesament estudiats tant a curt com a llarg termini.
Les Infermeres, TCAIs i llevadores del Servei de Ginecologia i Obstetrícia comptem amb una dilatada experiència i formació d’excel·lència, i estem plenament implicades en el benestar de les nostres usuàries per tal de poder prestar cada dia l’atenció més personalitzada i necessària. Per això, en els nostres equips hi ha assessores de lactància en tots els torns i una Consultora de Lactància Certificada (IBCLC).
Com a pràctica distintiva, tenim protocol·litzada la separació zero de la mare i el nounat i prioritzem el pell amb pell, sempre que així es desitgi, durant les primeres hores de vida per tal de facilitar la lactància materna. Al llarg d’aquests primers moments de vida, no es realitza cap intervenció sobre el nadó o la mare que pugui esperar.
Ja que la nostra prioritat és el benestar i la salut de la mare i el nounat, oferim consell i suport durant tota l’estada hospitalària, per tal que la família pugui arribar a casa amb tota la informació necessària.
En aquest vídeo, ho explica una de les nostres infermeres assesora en lactància materna (IBCLC), l'Amanda:
DONACIÓ DE LLET
Gràcies a la gestió del Banc de Sang i Teixits, existeix la possibilitat de fer-se donant de llet materna i ajudar així a mares que per diverses circumstàncies no poden alletar els seus nadons.
Aquestes reserves de llet poden contribuir a nounats amb baix pes (menys de 1.500 gr) o que han nascut abans de les 32 setmanes de gestació, amb risc de patologia digestiva o intestinal, dèficit immunitari o un estat de salut precari, sempre i quan la seva pròpia mare no els pugui alletar.
També s'utilitza després de cirurgies de l'aparell digestiu, ja que aquesta llet és més fàcil de digerir i facilita la recuperació intestinal.
El seu consum disminueix les infeccions generalitzades greus i combat les necrosis intestinals, la causa principal de defunció entre els nounats.
Per fer-te donant només has de complir els següents requisits:
- Tenir ben establert l’alletament matern.
- Estar bé de salut i dur uns hàbits de vida saludables.
Si vols fer-te donant de llet materna només cal que et posis et dirigeixis a qualsevol centre del Banc de Sang i Teixits que apareix en aquest web o et posis en contacte a través d’aquest correu per sol·licitar cita prèvia i t’indicaran quins passos has de seguir.
Ubicació i contacte
Entrada Sant Quintí, 87
Bloc D - Planta 2
Planta - 1
Bloc A - Planta 2 - Mòdul 5
Bloc A - Planta 5
93 553 70 41
93 553 70 57