Apunta't amb antelació i seràs dels primers a assabentar-te de les més de vint activitats que estem preparant per celebrar la gran festa de la dona i la nena a la ciència al Tibidabo. Apunta’t, vine a la festa i entra al sorteig d’un regal!
Hola! Coneixeu a la Mariona? Té 8 anys, fa 3r de primària i és una “experta experimentadora”. Ella i els seus amics us esperen el diumenge 9 de febrer per celebrar la Festa de la Dona i la Nena a la Ciència a l'Àrea Panoràmica del Tibidabo.
Una festa amb entrada lliure i gratuïta per a tota la família on nens i nenes descobriran el món de la investigació i la medicina amb tallers, activitats i xerrades.
Apunteu-vos al formulari i veniu a gaudir d’una jornada única al Parc d'atraccions més emblemàtic de Barcelona. T’hi esperem!
Apunta't amb antelació i seràs dels primers a assabentar-te de les més de vint activitats que estem preparant per celebrar la gran festa de la dona i la nena a la ciència al Tibidabo. Apunta’t, vine a la festa i entra al sorteig d’un regal!
Durant els mesos de juliol, setembre i novembre vam gaudir de més de vint activitats al Tibidabo per conèixer a fons el cervell, el cor, els músculs i la sang. Gràcies per haver ajudat la Mariona i les seves amigues a tornar a ser unes expertes experimentadores!
Vine a aprendre sobre el cervell per aconseguir la teva polsera blava.
Vine a aprendre sobre el cor i els músculs per aconseguir la teva polsera verda.
Vine a aprendre sobre la sang per aconseguir la teva polsera taronja.
Sabies que hi ha quatre tipus diferents de sang en funció de com són els nostres glòbuls vermells? En aquest taller farem un experiment científic per descobrir-ho! I, a més, veurem com és d'important donar sang per ajudar a persones que estan malaltes i que necessiten que els hi compartim una miqueta de la nostra per recuperar-se. Ens acompanyes?
A càrrec de Silvia Delgado, promotora del Banc de Sang i Teixits.
En aquest taller, els infants tindran l'oportunitat de submergir-se en el fascinant món de la ciència i la recerca. A través d’una sèrie d’experiments científics divertits i interactius, els participants aprendran com es fa recerca als laboratoris i descobriran els secrets darrere de diversos fenòmens científics.
A càrrec de Mª Virtudes Céspedes, cap del grup de recerca en oncologia ginecològica i peritoneal de l’Institut de Recerca de Sant Pau.
Saps què és l'ADN? És la base de la vida i estudiar-ho al laboratori ens ajuda a entendre i curar moltes malalties! Participa en aquest taller i podràs fer de científic/a amb un experiment per extreure l'ADN de la fruita. T'esperem!
A càrrec de Israel Fernández, cap del grup de recerca en farmacogenòmica i genètica neurovascular de l’Institut de Recerca de Sant Pau i Paula Villatoro, investigadora predoctoral del mateix grup.
Sabies que és molt important tenir en compte el sexe i el gènere a l'hora d'estudiar nous medicaments? Saps per què? En aquest taller descobrirem quina diferència hi ha entre sexe i gènere, i veurem la importància d'aquests dos conceptes en medicina. Acompanya’ns a descobrir-ho!
A càrrec de Mª Rosa Ballester, cap de Recerca i Innovació Responsable (RRI) a l’Institut de Recerca Sant Pau.
Influeix el sexe i el gènere d'una persona a l'hora de fer-li una RCP si pateix un infart? En aquest taller descobrirem quina diferència hi ha entre sexe i gènere, i veurem la importància d'aquests dos conceptes a l'hora d'aprendre a fer una RCP correctament.
A càrrec de Mª Rosa Ballester, cap de Recerca i Innovació Responsable (RRI) a l’Institut de Recerca Sant Pau i Oscar Núñez (RCP), infermer del servei d’urgències generals de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Anima't a moure l'esquelet amb Funky Fun Crew, un grup d'estil Funky i Hip Hop que ens porta una coreografia fàcil i divertida per a tota la família! Lligat bé les sabates i a ballar!
A càrrec de Grup de Hip Hop “Break the Rules”.
La Mariona i els seus amics acomiaden la Festa de la Dona i la Ciència al Tibidabo amb una petita actuació i sortejaran uns regalets entre els assistents registrats a l'esdeveniment.
A càrrec d’actors i actrius de l’escola Eolia.
El cervell és un òrgan del nostre cos amb molta plasticitat que es va desenvolupant a mesura que ens fem grans i anem aprenent coses noves. Has vist mai un cervell? Saps quina mida té? En aquest taller podràs veure i tocar models 3D de cervells reals de tres etapes diferents del nostre cicle vital: la infància, l’edat adulta i la tercera edat. Seràs capaç d’esbrinar quin correspon a cada etapa?
A càrrec de Marian Iglesias, enginyera biomèdica i tècnica del Dimension Lab de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
El cor és l'òrgan principal del sistema circulatori. Alguna vegada n’has vist un? Saps com és de gran? En aquest taller podràs veure i tocar amb les teves pròpies mans un model 3D a mida real del cor humà i descobrir curiositats sobre aquest òrgan tan important.
A càrrec de Abdel Hakim Moustafa, cardiòleg i director del Dimension Lab de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
La sang està formada per tres grans tipus de cèl·lules: els glòbuls vermells, els glòbuls blancs i les plaquetes. Vols saber com són? En aquest taller aprendràs quina funció fan cadascuna i podràs tocar amb les teves pròpies mans un model 3D de les cèl·lules que s’encarreguen de defensar el cos lluitant contra les infeccions... Saps quines són? Descobreix-ho aquí!
A càrrec de professionals de l’Institut de Recerca Sant Pau.
Un nadó passa al voltant de nou mesos en el ventre de la mare. Però sabies en només sis setmanes ja es pot sentir el primer batec del cor?! En aquest taller explicarem com es forma el cor i el sistema circulatori d'un nadó durant l'embaràs i com la ciència ens permet saber si s'està desenvolupant correctament.
A càrrec de Mariona Jordi i Ignacio Montoro, metgesses residents del servei de ginecologia i obstetrícia de l’Hospita, de la Santa Creu i Sant Pau.
Anima't a descobrir com arriben al món els bebès! En aquest taller ens endinsarem en la ciència del part i simularem el naixement d'un nadó per entendre com funciona el procés.
A càrrec de Carmen Garrido, Carmen Medina, Marta Choliz i Maria Luz Burgos, professionals de l'equip de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
El cos va canviant al llarg de tota la nostra vida, i ho fa d’una manera molt concreta a partir dels 8 o 9 anys. Quin són aquests canvis? Són iguals en noies i nois? Acompanya'ns a descobrir i comprendre millor totes aquestes transformacions que ens fan tan especials!
A càrrec de Berta Sellés i Júlia Vilà, llevadores de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Saps quines estructures formen part del sistema que ens permet, entre d’altres, pensar, sentir, i moure’ns? Coneguem el nostre sistema nerviós i les diferents funcions que porta a terme! T’animes a descobrir tot el que fa el teu cervell?
A càrrec de Susana Boronat, directora del servei de pediatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; i Asunción Díaz i la Laia Turón, especialistes en neurologia pediàtrica de Sant Pau.
El cor, gràcies a la seva musculatura, impulsa la sang fent que l'oxigen i els nutrients que necessitem per viure arribin fins a l'últim racó del nostre cos. Però l'hem de mantenir en forma! Saps quin és el secret per aconseguir un supercor? Acompanya'ns a descobrir hàbits de vida i d’alimentació que enforteixen i protegeixen el cor.
A càrrec de Mireia Puig, infermera de la unitat de recerca de l’EAP Sardenya i Núria López, administrativa de la unitat.
La sang és un líquid que viatja per tot el cos a través dels vasos sanguinis. En aquest taller aprendrem amb l'ajuda de la Mariona quins components té la sang i quina és la funció de cadascun d’ells. Per fer-ho ens convertirem en cèl·lules de la sang i jugarem a tocar i parar per curar el cos d’una ferida i defensar-lo d’una infecció! T’animes?
A càrrec de Carla Moret i Sara Miqueleiz, metgesses hematòlogues de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
La història de la ciència està plena de noms de dones, però moltes de les seves contribucions no van quedar reflectides als llibres o van ser atribuïdes a homes. Vine a gaudir d’una sessió de curts reivindicativa, plena de científiques inspiradores i valentes, que van fer grans descobriments i aportacions a la ciència!
Presentació a càrrec de Blanca Almendariz, mediadora cultural especialitzada en didàctica del cinema.
En aquesta xerrada parlarem sobre aspectes de la sexualitat que afecten els joves per diferenciar mites de realitats. És important que els joves aprenguin a identificar les dues i que transformin un tema que els hi fa vergonya, en una conversa oberta, natural i respectuosa per parlar-ne amb confiança i responsabilitat.
A càrrec de professionals de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
En aquesta xerrada identificarem quins són els trastorns de salut mental més freqüents entre els joves, desbancarem alguns dels mites que els envolten, i veurem algunes pautes que els joves poden seguir per cuidar-se mentalment i emocionalment.
A càrrec de Narcís Cardoner, director del servei de psiquiatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
En aquesta xerrada abordarem els trastorns de la conducta alimentària en joves, desbancarem alguns dels mites que els envolten, i veurem quina és la realitat actual d'aquestes patologies en l'àmbit hospitalari i assistencial.
A càrrec de Cristina Carmona, psicòloga clínica de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Si t'agrada la ciència, i de gran vols ser científica igual que la Mariona, vine i conversa amb professionals de la recerca i la medicina de Sant Pau! Descobreix com han arribat a ser les grans científiques que són!
A càrrec de Noemí Rotllan, investigadora principal del Grup de Fisiopatologia de les Malalties Relacionades amb Lípids a l’Institut de Recerca Sant Pau, Gemma Vilahur, investigadora del grup de Recerca en Patologia Molecular i Terapèutica de les Malalties Aterotrombòtiques i Isquèmiques de l’Institut de Recerca Sant Pau i professionals de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Vine a gaudir d'una experiència única al Parc d’Atraccions Tibidabo, un entorn ideal on els nens i nenes poden despertar la seva curiositat. Aquest espai màgic i ple d’encant acull diverses jornades dedicades a la ciència, amb xerrades, tallers i activitats dinàmiques dirigides pels experts de l’Institut de Recerca de Sant Pau. Descobreix la meravella de la recerca en un lloc on l’aventura i el coneixement s’uneixen per crear una experiència inoblidable.
L’àvia de la Mariona perd les ulleres cada dos per tres, últimament sembla que estigui molt despistada. Mai es recorda de què ha menjat per dinar i fins i tot alguna vegada s’ha oblidat d’anar a buscar-la a l’escola. Ara, a l’Hospital, li han dit que té una malaltia molt estranya i que alguna cosa està canviant al seu cervell. És per això que la Mariona s’ha proposat entendre què li passa exactament a la seva àvia.
I, per això, la primera missió ens ajudarà a entendre el que li passa exactament a través de les activitats del pròxim 20 de juliol al Parc d’Atraccions Tibidabo.
Què fa un institut de recerca en biomedicina? Per a quins àmbits de la nostra salut genera nou coneixement i permet avançar cap a nous tractaments? Posa a prova les teves aptituds i habilitats construint un gran trencaclosques científic i esbrina-ho!
El cervell és un òrgan del nostre cos amb molta plasticitat que es va desenvolupant a mesura que ens fem grans i anem aprenent coses noves. Has vist mai un cervell? Saps quina mida té? En aquest taller podràs veure i tocar models 3D de cervells reals de tres etapes diferents del nostre cicle vital: la infància, l’edat adulta i la tercera edat. Seràs capaç d’esbrinar quin correspon a cada etapa?
A càrrec de Marian Iglesias, enginyera biomèdica i tècnica al Dimension Lab de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Saps quines estructures formen part del sistema que ens permet, entre d’altres, pensar, sentir, i moure’ns? Coneguem el nostre sistema nerviós i les diferents funcions que porta a terme! T’animes a descobrir tot el que fa el teu cervell?
A càrrec de la Dra. Asunción Díaz i la Dra. Eulàlia Turón, especialistes en neurologia pediàtrica a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Saps quines estructures formen part del sistema que ens permet, entre d’altres, pensar, sentir, i moure’ns? Coneguem el nostre sistema nerviós i les diferents funcions que porta a terme! T’animes a descobrir tot el que fa el teu cervell?
A càrrec de la Dra. Susana Boronat, directora del servei de pediatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
El cervell està format per neurones, un tipus de cèl·lula especialitzada a processar i transmetre informació. Què passaria si perdéssim aquestes cèl·lules? Perdríem les nostres capacitats cognitives? En aquesta xerrada veurem com afecta l’Alzheimer al cervell i com la recerca ens ajuda a diagnosticar, tractar i, potencialment, curar la malaltia.
A càrrec de Danna Perlaza i Laia Lidón, investigadores de la Unitat de Memòria Sant Pau.
Estan el sexe i el gènere lligats a la nostra biologia? En aquest taller veurem com la nostra biologia determina el nostre sexe i aquest, al mateix temps, determina la nostra anatomia i fisiologia. El nostre gènere, en canvi, no depèn de la nostra biologia sinó de diversos constructes socials i culturals. Però, per què és important aquesta distinció en el món de la recerca i la salut? Acompanya’ns a descobrir-ho!
A càrrec de la Dra. Mª Rosa Ballester, cap de Recerca i Innovació Responsable (RRI) a l’Institut de Recerca Sant Pau, i Alessia Squitieri, tècnica de RRI.
Creus que tothom funciona de la mateixa forma a nivell cognitiu? Oi que no? El món és un lloc ple de diversitat. El cervell i la ment humana són un exemple més d’aquesta realitat. En aquesta xerrada parlarem de l’autisme com a expressió de la gran neurodiversitat que existeix, i entendrem d’on sorgeixen aquestes diferències en el funcionament del cervell de les persones.
A càrrec de la Dra. Maria Portella, cap del Grup de Recerca en Salut Mental a l’Institut de Recerca Sant Pau.