Mariona Slide

Ven a la Fiesta de la mujer y la niña en la ciencia

Domingo 9 de febrero de 2025, de 11 a 16h

Área Panorámica del Parque de Atracciones Tibidabo

Actividad gratuita: ¡Apúntate, ven a la fiesta y entra en el sorteo de un regalo!

Apúntate

Mariona Text

¡Hola! ¿Conoces a Mariona? Ella tiene 8 años, hace 3º de primaria y es una “experta experimentadora”. Además, por si no lo sabías, ¡Mariona tiene un superpoder! ¡Es la niña más curiosa del mundo! ¿Vosotras sois curiosas? ¡Imposible que lo seáis tanto como Mariona!

 

Cuando era más pequeña se pasaba el día jugando a hacer experimentos con sus amigas, pero cada vez le cuesta más encontrar compañeras para jugar… ¡Gracias por ayudar a Mariona a devolver a sus amigas la emoción, la ilusión y la fuerza para llegar a ser las científicas que soñaban!

 

Ahora que ya hemos activado el cerebro, el corazón, los músculos y la sangre, preparaos para un acontecimiento lleno de experimentación, investigación y diversión, con Mariona, de nuevo ilusionada y motivada por hacer ciencia e investigación, y compartirlo con todos los niños y niñas curiosos como ella.

MARIONA VIDEO

Mariona Banner

Mariona Programa d’activitats 9 febrer

Programa de actividades del 9 de febrero

Apúntate con antelación y serás de los primeros en recibir el programa de las más de 20 actividades que estamos preparando para celebrar la gran Fiesta de la Mujer y la Niña en la Ciencia en el Tibidabo. ¡Apúntate, ven a la fiesta y entra en el sorteo de un regalo!

 

Programa de actividades pronto disponible

 

Mariona Programa d’activitats

Programa de actividades pasadas

Durante los meses de julio, septiembre y noviembre disfrutamos de más de veinte actividades en el Tibidabo para conocer a fondo el cerebro, el corazón, los músculos y la sangre. ¡Gracias por haber ayudado a Mariona y sus amigas a volver a ser unas expertas experimentadoras!

Mariona Programa d’activitats Llista

Sábado 20 de julio 2024

Misión 1: Activamos el cerebro

Ven a aprender sobre el cerebro para conseguir tu pulsera azul.

Evento finalizado
Sábado 21 de septiembre 2024

Misión 2: Activamos el corazón y los músculos

Ven a aprender sobre el corazón y los músculos para conseguir tu pulsera verde.

Evento finalizado
Domingo 24 de noviembre 2024

Misión 3: Activamos la sangre

Ven a aprender sobre la sangre para conseguir tu pulsera naranja.

Evento finalizado

Missió 1: Activem el cervell

Programa de actividades de la Fiesta

Domingo 9 de febrero, de 11 a 16h
  • Fes de científic per un dia
    Carrusel

    El superpoder de la sang

    Sabies que hi ha quatre tipus diferents de sang en funció de com són els nostres glòbuls vermells? En aquest taller farem un experiment científic per descobrir-ho! I, a més, veurem com és d'important donar sang per ajudar a persones que estan malaltes i que necessiten que els hi compartim una miqueta de la nostra per recuperar-se. Ens acompanyes?

    11:30 a 12:15h
    Edat recomanada: Tots els públics

    A càrrec de Silvia Delgado, promotora del Banc de Sang i Teixits.

    Viu la ciència fent experiments!

    En aquest taller, els infants tindran l'oportunitat de submergir-se en el fascinant món de la ciència i la recerca. A través d’una sèrie d’experiments científics divertits i interactius, els participants aprendran com es fa recerca als laboratoris i descobriran els secrets darrere de diversos fenòmens científics.

    12:45 a 13:30h
    Edat recomanada: Tots els públics

    A càrrec de Mª Virtudes Céspedes, cap del grup de recerca en oncologia ginecològica i peritoneal de l’Institut de Recerca de Sant Pau.

    Descobrim la base de la vida: l’ADN

    Saps què és l'ADN? És la base de la vida i estudiar-ho al laboratori ens ajuda a entendre i curar moltes malalties! Participa en aquest taller i podràs fer de científic/a amb un experiment per extreure l'ADN de la fruita. T'esperem!

    15:00 a 15:45h
    Edat recomanada: Tots els públics

    A càrrec de Israel Fernández, cap del grup de recerca en farmacogenòmica i genètica neurovascular de l’Institut de Recerca de Sant Pau i Paula Villatoro, investigadora predoctoral del mateix grup.

  • Sexe i gènere: Canvien les regles?
    Davant de la nòria

    Què tenen a veure el sexe i el gènere amb els medicaments?

    Sabies que és molt important tenir en compte el sexe i el gènere a l'hora d'estudiar nous medicaments? Saps per què? En aquest taller descobrirem quina diferència hi ha entre sexe i gènere, i veurem la importància d'aquests dos conceptes en medicina. Acompanya’ns a descobrir-ho!

    11:30 a 12:15h
    Edat recomanada: Tots els públics

    A càrrec de Mª Rosa Ballester, cap de Recerca i Innovació Responsable (RRI) a l’Institut de Recerca Sant Pau.

    Sexe, gènere i ciència: Com fer una RCP correctament

    Influeix el sexe i el gènere d'una persona a l'hora de fer-li una RCP si pateix un infart? En aquest taller descobrirem quina diferència hi ha entre sexe i gènere, i veurem la importància d'aquests dos conceptes a l'hora d'aprendre a fer una RCP correctament.

    12:45 a 13:30h
    Edat recomanada: Tots els públics

    A càrrec de Mª Rosa Ballester, cap de Recerca i Innovació Responsable (RRI) a l’Institut de Recerca Sant Pau i Oscar Núñez (RCP), infermer del servei d’urgències generals de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

  • Balla amb nosaltres
    Davant de l'avió

    Balla hip-hop amb Funky Fun Crew

    Anima't a moure l'esquelet amb Funky Fun Crew, un grup d'estil Funky i Hip Hop que ens porta una coreografia fàcil i divertida per a tota la família! Lligat bé les sabates i a ballar!

    11:30 a 12:15h
    Edat recomanada: Tots els públics
    Sala LEGO

    A càrrec de Grup de Hip Hop “Break the Rules”.

    Balla amb la Mariona i els seus amics

    La Mariona i els seus amics acomiaden la Festa de la Dona i la Ciència al Tibidabo amb una petita actuació i sortejaran uns regalets entre els assistents registrats a l'esdeveniment.

    15:45 a 16:00h
    Edat recomanada: Tots els públics

    A càrrec d’actors i actrius de l’escola Eolia.

  • El cos humà: Un viatge en 3D

    Un viatge pel cervell

    El cervell és un òrgan del nostre cos amb molta plasticitat que es va desenvolupant a mesura que ens fem grans i anem aprenent coses noves. Has vist mai un cervell? Saps quina mida té? En aquest taller podràs veure i tocar models 3D de cervells reals de tres etapes diferents del nostre cicle vital: la infància, l’edat adulta i la tercera edat. Seràs capaç d’esbrinar quin correspon a cada etapa?

    11:30 a 12:15h
    Edat recomanada: Tots els públics

    A càrrec de Marian Iglesias, enginyera biomèdica i tècnica del Dimension Lab de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

    Un viatge pel cor

    El cor és l'òrgan principal del sistema circulatori. Alguna vegada n’has vist un? Saps com és de gran? En aquest taller podràs veure i tocar amb les teves pròpies mans un model 3D a mida real del cor humà i descobrir curiositats sobre aquest òrgan tan important.

    11:30 a 12:15h
    Edat recomanada: Tots els públics

    A càrrec de Abdel Hakim Moustafa, cardiòleg i director del Dimension Lab de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

    Descobreix les cèl·lules de la sang

    La sang està formada per tres grans tipus de cèl·lules: els glòbuls vermells, els glòbuls blancs i les plaquetes. Vols saber com són? En aquest taller aprendràs quina funció fan cadascuna i podràs tocar amb les teves pròpies mans un model 3D de les cèl·lules que s’encarreguen de defensar el cos lluitant contra les infeccions... Saps quines són? Descobreix-ho aquí!

    15:00 a 15:45h
    Edat recomanada: Tots els públics

    A càrrec de professionals de l’Institut de Recerca Sant Pau.

  • Entén el teu cos

    El primer batec

    Un nadó passa al voltant de nou mesos en el ventre de la mare. Però sabies en només sis setmanes ja es pot sentir el primer batec del cor?! En aquest taller explicarem com es forma el cor i el sistema circulatori d'un nadó durant l'embaràs i com la ciència ens permet saber si s'està desenvolupant correctament.

    11:30 a 12:15h
    Edat recomanada: Tots els públics

    A càrrec de Mariona Jordi i Ignacio Montoro, metgesses residents del servei de ginecologia i obstetrícia de l’Hospita, de la Santa Creu i Sant Pau.

    Com neixen els bebès?

    Anima't a descobrir com arriben al món els bebès! En aquest taller ens endinsarem en la ciència del part i simularem el naixement d'un nadó per entendre com funciona el procés.

    12:45 a 13:30h
    Edat recomanada: Tots els públics

    A càrrec de Carmen Garrido, Carmen Medina, Marta Choliz i Maria Luz Burgos, professionals de l'equip de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

    El meu cos mola!

    El cos va canviant al llarg de tota la nostra vida, i ho fa d’una manera molt concreta a partir dels 8 o 9 anys. Quin són aquests canvis? Són iguals en noies i nois? Acompanya'ns a descobrir i comprendre millor totes aquestes transformacions que ens fan tan especials!

    15:00 a 15:45h
    Edat recomanada: A partir de 7 anys

    A càrrec de Berta Sellés i Júlia Vilà, llevadores de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

  • Cervell, cor i sang. Com funcionen?

    Com pensa el nostre cervell?

    Saps quines estructures formen part del sistema que ens permet, entre d’altres, pensar, sentir, i moure’ns? Coneguem el nostre sistema nerviós i les diferents funcions que porta a terme! T’animes a descobrir tot el que fa el teu cervell?

    11:30 a 12:15h
    Edat recomanada: Tots els públics

    A càrrec de Susana Boronat, directora del servei de pediatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; i Asunción Díaz i la Laia Turón, especialistes en neurologia pediàtrica de Sant Pau.

    Vull tenir un supercor!

    El cor, gràcies a la seva musculatura, impulsa la sang fent que l'oxigen i els nutrients que necessitem per viure arribin fins a l'últim racó del nostre cos. Però l'hem de mantenir en forma! Saps quin és el secret per aconseguir un supercor? Acompanya'ns a descobrir hàbits de vida i d’alimentació que enforteixen i protegeixen el cor.

    12:45 a 13:30h
    Edat recomanada: Tots els públics

    A càrrec de Mireia Puig, infermera de la unitat de recerca de l’EAP Sardenya i Núria López, administrativa de la unitat.

    Com és la sang per dintre?

    La sang és un líquid que viatja per tot el cos a través dels vasos sanguinis. En aquest taller aprendrem amb l'ajuda de la Mariona quins components té la sang i quina és la funció de cadascun d’ells. Per fer-ho ens convertirem en cèl·lules de la sang i jugarem a tocar i parar per curar el cos d’una ferida i defensar-lo d’una infecció! T’animes?

    15:00 a 15:45h
    Edat recomanada: Tots els públics

    A càrrec de Carla Moret i Sara Miqueleiz, metgesses hematòlogues de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

  • Cinema i ciència

    Elles també fan ciència: Històries que inspiren

    La història de la ciència està plena de noms de dones, però moltes de les seves contribucions no van quedar reflectides als llibres o van ser atribuïdes a homes. Vine a gaudir d’una sessió de curts reivindicativa, plena de científiques inspiradores i valentes, que van fer grans descobriments i aportacions a la ciència!

    11:45 a 12:15h
    12:45 a 13:30h
    15:00 a 15:45h
    Edat recomanada: Tots els públics

    Presentació a càrrec de Blanca Almendariz, mediadora cultural especialitzada en didàctica del cinema.

  • Mites i realitats: Salut sexual i mental

    Mites i realitats sobre la sexualitat

    En aquesta xerrada parlarem sobre aspectes de la sexualitat que afecten els joves per diferenciar mites de realitats. És important que els joves aprenguin a identificar les dues i que transformin un tema que els hi fa vergonya, en una conversa oberta, natural i respectuosa per parlar-ne amb confiança i responsabilitat.

    11:30 a 12:15h
    Edat recomanada: A partir de 11 anys

    A càrrec de professionals de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

    Mites i realitats sobre la salut mental dels joves

    En aquesta xerrada identificarem quins són els trastorns de salut mental més freqüents entre els joves, desbancarem alguns dels mites que els envolten, i veurem algunes pautes que els joves poden seguir per cuidar-se mentalment i emocionalment.

    12:45 a 13:30h
    Edat recomanada: A partir de 11 anys

    A càrrec de Narcís Cardoner, director del servei de psiquiatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

    Mites i realitats sobre els trastorns de la conducta alimentaria en joves

    En aquesta xerrada abordarem els trastorns de la conducta alimentària en joves, desbancarem alguns dels mites que els envolten, i veurem quina és la realitat actual d'aquestes patologies en l'àmbit hospitalari i assistencial.

    15:00 a 15:45h
    Edat recomanada: A partir de 11 anys

    A càrrec de Cristina Carmona, psicòloga clínica de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

  • Jo, de gran, vull ser científica!

    Jo, de gran, vull ser científica!

    Si t'agrada la ciència, i de gran vols ser científica igual que la Mariona, vine i conversa amb professionals de la recerca i la medicina de Sant Pau! Descobreix com han arribat a ser les grans científiques que són!

    11:30 a 12:15h
    12:45 a 13:30h
    15:00 a 15:45h
    Edat recomanada: A partir de 14 anys

    A càrrec de Noemí Rotllan, investigadora principal del Grup de Fisiopatologia de les Malalties Relacionades amb Lípids a l’Institut de Recerca Sant Pau, Gemma Vilahur, investigadora del grup de Recerca en Patologia Molecular i Terapèutica de les Malalties Aterotrombòtiques i Isquèmiques de l’Institut de Recerca Sant Pau i professionals de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Missió 2: Activem el cor i els músculs

Misión 2: Activamos el corazón y los músculos

21 de septiembre de 2024 | Evento finalizado

Missió 3: Activem la sang

Misión 3: Activamos la sangre

24 de noviembre de 2024 | Evento finalizado

Mariona Tibidabo

Descubre la ciencia y la investigación del Institut de Recerca de Sant Pau en el Tibidabo

Ven a disfrutar de una experiencia única en el Parque de Atracciones Tibidabo, un entorno ideal donde los niños y niñas pueden despertar su curiosidad. Este espacio mágico y lleno de encanto acoge varias jornadas dedicadas a la ciencia, con charlas, talleres y actividades dinámicas dirigidas por los expertos del Institut de Recerca de Sant Pau. Descubre las maravillas de la investigación en un lugar donde la aventura y el conocimiento se unen para crear una experiencia inolvidable.

Missió 1: Activem el cervell Duplica 0

Misión 1: Activamos el cerebro

La abuela de Mariona pierde las gafas cada dos por tres, últimamente parece que esté muy despistada. Nunca se acuerda de qué ha comido e incluso alguna vez se ha olvidado de ir a buscarla a la escuela. Ahora, en el hospital, le han dicho que tiene una enfermedad muy extraña y que algo está cambiando en su cerebro. Es por eso que Mariona se ha propuesto entender qué le pasa exactamente a su abuela.

Y, por eso, la primera misión nos ayudará a entender lo que le pasa exactamente a través de las actividades del próximo 20 de julio en el Parque de Atracciones Tibidabo.

  • Plaza de los sueños

    Rompecabezas científico gigante

    ¿Qué hace un instituto de investigación en biomedicina? ¿Para qué ámbitos de nuestra salud genera nuevo conocimiento y permite avanzar hacia nuevos tratamientos? ¡Pon a prueba tus aptitudes y habilidades construyendo un gran rompecabezas científico y averígualo!

    11:00 a 17:00h
    Edad recomendada: Todos los públicos

    Taller: Un viaje por el cerebro

     

    El cerebro es un órgano de nuestro cuerpo con mucha plasticidad que se va desarrollando a medida que nos hacemos grandes y vamos aprendiendo cosas nuevas. ¿Has visto alguna vez un cerebro? ¿Sabes qué medida tiene? En este taller podrás ver y tocar modelos 3D de cerebros reales de tres etapas diferentes de nuestro ciclo vital: la infancia, la edad adulta y la tercera edad. ¿Serás capaz de averiguar cuál corresponde a cada etapa?

    13:00 a 13:30h
    13:30 a 14:00h
    Edad recomendada: Todos los públicos

    A cargo de Marian Iglesias, ingeniera biomédica y técnica en el Dimension Lab del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

  • Sala Lego

    Taller: Cómo piensa nuestro cerebro

     

    ¿Sabes qué estructuras forman parte del sistema que nos permite, entre otros, pensar, sentir y movernos? ¡Conozcamos nuestro sistema nervioso y las diferentes funciones que lleva a cabo! ¿Te animas a descubrir todo lo que hace tu cerebro?

    12:00 a 12:30h
    12:30 a 13:00h
    Edad recomendada: 0 a 6 años

    A cargo de la Dra. Asunción Díaz y la Dra. Eulàlia Turón, especialistas en Neurología Pediátrica en el Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

    Charla: Partes del cerebro

    ¿Sabes qué estructuras forman parte del sistema que nos permite, entre otros, pensar, sentir y movernos? ¡Conozcamos nuestro sistema nervioso y las diferentes funciones que lleva a cabo! ¿Te animas a descubrir todo lo que hace tu cerebro?

    13:00 a 14:00h
    Edad recomendada: 7 a 11 años

    A cargo de la Dra. Susana Boronat, directora del servicio de Pediatría del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

  • Sala Robótica

    Charla: ¿Curaremos el Alzheimer?

     

    El cerebro está formado por neuronas, un tipo de célula especializada en procesar y transmitir información. ¿Qué pasaría si perdiéramos estas células? ¿Perderíamos nuestras capacidades cognitivas? En esta charla veremos cómo afecta el Alzheimer al cerebro y cómo la investigación nos ayuda a diagnosticar, tratar y, potencialmente, curar la enfermedad.

    12:00 a 13:00h
    Edad recomendada: 7 a 11 años

    A cargo de Danna Perlaza y Laia Lidón, investigadoras de la Unidad de Memoria Sant Pau.

    Taller: Sexo, género y ciencia

     

    ¿Están el sexo y el género ligados a nuestra biología? En este taller veremos como nuestra biología determina nuestro sexo y este, al mismo tiempo, determina nuestra anatomía y fisiología. Nuestro género, en cambio, no depende de nuestra biología sino de varios constructos sociales y culturales. Pero, ¿por qué es importante esta distinción en el mundo de la investigación y la salud? ¡Acompáñanos a descubrirlo!

    13:00 a 14:00h
    Edad recomendada: 7 a 11 años

    A cargo de la Dra. Mª Rosa Ballester, cap de Recerca i Innovació Responsable (RRI) a l’Institut de Recerca Sant Pau, y Alessia Squitieri, técnica de RRI.

    Charla: El espectro autista en femenino

     

    ¿Crees que todo el mundo funciona de la misma forma a nivel cognitivo? ¿Verdad que no? El mundo es un lugar lleno de diversidad. El cerebro y la mente humana son un ejemplo más de esta realidad. En esta charla hablaremos del autismo como expresión de la gran neurodiversidad que existe y entenderemos de dónde surgen estas diferencias en el funcionamiento del cerebro de las personas.

    15:00 a 16:00h
    Edad recomendada: 12 a 18 años

    A cargo de la Dra. Maria Portella, cap del Grup de Recerca en Salut Mental a l’Institut de Recerca Sant Pau.