Ruta de navegació

Xerrades Alzheimer

Publicador de continguts

null jornada informativa del Servei de Patologia Digestiva en la Setmana de les Malalties Hepàtiques

Publicador de continguts
18/01/2024
Èxit de la Jornada informativa del Servei de Patologia Digestiva en la Setmana de les Malalties Hepàtiques

Amb motiu de la Setmana de les Malalties Hepàtiques a Catalunya organitzada per la Asociación Española para el Estudio del Hígado (AEEH), diferents hospitals de Catalunya han donat informació sobre com cuidar el nostre fetge i com prevenir les malalties hepàtiques. Perquè la salut hepàtica és vida, la prevenció és vital.

Les/els professionals del Servei de Patologia Digestiva de Sant Pau i de l’EUI Sant Pau han participat activament en aquesta iniciativa duent a terme diverses activitats durant tota la setmana, com xerrades educatives dirigides als joves de 4rt d’ESO i 1r i 2n de batxillerat a l’Escola Claret i a estudiants de 2n de batxillerat de la Institució Cultural del C.I.C a la sala d’actes de l’antic convent de l’hospital amb la xerrada “Saps com afecta l’alcohol al teu cos?”. S’han disposat stands al hall de l’hospital per donar informació sobre hàbits de vida saludables, exposició de l’anatomia del fetge en 3D i amb ulleres de realitat virtual, i cribratge in situ dels virus de la hepatitis B i C.

El dimecres 17 diferents membres del Servei de Patologia Digestiva han presentat píndoles informatives sobre les malalties hepàtiques també al hall de l’hospital.

Aquestes iniciatives segueixen l'eix del Pla Estratègic de l'Hospital #MésComunitat.

 

Per què és tan important la conscienciació?

La prevenció i el cribratge de les malalties hepàtiques destaquen com a elements fonamentals per a la salut, donada la importància vital del fetge en el funcionament del cos humà.

Algunes d’aquestes patologies poden ser asimptomàtiques en els seus estadis inicials i moltes, com la malaltia metabòlica per dipòsit de greix al fetge o els virus de la hepatitis B o C, poden evolucionar cap a la cirrosi o el càncer hepàtic si no es tracten adequadament.

Per aquests motius, cal promoure estils de vida saludables que incloguin una dieta equilibrada, exercici físic i moderació en el consum d'alcohol. Per altra banda, accions com la vacunació contra la hepatitis B, l'erradicació de la hepatitis C amb els nous tractaments antivirals i la participació en programes de cribratge de càncer de fetge per a pacients amb cirrosi hepàtica també són pràctiques que contribueixen al control d’aquestes malalties.

A l’avantguarda de la recerca

Pel que fa a la investigació, el Grup de Recerca sobre Complicacions de la Cirrosi de l’Hospital de Sant Pau, integrat en el CIBERehd, presenta una àmplia experiència en estudis experimentals i clínics centrats en complicacions de la cirrosi. Amb un enfocament inicial en infeccions bacterianes i l’hemorràgia digestiva en la cirrosi, el grup ha ampliat les seves investigacions en àrees com les hepatitis alcohòliques, el fetge gras, el deteriorament cognitiu, les caigudes, la fragilitat i la qualitat de vida en pacients hepàtics.

Destaca especialment la recent posada en marxa de la Unitat Funcional d'Hepatocarcinoma dirigida pel Dr. Gallego. A més, el grup ha contribuït significativament a la recerca sobre l'exercici i el paper dels probiòtics en la malaltia hepàtica avançada, amb suport de l'Acció Estratègica del Instituto de Salud Carlos III, publicacions en revistes d'alt impacte i reconeixements en àmbits nacionals i internacionals. El servei de Patologia Digestiva és un destacat referent internacional en el camp de l’hemorràgia digestiva en els pacients amb cirrosi.

HOSSPAU Menu

Educació per la Salut

Banner programa xerrades alzheimer

Programa Alzheimer xerrades
+
Xerrades divulgatives per a familiars de persones amb Alzheimer

Programa del cicle