Ruta de navegació

Tornar a Actualitat

Llistat Noticies titol

Notícies de l’Hospital de Sant Pau

Actualitat

null Dia Mundial Cancer Mama 2

Actualitat
18/10/2021
Dia Mundial contra el Càncer de Mama

El 19 d’octubre és el Dia Mundial contra el Càncer de Mama. L’objectiu d'aquesta celebració és conscienciar a la població de la importància del diagnòstic precoç del càncer de mama per guanyar la lluita contra aquesta malaltia, que esdevé el tumor més freqüent en dones arreu del món. De fet, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'any 2020 se'n van registrar més de 2,2 milions de casos i prop d'una de cada 12 dones el patirà al llarg de la seva vida. Sant Pau com Hospital terciari disposa d’un equip multidisciplinari amb un extens grup de professionals dedicats a la cura i l’acompanyament dels pacients oncològics, així com tractaments i proves de prevenció per lluitar contra aquesta malaltia.

Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, l’Hospital organitza la VI Jornada per a vosaltres, homenatge a les dones afectades de càncer mama, amb sessions de mindfulness i ioga oncològic, i una conferència sobre nutrició i càncer de mama a la sala d’actes de l’Hospital, de 9.15 a 12 hores. Com sempre, hi haurà també taules informatives als vestíbuls dels carrers Mas Casanovas i Sant Quintí. Enguany també es pot col·laborar amb la investigació del càncer de mama de Sant Pau i ajudar a la Kàlida, adquirint una mascareta rosa en els establiments socis de Gaudí Shopping o un muffin als forns Blat i Sucre.

 

 

Sant Pau com Hospital terciari disposa d’un equip multidisciplinari amb un extens grup de professionals dedicats a la cura i l’acompanyament dels pacients oncològics. L’Hospital ofereix un ventall d’opcions per tractar i curar les pacients amb càncer de mama: “disposem de tractaments oncològics punters, fàrmacs d’investigació, assajos clínics, cirurgies reconstructives de  la mama i de prevenció del limfedema, assessorament genètic, el suport i derivació a una unitat de reproducció si s’administren tractaments que afectin a la fertilitat, programes de rehabilitació, de suport psicològic i d’aspectes de qualitat de vida com és la salut òssia o la disfunció sexual derivada dels nostres tractaments, així com programes de rehabilitació. Realitzem també un treball conjunt amb la Fundació Kàlida que ofereix un suport emocional i de millora de la qualitat de vida de les nostres pacients” ens explica Ariadna Tibau, oncòloga del Servei d’Oncologia Mèdica de Sant Pau.

En la darrera dècada en l’àmbit de l’Oncologia i el càncer de mama s’han produït grans avenços que han permès augmentar la supervivència i qualitat de vida de les pacients. En l’àmbit de la malaltia curable, han aparegut nous fàrmacs, testos i tècniques que ens permeten determinar, escalar i desescalar els tractaments de manera que es pot oferir de forma personalitzada tractaments més agressius a aquelles pacients que ho necessiten i estalviar-ne d’altres com la quimioteràpia en aquelles pacients que no se’n beneficiarien, però si patirien els efectes secundaris. En l’àmbit de la malaltia metastàsica no curable l’aparició de fàrmacs dirigits ha permès augmentar la supervivència. “Tot plegat fa que l’Oncologia que estem vivint aplicada al càncer de mama, en els darrers anys, fa que les nostres pacients visquin més i millor”, confirma la Dra. Tibau.

L’Hospital disposa també de la figura de la gestora de casos que fa l’acompanyament infermer durant tot el procés, des del moment del diagnòstic fins acabar amb els tractaments. Per una banda coordina els equips, agilitza les proves, supervisa els timmings del tractament, ofereix suport i recomanacions a les pacients durant tot el procés amb un accés fàcil per consultes a porta oberta o bé consulta telefònica. I proporciona recursos en xarxa, així com contactes amb les associacions de pacients i fundacions.

 

 

Consulta de Càncer Familiar de Sant Pau

Entre un 5 i un 10% dels càncers de mama poden ser hereditaris. Sant Pau disposa d’una consulta de Càncer Familiar que pertany al Servei d’Oncologia Mèdica. De fet, el 2020, es van complir 25 anys dels primers estudis a l’Hospital de cèl·lules BRCA, “Un quart de segle en què els avenços de la ciència han passat a permetre, en l’actualitat, l’estudi de planells multigens que incloent un conjunt de gens associats a risc alt i moderat de càncer mitjançant l’aplicació de la tècnica de seqüenciació massiva i avaluació de la directora del Servei de Genètica, la Dra. Adriana Lasa. L’estudi d’aquests panells augmenta la taxa de diagnòstic genètic i l’espectre de tumors associats a determinats gens  enfront de l’aproximació històrica dirigida a un conjunt molt limitat de gens. Hi ha més tumors associats a alteracions en aquests gens i més informació aplicable per a la seva prevenció” afirma la Dra. Teresa Ramón y Cajal,  oncòloga del Servei d’Oncologia Mèdica de Sant Pau.

Davant la possibilitat que hi hagi persones amb aquesta susceptibilitat i per tant amb més risc per sobre de la població, la Consulta de Càncer Familiar de l’Hospital de Sant Pau el que fa és revisar o valorar històries personals i familiars del càncer de mama i d’altres tumors i “en aquests casos seleccionats segons una sèrie de criteris de sospita, s’ofereix un estudi genètic el més ampli possible de tots els gens de predisposició a aquesta malaltia, per poder ajustar aquest risc i oferir a aquestes persones un maneig preventiu individualitzat, alhora que se’ls hi dóna una informació que pugui repercutir en la seva descendència i en la possibilitat de prendre decisions en l’àmbit reproductiu”, explica Consol López, infermera gestora i assessora genètica de la consulta de Càncer Familiar del Servei d'Oncologia Mèdica de Sant Pau.

Es pot arribar a aquesta consulta d’assessorament genètic des de diferents camins: a través del mateix Servei d’Oncologia de l’Hospital que en el moment del diagnòstic es detecta que poden haver antecedents familiars, derivats d’altres especialistes dels Serveis de Ginecologia, Cirurgia General o Cirurgia Plàstica, des dels ambulatoris a demanda dels pacients i d’altres centres que no disposen d’aquesta Consulta de Càncer Familiar.

Sant Pau és centre pioner en la recollida prospectiva d’informació epidemiològica, de cribratge i prevenció quirúrgica realitzada sobre persones amb susceptibilitat a càncer així com assajos clínics dirigits a pacients amb tumors amb alteracions genètiques dianes de tractaments específics. Participa activament en estudis d’àmbit nacional i internacional en aquest camp i  promou la qualitat assistencial oferta a aquests pacients i les seves famílies.

 

 

Unitat Funcional de Patologia Mamària

L’Hospital compta amb una Unitat Funcional de Patologia Mamària que integra a tots els especialistes que participen en el procés diagnòstic i terapèutic d'aquesta mena de tumors amb l'objectiu de crear un flux assistencial àgil, ràpid i de qualitat, i al seu torn, que els pacients tinguin des del primer moment una informació clara, precisa, homogènia i concisa del procés que pateixen. Coordina aquesta unitat la Dra. Bàrbara García-Valdecasas, metgessa de Servei de Ginecologia, qui encapçala un equip amb especialistes d’Anatomia Patològica, Anestesiologia, Cirurgia General i Digestiva, Cirurgia Plàstica, Epidemiologia Clínica i Salut Pública, Ginecologia i Obstetrícia, Medicina Física i Rehabilitació, Medicina Nuclear, Oncologia Mèdica, Oncologia Radioteràpica, Radiodiagnòstic, Infermeria i Admissions, perquè el càncer de mama és una patologia que s’ha d’abordar des de molts vessants.

L'objectiu principal de la Unitat Funcional de Patologia Mamària és assolir un diagnòstic ràpid i precís, seguit d'un consens per al tractament més eficaç acompanyat de la mínima morbiditat. La unitat es reuneix setmanalment per parlar de tots els casos de càncer de mama i així agilitzat tot el procés des de la sospita d’un possible tumor fins al primer tractament i donar una bona resposta i ràpida a les pacients. “A més aconsegueix escurçar significativament els intervals diagnòstic-terapèutics, millora els resultats clínics, té un impacte positiu en la supervivència dels pacients i proporciona una atenció més global i personalitzada” conclou la Dra. García-Valdecasas.

 

 

Altres notícies:

Home Formulari Iframe