Ruta de navegació

Tornar a Actualitat

Llistat Noticies titol

Notícies de l’Hospital de Sant Pau

Actualitat

null Dia Mundial del Son a Sant Pau

Actualitat
17/03/2022
Dia Mundial del Son a Sant Pau

Avui l’Hospital s’adhereix al Dia Mundial del Son, amb el lema “Son de qualitat, Ment sana, Món feliç”. I és que dormir és una necessitat biològica com menjar, beure o respirar, i tenir un son reparador és cabdal per a la nostra salut perquè si no, a la llarga, pot afectar el nostre benestar. També celebrem que la Unitat del Son de l’Hospital ha estrenat les seves noves instal·lacions definitives, a la Planta 0, Bloc A. 

Més informació

Un terç de la nostra vida la passem dormint. O això és el què hauria de ser, ja que al voltant d’un 30% de la població pateix diverses alteracions del son. Segons la Dra. Mercè Mayos, cap clínic de la Unitat del Son del Servei de Pneumologia de Sant Pau, “la desestructuració i la privació del son, poden comportar una major predisposició a patir obesitat, alteracions cardiovasculars, càncer, infeccions, alteracions de la immunitat i problemes neurodegeneratius”.

Trastorns del son n’hi ha molts, poden ser d’origen respiratori, com les apnees, o neurològic, com el trastorn de les cames inquietes o la narcolèpsia. Molts es poden prevenir o tractar. “Malgrat això, moltes vegades el pacient no ve a la consulta perquè pensa que és quelcom normal o ve acompanyat de la seva parella, que és qui ho detecta. Un petit estudi ens pot donar una idea de quin és el problema i veure si hi ha solució”, explica la Meritxell Peiró, infermera Cap d’Unitat de la Unitat del Son.

Concretament, “les dones consulten més tard que els homes i es diagnostiquen més sovint d’ansietat, de fibromiàlgia o de fatiga crònica quan en realitat tenen un trastorn respiratori del son”, diu la Dra. Mayos. I afegeix que, arran de la pandèmia, “hem percebut que hi ha hagut un augment important d’ansietat i de depressió que condiciona alteracions en la qualitat del son”.

 

El son, un període molt actiu per al cos i el cervell

Abans es creia que el son era un període de descans i d’inactivitat. Tot el contrari. La Dra. Mayos explica que “el son és un període molt actiu des del punt de vista elèctric del cervell, també es produeixen canvis hormonals i fisiològics molt importants per al creixement en els nens, la consolidació de la memòria i el restabliment dels neurotransmissors. Alguns d’aquests canvis fisiològics predisposen a que determinades patologies apareixen o s’agreugen durant aquest període específic”

Molts cops el son és un biomarcador de determinades patologies. “Alguns trastorns neurodegeneratius, com la demència de cossos de Lewi, el Parkinson o l’Alzheimer comencen precoçment amb alteracions del son. Per una banda, els depòsits de beta- amiloides al cervell provoquen alteracions neurològiques que afecten la qualitat del son. I, per altra banda, l’alteració del son condiciona un major dipòsit de beta-amiloide en el cervell”, explica la doctora.

 

La Unitat del Son de Sant Pau fa més de 25 anys que funciona i, actualment, compta amb un equip de professionals multidisciplinari. “Tenim 2 pneumòlegs, 1 neuròloga, 2 infermeres de dia i 2 de nit, i també fem comitès mensuals amb el Servei de Pediatria, amb el Servei d’Otorrinolaringologia i el Servei de Psiquiatria”, explica la Dra. Mercè Mayos. “Amb això, oferim una atenció integral d’excel·lència als pacients, tant infants com adults, i les dades que obtenim també ens serveixen per fer recerca en aquest àmbit”.

La Unitat del Son fa unes 1.200 proves anuals. El fet de tenir unes instal·lacions pròpies i definitives fora de l’àrea d’hospitalització fa que ara no estigui subjecta a la càrrega assistencial de l’hivern. Ara compta amb 4 habitacions completament insonoritzades i preparades tecnològicament per a la realització de proves molt complexes i “la infermera té un paper molt important en la unitat”, comenta la Meritxell Peiró. Per la nit fan el muntatge i el seguiment de les proves als pacients, a part de donar suport a les sales d’hospitalització amb altres tipus de proves aprofitant l’ingrés del pacient i durant el dia la infermera té un paper molt variat, “per una banda participem en les proves diagnòstiques fent la lectura i estadiatge de tots els estudis nocturns, també fem proves domiciliàries en què el pacient s’ha d’endur l’aparatatge per realitzar la prova en el seu propi domicili, com les poligrafies domiciliàries, actigrafies, i per altra banda quan el pacient és diagnosticat i ja porta el tractament amb la CPAP fem el seguiment per assegurar l’adhesió d’aquest i resoldre qualsevol problema. Actualment, també es fa telemonitorització a alguns pacients per retitular proves o fer noves adaptacions,... i, per mantenir l’acreditació de la Unitat del Son, la formació és constant per poder fer la nostra tasca amb la màxima qualitat”.  

Altres notícies:

Home Formulari Iframe