Notícies de l’Hospital de Sant Pau
Hematologia de Sant Pau participara en la investigacio clinica de fase I / II amb cellules CAR T CD44v6 en leucemia mieloide aguda i mieloma multiple
MolMed SpA.(MLMD.MI), empresa biotecnològica centrada en la investigació, desenvolupament, producció i validació clínica de teràpies de gens i cèl·lules per al tractament del càncer i de les malalties rares, anuncia haver obtingut l’autorització d’AIFA per iniciar la fase I-II de proves en persones amb el seu propi CAR-T CD44v6 per al tractament de pacients amb leucèmia mieloide aguda (LMA) i mieloma múltiple (MM). L'autorització d’AIFA segueix el dictamen tècnic favorable expressat per l'Institut Nacional de Salut italià - ISS (Institut Superior de Sanitat). Els assajos preveuen la participació de 5 centres clínics entre ells el Servei d’Hematologia i el grup de recerca d’Hematologia Oncològica i Transplantament de l’IIB Sant Pau.
La investigació clínica multicèntrica de fase I-II forma part del projecte europeu EURE CART Horizon 2020, coordinat i patrocinat per MolMed. Els assajos preveuen la participació de 5 centres clínics entre ells el Servei d’Hematologia de Sant Pau i el grup de recerca d’Hematologia Oncològica i Transplantament de l’IIB Sant Pau, altres dos a Itàlia i 2 centres clínics més a Alemanya i a la República Txeca.
L’estudi consta de dues fases: una primera fase en què s’inclouen pacients adults amb LMA i MM per identificar la dosi màxima tolerada (MTD) entre els nivells de dosi previst pel protocol clínic i una segona fase, que inclourà també pacients pediàtrics, amb l'objectiu primordial d'avaluar l'activitat terapèutica de les cèl·lules CAR-T en cada patologia en un nombre més gran de pacients.
El CD44v6 és, de fet, un antigen que mai no ha estat utilitzat com a objectiu en un CAR, i que no només s'expressa per alguns tumors hematològics com el mieloma i la leucèmia, sinó també per diversos tumors sòlids.
Més informació sobre el projecte EURE CART a l’enllaç