Ruta de navegació

Tornar a Actualitat

Llistat Noticies titol

Notícies de l’Hospital de Sant Pau

Actualitat

null Lalteracio funcional de les HDL en pacients amb aneurisma aortic abdominal no prediu levolucio de la malaltia

Actualitat
28/05/2020
L'alteració funcional de les HDL en pacients amb aneurisma aòrtic abdominal no prediu l'evolució de la malaltia

Un nou treball d'investigadors de Sant Pau adscrits al CIBERDEM i al CIBERCV estableix que els pacients amb aneurisma aòrtic abdominal (AAA) sever / avançat presenten una reducció important en la principal funció cardioprotectora de les HDL, la seva capacitat per prevenir l'acumulació de colesterol en els macròfags de la paret arterial.

Els resultats, publicats a la revista Biomolecules, han estat realitzats per investigadors del CIBERDEM, del Servei de Bioquímica de Sant Pau i del Grup de Bases Metabòliques del Risc Cardiovascular de l’Institut de Recerca de Sant Pau, liderats per Francisco Blanco-Vaca i Joan Carles Escolà-Gil, d’aquest institut, junt amb investigadors del CIBERCV i de l'Institut d'Investigacions Sanitàries de la Fundació Jiménez Díaz de Madrid, liderats per José Luis Martin-Ventura.

Segons expliquen els investigadors l’alteració funcional de les HDL només es va trobar quan els pacients tenien un AAA major de 5 cm, tot i que els nivells de la concentració del colesterol HDL eren similars als pacients amb AAA de diàmetre intermedi (menor de 5 cm). En canvi, la funció de les HDL en pacients amb AAA de diàmetre intermedi no es va reduir de manera significativa quan es va comparar amb la de persones sanes. A més, en aquests pacients es va realitzar un seguiment de la malaltia durant un període de 5 anys i es va observar que la funció dels seus HDL no predeia la taxa de creixement de l'AAA ni la necessitat d'intervenció quirúrgica. En tot cas, els experts del CIBERDEM i CIBERCV indiquen que caldrà abordar estudis amb més pacients per corroborar aquestes dades.

 

Identificar biomarcadors per al pronòstic i seguiment de la malaltia
 
L’aneurisma aòrtic abdominal (AAA) és una dilatació permanent de l'aorta abdominal que afecta aproximadament el 5% dels homes majors de 50 anys i a més de l'1% de les dones majors de 65. Aquesta patologia sol no produir símptomes i és difícil de diagnosticar a temps. En els casos més severs, el trencament de l'artèria constitueix una important causa de mort.
 
En l'actualitat no hi ha tractaments farmacològics que ajudin a prevenir la progressió de l'AAA, sent la intervenció quirúrgica, quan l’AAA és major de 5 cm, l'única alternativa terapèutica. La recerca de biomarcadors que contribueixin a un diagnòstic més primerenc de la malaltia és una eina necessària per al seguiment i pronòstic de la malaltia.
 
En l'estudi també han participat els investigadors Jes Lindholt del Odense University Hospital; Marina Canyelles i Mireia Tondo, del Servei de Bioquímica de l’Hospital de Sant Pau; David Santos i Irati Fernández-Alonso, de l’Institut de Recerca de Sant Pau; David de Gonzalo Calvo del CIBERCV  i de l’Institute of Biomedical Research of Barcelona (IIBB) i Luis Miguel Blanco-Colio del CIBERCV i de l’Instituto de Investigaciones Sanitarias de la Fundación Jiménez Díaz-Universidad Autónoma de Madrid.

 

Article de referència

Canyelles, M.; Tondo, M.; Lindholt, J.S.; Santos, D.; Fernández-Alonso, I.; de Gonzalo-Calvo, D.; Blanco-Colio, L.M.; Escolà-Gil, J.C.; Martín-Ventura, J.L.; Blanco-Vaca, F. Macrophage Cholesterol Efflux Downregulation Is Not Associated with Abdominal Aortic Aneurysm (AAA) Progression. Biomolecules 2020, 10, 662.

Altres notícies:

Home Formulari Iframe