Notícies de l’Hospital de Sant Pau
Els propers 8, 9 i 10 de març tindrà lloc la tercera edició del curs internacional Skull Base Week, organitzat per la Unitat de Base de Crani de l’Hospital de Sant Pau i Hospital del Mar i la Unitat de Base de Crani de l’Hospital de Bellvitge i adreçat a especialistes d’Otorrinolaringologia, Neurocirurgia i Cirurgia Maxil·lofacial, residents o especialistes que vulguin actualitzar coneixements. Donada la complexitat de la cirurgia de base de crani, aquesta formació combinarà teoria i pràctica amb cirurgies en viu. El curs té l’aval científic de la Societat Espanyola de Base de Crani (SEBAC), la Societat Espanyola d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL CCC), la Societat Espanyola de Neurocirurgia (SENEC) i la Societat Catalana de Neurocirurgia (SCNC). Podeu consultar el programa aquí.
Els directors del Skull Base Week són el Dr. Fernando Muñoz, director del Servei Mancomunat de Neurocirurgia Hospital de Sant Pau – Hospital del Mar, i el Dr. Alberto Torres, director de la unitat de Base de Crani de l’Hospital de Bellvitge. Cal destacar que el Servei de Neurocirurgia de Sant Pau és referent a Catalunya i l’Estat espanyol en la cirurgia per al tractament de malalties com el Parkinson i els moviments anormal, l’ús de la estimulació cerebral profunda en depressió, la malaltia de Huntington i esquizofrènia i també en la cirurgia de tumors hipofisiaris i de tumors a la base del crani. En aquest sentit, compta amb una Unitat de Base de Crani que l’any 2021 va dur a terme 59 cirurgies en aquest àmbit, de les quals 30 van ser d’alta complexitat.
El tema central de l’edició d’enguany del curs seran els abordatges transpetosos: anterior i posterior (presigmodeu, retrosigmodeu) i transcondilar de base de crani, que són molt complexos i requereixen un bon coneixement de l’anatomia i de la tècnica quirúrgica i on, per tant, és cabdal conèixer les referències i les passes quirúrgiques necessàries per dur-los a terme. Per aquest motiu, el curs és sobretot pràctic i enfocat a intentar reproduir en la sala de dissecció els abordatges com si fos una cirurgia real. Enguany, hi haurà dues cirurgies en directe.
La teoria es farà al Recinte Modernista de Sant Pau i se centrarà en una sessió d’anatomia descriptiva molt enfocada a la pràctica anatòmica. La pràctica es farà a la sala de dissecció del Campus de Bellvitge de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salud, Universitat de Barcelona. Les dues cirurgies programades el darrer dia del curs, el divendres 10 de març, es faran en directe i simultàniament en l’Hospital de Bellvitge i l’Hospital de Sant Pau, on els professors aniran explicant les diferents passes i els alumnes podran plantejar preguntes. L’assistència a les cirurgies tindrà lloc en l’auditori de l’Hospital Universitari de Bellvitge el divendres 10 de març.