Ruta de navegació

Actualitat

null Sant Pau primer hospital catala en utilitzar larmilla desfibrilladora portatil en pacients amb risc de mort sobtada

Actualitat
15/06/2021
Sant Pau, primer hospital català en utilitzar l'armilla desfibril·ladora portàtil en pacients amb risc de mort sobtada

L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha posat en marxa un programa per a la protecció dels pacients amb risc de mort sobtada cardíaca utilitzant una armilla desfibril·ladora portàtil (Wearable Cardioverter Defibrillator, WCD, en anglès). El dispositiu, LifeVest®, es col·loca com una armilla de roba interior directament sobre la pell del pacient i està connectat a un monitor que porta una potent bateria. A Espanya, no existia fins ara cap solució satisfactòria per donar d'alta als pacients abans de superar la fase subaguda de la malaltia, en què el risc de mort sobtada no ha estat encara establert o pot disminuir amb el tractament. Segons les dades de registres publicats, al voltant del 40% dels pacients que han utilitzat aquest dispositiu a Europa, van experimentar una millora del seu estat clínic i no van necessitar un DAI després de rebre el tractament farmacològic adequat, evitant així l'implant via quirúrgica.

El dispositiu és únic perquè monitora el cor del pacient de manera contínua i, sense la necessitat de la intervenció de terceres persones, pot administrar un tractament de xoc per restablir el ritme cardíac normal, en cas de patir una arrítmia maligna que posi en risc la seva vida.

 

Implantació de l'armilla desfibril·ladora portàtil a l'Hospital de Sant Pau

La nova tecnologia complementa la pràctica assistencial habitual a l'Hospital de Sant Pau. Actualment, els pacients que pateixen arrítmies cardíaques malignes (que poden causar la mort) no són donats d'alta de l'hospital en espera de la seva evolució, durant la fase inicial de la malaltia, fins que es pot decidir sobre la necessitat, o no, d’un implant quirúrgic definitiu (DAI). També hi ha pacients als quals se'ls implanta anticipadament un desfibril·lador definitiu, DAI, perquè es considera que tenen un alt risc de patir una aturada cardíaca sobtada, mentre que la seva condició podria millorar, el que a llarg termini resultaria en dispositius implantats de manera innecessària. L'armilla desfibril·ladora permet, a més, l'alta precoç dels pacients que, en cas contrari, haurien de romandre ingressats a l'hospital durant un llarg període de temps en tractament, millorant així substancialment la seva qualitat de vida.

En la fase subaguda després d'un infart de miocardi, o en el context d'una miocardiopatia no isquèmica acabada de diagnosticar, els pacients tenen un risc transitori molt alt de morir per una aturada cardíaca sobtada. Diverses societats de Cardiologia a tot el món estan d'acord que les teràpies tradicionals per a la prevenció de la mort sobtada no brinden suficient protecció. Fins ara, aquests pacients han rebut freqüentment un implant DAI massa aviat o se'ls ha atès de forma hospitalària en cures intensives o en un llit monitorat. Reintegrar al pacient al seu entorn domiciliari i laboral com més aviat millor resulta el més aconsellable. L'armilla desfibril·ladora portàtil, LifeVest®, pot fer això possible.