Notícies de l’Hospital de Sant Pau
Durant la jornada d’avui del ForumWomen in Leadership , la Dra. Xènia Acebes, directora assistencial de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ha afirmat que “el 97% dels professionals del sector salut son dones i només el 5% dels comandaments son dones. Hem de millorar aquestes dades”. La Dra. Acebes ha participat en el comitè científic del Women in Leadership Forum, un debat sobre el rol de lideratge que juguen les dones dins l’àmbit sanitari que s’ha celebrat en el marc de la 45a edició del prestigiós World Hospital Congress, organitzat per la International Hospital Federation (IHF).
Aquest debat, que ha tingut lloc a la International Convention & Exhibition Centre de Dubai, ha comptat amb la participació de diferents directives de l’àmbit sanitari, entre les que es troba la Dra. Acebes, per parlar sobre la igualtat de gènere en posicions de lideratge i per establir nous fulls de ruta que serveixin a la IHF per garantir la igualtat de gènere dins el sector. Deborah Bowen, CEO i presidenta de la American College of Healthcare Executives, ha sigut l’encarregada de presidir el comitè científic d’aquesta jornada.
El Women in Leadership Forum pertanyent al World Hospital Congress, que pretén unir de forma col·laborativa i global tota la comunitat sanitària, ofereix als assistents una oportunitat única per conèixer la tasca desenvolupada per altres organitzacions, i per continuar avançant en matèria de gènere des de l’àmbit sanitari de cara al futur.
Un dels primers centres catalans en aplicar la perspectiva de gènere en la salut
En aquest context de buscar la igualtat de gènere en l’àmbit sanitari, cal recordar que, recentment, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha creat una Comissió de Salut i Gènere que, formada per 15 professionals que engloben els àmbits d’assistència, recerca i docència, reforça la posició de l’entitat com a centre punter en perspectiva de gènere.
La seva implementació serveix a l’entitat per generar nous coneixements, reforçar la qualitat i la competitivitat de la innovació científica, així com aconseguir que el coneixement i l’experiència millorin l’atenció sanitària de les persones, amb independència de la seva edat i gènere.
De fet, des de l’àmbit assistencial, està més que demostrat que molts medicaments tenen una farmacocinètica diferent en funció de si el pacient és home o dona. En aquest sentit, la Comissió, que està integrada per un equip multidisciplinari de professionals de diferents àmbits i serveis, treballa sempre tenint en compte la influència del gènere en el diagnòstic, el tractament i l'evolució de cada malalt.
El gènere, entès com a les diferències socioculturals entre homes i dones, és una variable tan important com el sexe biològic en la salut humana. La interrelació entre aquests dos elements condiciona les desigualtats en salut, que influeixen, no només en el diagnòstic, el tractament i l’evolució dels pacients, sinó també en l’accés i l’ús dels recursos sanitaris, la recerca i formació sanitària, així com el lideratge i la presa de decisions. Precisament aquest últim factor ha estat el tema central del Women in Leadership Forum del World Hospital Congress organitzat per la IFH.
Consulta aquí la noticia completa sobre la posada en marxa de la Comissió de Salut i Gènere.