Notícies de l’Hospital de Sant Pau
Per primer cop en medicina, una biomembrana antitumoral s’ha implantat dins el cos d’un pacient i ha resultat segura. La intervenció s’ha portat a terme a l’Hospital de Sant Pau. Aquesta fita mèdica i tecnològica és fruit d’una col·laboració publicoprivada entre la biotecnològica Cebiotex, l’Hospital Sant Joan de Déu, l’INTEXTER de la UPC i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
L’innovador tractament aborda una necessitat mèdica no coberta en oncologia. S’implanta sobre el llit quirúrgic després de l’extracció d’un tumor i allibera altes dosis d’un fàrmac quimioteràpic amb la intenció de millorar el pronòstic dels pacients i disminuir els efectes secundaris del tractament oncològic, especialment els de la radioteràpia en el càncer infantil.
El somni de Joan Bertran, enginyer tèxtil i cofundador de Cebiotex, de facilitar eines als cirurgians oncològics per aplicar una teràpia no invasiva per al càncer infantil i altres malalties minoritàries, assegurant que el llit quirúrgic queda lliure de cèl·lules canceroses després de l’extirpació d’un tumor, evitant-ne tant la seva reproducció així com també els efectes secundaris de la quimioteràpia i, sobretot, de la radioteràpia en el cas dels pacients pediàtrics, comença a fer-se realitat.
Gairebé onze anys després de l’inici d’aquesta aventura científica, tecnològica i clínica iniciada per Cebiotex en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), la biomembrana CEB-01 ha estat implantada dins el cos d’un pacient a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. El CEB-01 està fabricat a partir de nanofibres biocompatibles i bioabsorbibles, i allibera localment i de forma segura altes dosis del quimioteràpic SN-38 (administrat actualment en la quimioteràpia convencional) sobre el llit quirúrgic després de l’extracció d’un tumor, amb l’objectiu d’eliminar restes de cèl·lules tumorals que hi hagin pogut romandre.
La plataforma tecnològica Cebiotex® i la biomembrana CEB-01 estan patentades als Estats Units, la Unió Europea i la Xina. A més, Cebiotex disposa de la certificació GMP (Good Manufacturing Practices, per les seves sigles en anglès) de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), la qual li permet fabricar sota qualitat farmacèutica i poder implantar les seves biomembranes en humans. El 2019 va obtenir la Orphan Drug Designation (ODD) en Sarcomes de Teixits Tous per l’Agència del Medicament Europea (EMA) i la Comissió Europea, certificació que presenta avantatges com l’exclusivitat de mercat a la UE, i que facilita l’acceleració del seu desenvolupament per a l’aplicació en càncer infantil i malalties minoritàries.
La col·laboració d’un equip multidisciplinari format per Cebiotex, l’Hospital Sant Joan de Déu, l’INTEXTER de la UPC i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha estat una de les claus per a que el projecte avanci fins arribar a l’etapa de comercialització.
Obrint portes per curar els qui més ho necessiten
Cebiotex llança una ronda d’inversió per captar 1,6M€. Els fons permetran avançar en el desenvolupament d’aquest tractament oncològic innovador, finançant la Fase Clínica 2a, que consistirà en implantar el CEB-01 en 21 pacients adults amb Sarcoma de Teixits Tous a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i posteriorment assolir el seu gran objectiu: iniciar els estudis clínics amb pacients oncològics pediàtrics a l’Hospital Sant Joan de Déu. En un futur, es preveu que la plataforma tecnològica Cebiotex®, única al mercat, es pugui aplicar en altres tipus de càncer, infeccions i teràpies avançades.