Notícies de l’Hospital de Sant Pau
El tractament aplicat per primer cop a Sant Pau en un pacient amb fístula d’aire persistent “consisteix en la col·locació d’una vàlvula bronquial unidireccional (model ZephyrÒ, Pulmonx inc.) que permet la sortida de l’aire a la vegada que impedeix la seva entrada en el pulmó afectat. La teràpia, que és mínimament invasiva, està indicada en pacients amb emfisema pulmonar i en fístula d’aire persistent”, explica el Dr. Alfons Torrego, cap clínic de la Unitat de Broncoscòpies i Pneumologia Intervencionista del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia de Sant Pau.
El pacient tractat a Sant Pau, un home de 33 anys, va arribar al Servei d’Urgències amb dolor al costat dret. “Després d’ingressar-lo al Servei de Cirurgia Toràcica i de fer diverses proves, vàrem confirmar que presentava una fístula aèria broncopleural al lòbul superior del pulmó dret i un col·lapse pulmonar secundari que no es va resoldre amb el drenatge pleural. Després d’estudiar el cas, els equips de Cirurgia Toràcica i Pneumologia, conjuntament van indicar el procediment de col·locació de la vàlvula. En aquell moment el pacient estava en una situació clínica inestable a causa del col·lapse del pulmó dret”, segons la Dra. Virginia Pajares, adjunta de la Unitat de Broncoscòpies del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia.
El procediment, que es va dur a terme amb anestèsia general en la sala de broncoscòpies, té diverses fases. La primera és verificar, mitjançant una broncoscòpia i de forma sistemàtica amb l’oclusió de tots els bronquis del pulmó afectat, en quin lloc exacte està la fístula. “Posteriorment, mesurem el bronqui per determinat quina és la mida de la vàlvula que necessita el pacient, que es col·loca a través del canal del broncoscopi. Finalment, es verifica que la col·locació és correcta i es finalitza la broncoscòpia. En aquest cas, només es va col·locar una única vàlvula, ja que la verificació inicial va concloure que només calia actuar sobre un únic bronqui per tancar la fístula”, explica el Dr. Torrego.
Al cap de 24 hores de la col·locació de la vàlvula, el pulmó afectat, segons el Dr. Torrego, “mostrava signes radiològics de reexpansió. I 10 dies després no hi va haver més fuga aèria i el pacient s’està recuperant satisfactòriament”. I destaca que “aquest procediment s’ha dut a terme amb el treball conjunt i multidisciplinari de diversos professionals procedents de diferents Serveis assistencials de Sant Pau: Pneumologia, Cirurgia Toràcica, Anestesiologia i Infermeria”.