Ruta de navegació

Tornar a Actualitat

Actualitat

null Ajuts de la Fundació Privada per a estades formatives a hospitals o centres de recerca biomèdica durant 2024

Ajuts de la Fundació Privada per a estades formatives a hospitals o centres de recerca biomèdica durant 2024

19/02/2025

Gràcies als ajuts econòmics de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, 12 especialistes, membres del cos facultatiu de l’Hospital, han portat a terme diferents estades formatives, amb l’objectiu potenciar la incorporació de noves tecnologies, procediments i avenços assistencials a l’Hospital. Vols conèixer que han fet els/les metges/gesses que els van aconseguir durant 2024?

 

Ángela Irabien
Servei de Cirurgia Cardíaca
Va rebre un ajut de 1.960 euros per fer una estada d’un mes al Harefield Hospital, Londres (Regne Unit).

Un projecte que l’ha permés visitar un centre de gran volum de cirurgia de dispositius d'assistència ventricular, per aprendre els detalls i les particularitats del procediment, ja que aquests dispositius permeten tractar els/les pacients amb malalties cardiovasculars, millorant-ne l'esperança i la qualitat de vida. Una estada en la qual s’ha incorporat com a observadora a l'equip de cirurgia de dispositius d'assistència ventricular de l'Hospital de Harefiled, per veure en directe el màxim nombre de procediments i seguiment d'aquests/tes pacients, aprendre els detalls, des del punt de vista tècnic, amb la finalitat d’incorporar-ne les novetats a Sant Pau.

Haver estat implicada en el funcionament d’un altre Servei d’insuficiència cardíaca, en el seu dia a dia, com un membre més de l’equip, m’ha permés establir un conctacte científic i formatiu i veure una altra manera de manejar aquest tipus de pacient. Degut a la seva patologia d’alta complexitat no hi ha una sola forma de fer-ho. Això m’ha pemès identificar les àrees de millora en el tractament d’aquests pacients i aplica-les a la pràctica clínica. Un objectiu que he compartit a la tornada amb els meus companys amb els quals estic treballant en la seva incorporació”,  explica la Dra. Irabien.

 

Justyna Szafranska
Servei d’Anatomia Patològica
Va rebre un ajut de 7.896 € destinat a una estada de 90 dies al New York-Presbyterian / Weill Cornell Medical Center, Nova York (Estats Units).

L'objectiu de l’estudi és analitzar retrospectivament i prospectiva les biòpsies i la mostra de resecció de pacients amb malaltia inflamatòria intestinal (MII), per tal de millorar les habilitats de diagnòstic de les lesions displàsiques no convencionals, causades per aquesta, que s’associen a un major risc de desenvolupar displàsia o càncer colorectal. A Sant Pau cada any es tracten i sotmeten a cribratge de lesions displàsiques aproximadament 170 nous pacients diagnosticats de MII. Atès que és una patologia crònica, amb el seguiment endoscòpic estret, tots aquests pacients podrien beneficiar-se de la millora del diagnòstic de les lesions displàsiques no convencionals.

Al Centre Mèdic Weill Cornell es processen més de 60.000 biòpsies anualment, identificant-se canvis displàsics en 2 a 4 casos de (MII) cada setmana. Una revisió retrospectiva de casos de displàsia no convencional entre 2015 i 2023 va revelar que les dificultats diagnòstiques estan influenciades per la falta de protocols estandarditzats i canvis reactius en el teixit.

El projecte es va enfocar a millorar la precisió diagnòstica mitjançant conferències diàries de consens entre patòlegs especialitzats i l'exploració de tecnologies emergents, com la intel·ligència artificial (IA) i les proves moleculars. “Aquests esforços s'alineen amb la necessitat urgent d'optimitzar les eines de diagnòstic, abordant bretxes clíniques i reduint riscos associats amb intervencions tardanes o innecessàries” afirma la Dra. Szafranska.

L'estada al Weill Cornell Medical Center m’ha permès identificar i abordar els desafiaments diagnòstics de la displàsia en la malaltia inflamatòria instersticial, desenvolupant eines per optimitzar la precisió i reduir riscos. Aquests coneixements es transferiran a l'Hospital de Sant Pau, amb impacte directe en la qualitat del Servei i la gestió eficient de recursos, beneficiant tant a pacients com a professionals clínics”, puntualitza Justyna Szafranska.

 

Juan Aibar
Servei de Neurocirurgia
Va rebre un ajut de 15.000 euros per fer una estada de 90 dies a l’Hospital Brigham and Women, Boston, Massachussets (Estats Units).

Projecte destinat al perfeccionament de teràpies de neuromodulació cerebral per a patologies neurològiques i psiquiàtriques, destacant el perfeccionament en tècniques ja utilitzades al nostre centre com l'estimulació cerebral profunda i l'entrenament en noves tecnologies com l'ús dels ultrasons d'alta freqüència guiats per ressonància (MRgFUS). Aquesta última tecnologia està establerta per al tractament d'algunes malalties neurològiques (temolor essencial i Parkinson tremolós), i en investigació per a moltes altres (depressió i TOC refractaris a medicació). L'ús d'aquesta tecnologia i les seves modificacions futures obriran un nou camí en la neurociència clínica i investigadora.

El nostre equip té una llarga experiència en la teràpia d'estimulació cerebral profunda, que constitueix un procediment molt optimitzat, però s'implantaran modificacions per augmentar la precisió quirúrgica, així com certs canvis en els processos assistencials que poden ser útils, i els efectes dels quals veurem en els pròxims mesos. Pel que fa a la teràpia d'ultrasons guiats per ressonància, esperem poder implementar-la al nostre centre durant aquest any 2025, com a part important del Pla Estratègic de l’Hospital. Això augmentarà la cartera de serveis de Sant Pau, ens ajudarà a reclutar més pacients i a convertir-nos en un dels pocs centres de l'Estat que pot oferir tot l'abast de teràpies de neuromodulació cerebral per a aquestes malalties” afirma el Dr. Aibar qui considera també que “L'experiència ha estat molt valuosa. Poder entrenar-me directament amb un dels equips amb més expertesa al món en aquests tractaments, així com poder compartir detalls i trucs per optimitzar els resultats de les teràpies. Igual o més útil va ser poder observar i aprendre els circuits assistencials que fan possibles que aquestes estructures complexes funcionin, una col·laboració multidisciplinària entre molts serveis i professionals

 

Albert Rafecas
Servei de Pneumologia i Al·lèrgia
Va rebre un ajut de 1.334,20 euros per a una estada de 30 dies a la Unité Fonctionnelle de Pnemologie Interventionnelle, Pôle Thorax – Hôpital Nord, de Marsella (França).

El projecte té com a objectiu adquirir formació en la realització de tècniques diagnòstiques i terapèutiques específiques per a l'abordatge de les malalties pleurals, incloent-hi la patologia oncològica. L'objectiu és implementar progressivament aquestes tècniques a la Unitat de Pneumologia Intervencionista de Sant Pau, millorant així la qualitat dels tractaments per a pacients amb patologia pleural. A més, es busca promoure la recerca, establint col·laboracions amb centres de referència internacionals i europeus en aquest àmbit, per avançar en l'estudi i el tractament de la patologia pleural.

De l'estada “destacaria l'oportunitat de formar-me en tècniques invasives per al diagnòstic i tractament de la patologia pleural, com són la toracoscòpia mèdica i el drenatge pleural tunelitzat. La formació adquirida en un centre de referència internacional com és el Departament Multidisciplinari d'Oncologia i Innovacions Terapèutiques de l'Hôpital Nord de Marsella, m’ha permès conèixer de primera mà una metodologia que millorarà el maneig de la malaltia pleural. La interacció amb professionals d'alt nivell en un context multidisciplinari ha enriquit la meva visió global de la patologia pleural, afavorint la interacció per a futurs projectes de recerca en l'àmbit de la pneumologia intervencionista”, explica el Dr. Rafecas, qui afegeix que “gràcies a l'estada hem pogut començar a aplicar aquests coneixements de manera que, avui dia, ja hem incorporat a la nostra pràctica clínica les últimes tècniques per al diagnòstic i tractament de les patologies pleurals. Això inclou la col·locació rutinària de drenatges pleurals tunelitzats i la implementació de la toracoscòpia mèdica. Hem obtingut resultats positius amb aquestes noves tècniques, com ho demostra l'èxit de la nostra primera toracoscòpia mèdica terapèutica en una pacient oncològica”.

 

Francisco Illana Cámara
Servei de Bioquímica
Va rebre un ajut de 2.030 euros per a una estada de 30 dies a la Unidad de Epigenómica del Instituto de Investigaciones Sanitarias de Santiago (IDIS), Santiago de Compostela, (Espanya).

L’estada es va plantejar com una oportunitat d’innovació en una àrea de gran interès dins del camp de la medicina de precisió, centrada específicament en la detecció no invasiva de biomarcadors del càncer. Concretament, l’objectiu principal va ser adquirir nous coneixements en metodologies epigenètiques i epigenòmiques aplicades a la detecció de l'ADN lliure circulant en plasma.

Ha estat una combinació de l’experiència teòrica i pràctica en tecnologies moleculars avançades aplicada a l’estudi d’ADN circulant metilat. En particular, va ser de molt interès la formació adquirida en els arrays de metilació Infinium Methylation EPIC, que permeten identificar l’estat de metilació de més de 900000 CpGs del genoma a partir de mostres de teixit i de sang. A més, subratllaria la col·laboració amb el Laboratori d'Epigenòmica de l'IDIS, que ha facilitat no només l'adquisició de nous coneixements, sinó també l'establiment de connexions per a futures investigacions conjuntes” puntualitza el Dr. Illana.

La identificació de patrons específics de metilació pot ser utilitzada per desenvolupar proves moleculars d'alta sensibilitat destinades a la detecció de nous marcadors oncològics no invasius. “Els coneixements adquirits durant l’estada permetran avançar en la recerca translacional, amb la finalitat de desenvolupar i millorar eines diagnòstiques que es puguin aplicar de manera directa en el diagnòstic i seguiment de pacients oncològics”, clou Francisco Illana.
 

 

Alba Farrés Rubí
Servei de Ginecologia i Obstetrícia
Va rebre 5.100 euros per fer una estada de 90 dies a Agostino Gemelli University Policlinic, Roma (Itàlia).

El projecte pretén ampliar la formació quirúrgica en neoplàsies ginecològiques, explorant noves tècniques i vies d’abordatge, així com noves tecnologies emprades en un centre de referència. “Aquesta estada em permetrà aprofundir en estratègies quirúrgiques avançades, amb especial atenció a tècniques mínimament invasives com la laparoscòpia i la cirurgia robòtica. Paral·lelament, participaré en projectes de recerca centrats en el càncer d’endometri, un camp en constant evolució, amb l’objectiu de millorar tant el diagnòstic com les opcions terapèutiques disponibles. La integració de la investigació amb la pràctica clínica és fonamental per continuar avançant en el tractament personalitzat de les pacients. L’estada en aquest centre de referència representa una oportunitat única per adquirir nous coneixements i tècniques que, un cop incorporades a la nostra pràctica assistencial, contribuiran a millorar l’atenció i els resultats en el tractament de les pacients amb càncer ginecològic”, avança Alba Farrés.

 

María Verónica Nievas
Servei de Medicina Intensiva
Va rebre 5.950 euros per fer una estada de 45 dies al Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Nova York (Estats Units).

L’objectiu del projecte era aprendre i actualitzar els coneixements en la producció i el tractament de pacients hematològics amb immunoteràpia CAR-T, sent la producció de CAR-T19 part del desenvolupament més innovador de Sant Pau. La missió final és augmentar la supervivència dels pacients oncohematològics crítics, gràcies al diagnòstic precoç i a tractaments innovadors, més efectius i dirigits a la patologia de forma més específica. “Amb l’estada he pogut aprendre d’una institució que compta amb una UCI especialitzada en la recuperació d’aquests pacients i la teràpia CAR-T, amb la intenció d’establir protocols d’actuació i millorar els procediments de la unitat de Sant Pau” comenta la Dra. Nievas.

Estem treballant amb l'equip dedicat a pacient oncohematològic crític en el nostre centre, per adaptar i dissenyar guies/referència per a l'ingrés en la Unitat de Cures Intensives. La nostra UCI és multidisciplinària per al pacient crític general, tot i que la població de pacients oncohematòlogics en UCI ha anat en augment en els últims anys i encara creixerà. Per això estem treballant en un model multidisciplinari en el tractament i seguiment d’aquests. Especialment en la població dels pacients CAR-T, ja estem realitzant la valoració prèvia a la infusió i el seu seguiment postinfusió en planta, conjuntament amb l'equip d’Hematologia. Si aquests pacients requereixen ingrés en UCI, es realitza evolució conjunta multidisciplinària, s’involucra al Servei de Psiquiatria si és pertinent en l'evolució… La idea és projectar el seguiment multidisciplinari amb els pacients oncològics també” explica la María Verónica Nievas qui explica també que “estem creant una base de dades dedicada als pacients immunodeprimits amb ingrés en UCI”.

 

Mireia Sensarrich Roset
Servei de Pediatria
Va rebre 1.550 euros per una estada de 30 dies a les Urgències Pediàtriques de Cincinnati Children’s Hospital – Cincinnati, Ohio (Estats Units).

L’objectiu de l’estada era adquirir la capacitació i formació en ecografia POCUS (point of care ultrasound) per implementar-la a les Urgències Pediàtriques de Sant Pau. Aquesta tecnologia permetrà proporcionar diagnòstics més ràpids i precisos, millorar la identificació i el maneig de condicions crítiques, optimitzar la resposta en emergències i minimitzar procediments invasius, augmentant la seguretat, el confort i la cura del pacient pediàtric. “A més, es pretén formar posteriorment el personal del Servei de Pediatria de Sant Pau per a la integració de POCUS en els protocols clínics i la transferibilitat d'aquesta tecnologia a altres àrees de l'Hospital”, comenta Mireia Sensarrich, qui destaca de la seva estada “l'aprenentatge que vaig poder adquirir a nivell docent i organitzatiu. Tenen un programa docent molt ben instaurat i una organització de la unitat d'urgències que permet abordar una gran càrrega assistencial amb un bon maneig del flux de pacients. L'organització per equips assistencials amb un ecògraf disponible per a unitat, facilita el maneig de l'ecografia clínica, tant per part de medicina com d’infermeria, en la pràctica clínica diària. A més a més, dins el programa formatiu de la subespecialitat reconeguda en urgències pediàtriques és obligatòria la formació en ecografia clínica (POCUS)”, detalla la Dra. Sensarrich.

El projecte tindrà diverses fases, una d'elles inicial que ja s'està engegant que és el contacte amb equip de Radiologia del nostre centre per a la coordinació i creació d'un grup de treball en ecografia per a disseny de circuits i protocols d'ús. Posteriorment, caldrà adequar l'emmagatzematge/informatització de les imatges a la història clínica amb la col·laboració d'informàtica. A la vegada es dissenyarà un pla formatiu tan teòric com amb tallers i pràctiques del personal assistencial del nostre centre. Un cop implementat, es valorarà si es pot aplicar posteriorment el mateix programa docent/formatiu en altres unitats (com per exemple sala d'hospitalització) o fer col·laboració externa amb formació al personal assistencial dels CAPs de zona”, exposa Mireia Sensarrich.


 

Zoraida Moreno
Servei de Cardiologia
Ha rebut un import de 10.000 euros per una estada de 90 dies a Klinikum der Technischen Universität München, Múnic (Alemanya).

El projecte vol aprofundir en el coneixement de l’estudi de la cardiopatia de l’esportista en un centre de molt volum i expertesa, des del diagnòstic, tractament i consell en la pràctica esportiva, per permetre la detecció de patologia cardíaca de manera precoç, per tal de prevenir la mort sobtada i garantir una pràctica esportiva segura davant un problema cardíac. “Amb la recent creació de la Unitat de Cardiologia de l'Esport de Sant Pau, un dels plans estratègics del Servei de Cardiologia és convertir l’Hospital en un centre de referència públic de cardiologia de l'esport a Catalunya. La realització de l’estada formativa m’ha permès aprofundir més en una patologia cardíaca en l’esportista en un centre de gran volum i expertesa, alhora que establir un contacte formatiu i científic amb un dels pocs centres europeus acreditats en Cardiologia de l'Esport, i això ens permet també optimitzar el nostre model assistencial actual”, especifica la Dra. Moreno.

 

Gonzalo Azparren
Servei d’Anestesiologia
Va rebre un import de 8.500 euros per fer una estada de 31 dies a l’Universitätsspital Zürich, Zúric (Suïssa).

Aquest projecte té com a finalitat la implementació hospitalària a Sant Pau d’un programa Patient Blood Management (PBM), considerat pels experts com a d'elevat valor, amb resultats de triple propòsit: milloren l'experiència dels pacients, els resultats clínics i el cost, a més de contribuir a preservar un bé públic escàs com és la sang. Recentment l'OMS els recomana amb urgència. “Els resultats econòmics i en salut estan més que demostrats, però és difícil portar-ho a la pràctica, ja que és un programa transversal i suposa un canvi en la cultura organitzativa de la institució” explica el Dr. Azparren.

L’estada m’ha donat l’oportunitat de conèixer un dels 10 millors hospitals del món, ha estat una experiència tremendament enriquidora. També vull destacar la càlida acollida que se’m va oferir des del Servei, l’oportunitat que he tingut de veure de primera mà com està organitzat el Programa des del punt de vista logístic, en el dia a dia, i també com es va implementar el programa des dels seus inicis, així com la possibilitat de treballar estretament amb un dels experts mundials en el tema. D’altra banda, des del punt de vista mèdic m’ha permès conèixer els algoritmes i les guies d'actuació locals, i poder-les debatre i comparar ajuda a una optimització a l'hora de gestionar el maneig clínic. Finalment, des d'un punt de vista organitzatiu, he pogut conèixer de primera mà com s'organitza el Programa. Actualment, estic a l'espera de l'aprovació per part de la direcció per al reconeixement institucional del programa i per poder comptar amb els recursos necessaris per a la seva implementació” avança Gonzalo Azparren.

 

Pau Machado Granados
Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia
Va rebre un import de 4.500 euros per una estada de 60 dies a Hospital Charité, Berlin, (Alemanya).

La finalitat d’aquest projecte és obtenir formació en el tractament de les infeccions protèsiques en un hospital europeu de referència com és el Charité, per estudiar i adquirir els seus protocols respecte a les pròtesis convencionals i tumorals.

La infecció relacionada amb les pròtesis articulars constitueix un problema de salut pública de primera magnitud a la majoria de països desenvolupats i caldria un equip especialista que se n’encarregui, seguint guies i protocols actualitzats. L’Hospital de Sant Pau no disposa avui dia d’un equip d’infeccioses i té el projecte de crear una Unitat de Sèptics a COT, ja que és necessària la formació de subespecialistes i la creació i actualització de protocols davant les infeccions protèsiques” explica el Dr. Machado, qui destaca de la seva estada “el funcionament de la unitat en si, els comitès multidisciplinaris, la quantitat de quirofans destinats a la patologia i el curs de 3 dies de casos clínics que van organitzar. Ara a la meva tornada la idea és organitzar una unitat  semblant al nostre Hospital, on personalment com a membre de la Unitat de Sarcomes podria participar o ajudar en el seu funcionament”.

 

Patricia Pedregal
Servei de Patologia Digestiva
Ha rebut un ajut de  4.900 euros per fer una estada de 61 dies al Departament de Ciències de Dades de la Salut al Centre de Recerca Botnar de la Universitat d'Oxford, (Regne Unit).

La proposta d’aquesta estada formativa era aprendre les eines i els conceptes necessaris per planificar i executar estudis sobre Real World Evidence (RWE), que són registres sanitaris electrònics rutinaris del Regne Unit. Aquestes bases de dades contenen informació anonimitzada sobre dades demogràfiques, estil de vida, diagnòstics clínics, receptes i cures preventives de la població. L’ús de Real World Data és cada cop més comú en la recerca epidemiològica i clínica. “L’objectiu del projecte ha estat aprendre a estimar la incidència i prevalença, així com la taxa de supervivència a curt i llarg termini, dels pacients amb càncer colorectal, estratificat per any, edat i sexe i col·laborar amb el grup del Dr. Prieto Alhambra a Oxford permetrà avaluar si al nostre medi s’està produint un augment de la incidència del càncer colorectal en pacients de menys de 50 anys, així com en pacients d’edat avançada” explica la Dra. Pedregal.

Durant la meva estada, voldria ressaltar l'oportunitat d'haver treballat amb un grup de professionals de diferents països i amb formacions variades, que uneixen els seus coneixements per generar evidències d'alt impacte, orientades a millorar la salut dels pacients. Aquest grup ha estat extremadament acollidor des del primer dia, compartint generosament el seu saber amb mi, amb una paciència i passió encomiables. He pogut comprovar que, amb temps i recursos adequats per a la investigació, és possible dur a terme projectes de gran rellevància i impacte”.

D’altra banda, els coneixements adquirits durant l'estada “ja han tingut un impacte significatiu en la meva pràctica assistencial diària i estic convençuda que continuaran tenint-lo en el futur. El domini del model de dades comú OMOP i el treball amb dades del món real (RWD) m’han permès incorporar una visió més profunda, sistemàtica i basada en evidències a l’hora de prendre decisions clíniques. Aquest enfocament ha estat especialment valuós en l’àmbit del càncer colorectal, on he pogut identificar patrons epidemiològics rellevants, com ara l’augment de casos “d’early-onset colorectal càncer” i les necessitats específiques dels pacients d’edat avançada.

A més, les nombroses bases de dades disponibles a Espanya mapejades al model OMOP, com SIDIAP (el registre d'atenció primària de Catalunya) i la base de dades hospitalària de l'Hospital de Sant Pau, ofereixen una oportunitat única per ampliar i consolidar aquesta línia de recerca. "Espero liderar nous projectes que aprofundeixin en l’estudi del càncer colorectal al nostre medi, amb l’objectiu de generar evidències que ajudin a personalitzar i millorar els tractaments per als pacients”, clou Patricia Pedregal.

Comparteix la notícia:

Home Formulari Iframe