Aquesta efemèride, que promou l’Aliança Europea de Salut Sexual, emfatitza la importància dels estils de vida saludables per a una sexualitat plena i sana. En aquest sentit, les unitats ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva), vinculades a l’atenció primària (CAP) i a l’atenció especialitzada, com l’ASSIR Guinardó que coordina el Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital de Sant Pau, són bàsiques per oferir serveis preventius, educatius, assistencials i de promoció de la salut en un ampli ventall de temes. Un d’ells és la patologia del sòl pelvià, ja que es calcula que un 80% de les dones patirà alguna disfunció d’aquest tipus al llarg de la seva vida que afectarà de forma notable la seva vida sexual i el seu dia a dia.
Barcelona té 7 unitats ASSIR que cobreixen una població de 69 Àrees Bàsiques de Salut (ABS), amb 30 punts d’atenció i 4 hospitals de referència. Sant Pau coordina la gestió de l’ASSIR Guinardó, atenent més de 47.000 dones de 4 ABS i és centre de referència de l’ASSIR Dreta, que cobreix 13 ABS amb 3 punts d’atenció (ASSIR Roger de Flor, ASSIR Pare Claret i ASSIR La Sagrera). L’objectiu “és acompanyar i donar suport a la salut sexual i reproductiva a totes les dones al llarg de totes les etapes de la seva vida. És una oportunitat perquè les dones tinguin un espai d’accés lliure i de confiança on poder resoldre els seus dubtes i rebre atenció als seus problemes de salut en aquesta àrea”, segons el Dr. Josep Estadella, coordinador del procés ambulatori del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de Sant Pau i ASSIR Guinardó.
Per la seva banda, la Dra. Irene Mora, del Servei de Ginecologia i Obstetrícia i coordinadora de la Unitat de Sòl Pelvià de Sant Pau, afirma que “un avantatge molt important per a les pacients de l’ASSIR és que l’equip de professionals que les aten allà és el mateix que treballa a Sant Pau, de manera que estan especialitzats en les diferents patologies que poden presentar”.
Amb un equip de llevadores, ginecòlegs, obstetres, professionals d’infermeria, psicòlegs i administratius, el ventall de serveis de l’ASSIR Guinardó és molt ampli i basat en els establerts pel Departament de Salut: educació per a la salut, atenció als joves, consell reproductiu, atenció a l’embaràs, el puerperi i la patologia ginecològica, atenció psicològica en salut sexual i reproductiva, cribratge i prevenció del càncer de coll uterí i de mama, assessorament i atenció a les malalties de transmissió sexual i a la patologia ginecològica, activitat comunitària a persones adultes, atenció a la demanda urgent, atenció a la diversitat sexual i funcional, educació afectiva i sexual, atenció a la violència de gènere i atenció a domicili.
El 2022, ASSIR Guinardó-Sant Pau va atendre un total de 30.284 visites i 9.090 dones, el 80% entre els 25 i els 65 anys, el 10% menors de 25 anys i el 10% més grans de 65 anys. A més, el 10% de les visites van ser telemàtiques. “En dones joves els principals motius de consulta són consells de contracepció, malalties de transmissió sexual o alteracions de l’ovulació. Entre els 25 i els 35 anys l’assistència a l’embaràs és molt freqüent, i comencen a aparèixer altres patologies, com sagnants abundants, miomes, endometriosi...I a mida que ens aproximem al final de l’etapa fèrtil hi ha més patologies associades a la menopausa”, explica el Dr. Estadella.
El doctor també destaca la important tasca que duen a terme les llevadores de l’ASSIR Guinardó-Sant Pau. “Totes les activitats comunitàries les fan elles, i inclouen cursos de pre part i de post part, tallers d’alletament, de mares i de menopausa, educació sexual i afectiva per a joves i ioga per a embarassades”. El 2022, prop de 800 joves menors de 25 anys van participar en activitats grupals d’educació per a la salut, més de 340 usuàries van participar en tallers d’educació maternal i més de 500 en cursos post part.
Una altra iniciativa impulsada des dels ASSIR són les Tardes Joves, específicament adreçades a menors de 25 anys on s’ofereix un servei d’atenció a la salut sexual i reproductiva amb consells de contracepció, de sobre malaties de transmissió sexual, de consell afectiu... “Amb la possibilitat de que siguin individuals, amb la parella, en grup, de manera anònima, sempre adaptant-nos a les necessitats concretes de cada persona. L’any passat, vam rebre 183 visites en aquests espais de Tardes Joves i és un servei que funciona molt bé”, explica el Dr. Estadella.
La patologia sol pelvià, un gran impacte en la vida sexual de les pacients
Es calcula que el 80% de les dones patirà alguna disfunció del sol pelvià al llarg de la seva vida que afectarà de forma notable a la seva qualitat de vida. De fet, el Servei de Ginecologia de Sant Pau va atendre 336 primeres visites i 907 segones visites per aquest tema el 2022.
Per oferir la millor assistència possible a aquests pacients, Sant Pau disposa de la Unitat Funcional de Sol Pelvià, creada conjuntament amb l’ASSIR Guinardó, la Fundació Puigvert i l’Hospital Dos de Maig (Consorci Sanitari Integral) i on una trentena de professionals dels Serveis de Patologia Digestiva, Cirurgia General, Ginecologia i Obstetrícia, Medicina Física i Rehabilitació de les quatre entitats treballen de forma coordinada. És una estructura eficient de prestacions de màxima qualitat en la prevenció, el diagnòstic i el tractament i amb l’abordatge interdisciplinari i multidisciplinari que requereixen molts d’aquests pacients.
Dins de l’atenció ginecològica hi ha dues agendes mèdiques setmanals dedicades exclusivament a la patologia del sòl pelvià. I, concretament a l’ASSIR Guinardó, l’equip de llevadores fa educació sanitària i un abordatge inicial de les disfuncions del sòl pelvià. En aquest sentit, “molts cops l’ASSIR és la porta d’entrada d’aquestes pacients, que llavors segueixen visitant-se allà o es deriven a Sant Pau en funció de l’atenció que necessitin en cada cas”, afirma la Dra. Mora.
La patologia del sòl pelvià és especialment complexa i té un impacte molt directe sobre la vida sexual de les pacients. Segons la Dra. Mora, “hi ha dos components: el problema físic i tot allò que s’associa a una baixa autoestima, a la vergonya, a la por... hi ha moltes dones que redueixen i que deixen de banda la seva vida sexual a causa de les disfuncions del sòl pelvià”.
El sòl pelvià inclou un conjunt d’òrgans, músculs, fàscies i lligaments interconnectats que tanquen l’orifici que deixa la pelvis óssia per la seva part inferior. En la seva constitució, deixa un hiat per al trànsit dels sistemes urinaris, genital i digestiu que permeten l’evacuació i la continència. “Les disfuncions més frequents són la incontinència urinària, la incontinència anal, la síndrome de defecació obstructiva i la disfunció anorrectal, el prolapse dels òrgans pelvians, la disfunció sexual i el dolor pelvià”, explica la Dra. Mora.
En les dones les principals causes són obstètriques. “L’embaràs i, sobretot el part, són moments de vulnerabilitat molt importants per a les estructures del sòl pelvià perquè es modifiquen les seves característiques. Per la pressió intra abdominal que suposa l’embaràs i perquè en el part poden produir-se lesions en el múscul que tanca tota la pelvis, lesions del nervi pudend... tot això provoca un dèficit en el suport de l’estructura que pot donar lloc a diferents disfuncions”. També destaca que “no totes les dones tenim els mateixos teixits, els podem tenir més elàstic o més rígids. Altres factors que poden debilitar l’estructura són la menopausa i el dèficit d’estrògens, l’estil de vida de cada dona –si fa més esforços pel tipus de feina o pel tipus d’esport- i també el fet de tenir el primer part en edats més avançades”.
Tanmateix, totes les pacients poden beneficiar-se de diversos tractaments, des de l’educació sobre hàbits saludables o consells d’higiene i ús de dispositius fins a rehabilitació muscular, tèniques de reeducació i reentrenament, tractament mèdic o farmacològic, tractament quirúrgic o tèniques de neuromodulació.