Dia Europeu de l'ús prudent d'antibiòtics
Avui 18 de novembre se celebra el Dia Europeu de l'ús prudent d'antibiòtics, impulsat pel Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties que sempre en aquesta data desenvolupa una campanya de sensibilització adreçada a professionals, institucions, autoritats i públic en general per assolir un ús més prudent dels antibiòtics i disminuir-ne el consum innecessari. Des del 2022, el grup PROA de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses, llança també una campanya de sensibilització al nostre entorn sobre un ús correcte dels antibiòtics, a la qual Sant Pau, a través de la Unitat de Malalties Infeccioses, s’adhereix.
Enguany la Dra. Antonella Simonetti, adjunta de la Unitat de Malalties Infeccioses de Sant Pau i coordinadora del grup PROA de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses, és de les promotores de la campanya. El tema de la campanya d’aquest any és: “Una bona recol·lecció evita la confusió”. Se centra en els missatges de bona recollida de mostres microbiològiques, com primer pas per proporcionar un tractament antibiòtic òptim al pacient.
La campanya d'aquest any és dirigida sobretot al personal sanitari. És molt important que el bon ús dels antibiòtics es consideri tasca no solament del personal mèdic i d'infermeria, sinó que també és responsabilitat de tots els ciutadans. Es recomana fer un ús responsable del tractament antibiòtic, utilitzar-lo únicament sota prescripció mèdica i segons les indicacions del personal sanitari: “Cuidar els antibiòtics és deure de tots/es”.
Sobre els antibiòtics
L’any 1928 amb el descobriment de la penicil·lina, va començar una nova etapa de la Medicina moderna. El descobriment dels antibiòtics, ha millorat molt el tractament i ha canviat la història natural de moltes malalties infeccioses, contribuent en manera rellevant a l’augment de l’esperança de vida, ja que els antibiòtics combaten les infeccions bacterianes, eliminant els bacteris o dificultant el seu creixement.
Desafortunadament, a mesura que el seu ús es va estendre, els bacteris van adquirir mutacions que les donen resistència a la seva acció, i es van estendre cada vegada més. Des dels anys 50 s’han comercialitzat múltiples antibiòtics i amb cada nou antibiòtic comercialitzat, han aparegut microorganismes que s’han fet resistents a la seva acció en menor o major proporció.
El desenvolupament de resistències bacterianes és una de les amenaces més serioses per la salut pública a la qual ens enfrontem segons l’OMS i altres organismes nacionals i internacionals. Nombrosos estudis relacionen el consum d’antibiòtics amb el desenvolupament de resistències bacterianes. Per tant, una de les estratègies postulades a l’hora de minimitzar l’aparició de resistències és la utilització òptima dels tractaments antibiòtics respecte a l’espectre d’acció, durada i via d’administració.
L’ús adequat dels antibiòtics no només depèn dels professionals sanitaris sinó també del correcte compliment per part dels pacients amb el tractament prescrit així com de l’automedicació amb antibiòtics. A més a més, un ús inadequat d'antibiòtic pot ser prejudicial també pel pacient, amb tractaments innecessàriament llargs i de gran espectre que pot generar un augment d'efectes adversos. Per tant, és important no només la conscienciació del personal sanitari per tal de promoure un diagnòstic el més acurat possible i un tractament òptim de les malalties infeccioses, sinó també fomentar un ús el més acurat i adequat possible en la població.
L'Hospital Sant Pau té una llarga trajectòria en la realització de mesures encaminades a la millora de la prescripció dels antimicrobians. El PROA (Programa d'Optimització de l'Ús d'Antimicrobians) es va fundar el 2018, però ja teníem consolidada la mesura del consum d'antibiòtics des del 2007, la mesura de les resistències i una llarga experiència en l'assessorament dels clínics per millorar la prescripció. El 2018 es va generar un document marc amb una sèrie de fites per aconseguir un PROA d'excel·lència reconegut pel PRAN (Pla Nacional davant de la Resistència als Antibiòtics). Dins les línies estratègiques de la nova Direcció de la Unitat de Malalties Infeccioses amb el suport de la Direcció de l'Hospital s'ha establert com a prioritari aconseguir el desenvolupament del PROA.
En els darrers dos anys des de l'equip multidisciplinari del PROA (compost per metges/gesses de la Unitat de Malalties Infeccioses i dels Serveis de Microbiologia i de Farmàcia) s'han dut a terme moltes activitats intrahospitalàries per a la millora de l'ús dels antibiòtics. Des d'un augment de la presència com a inter-consultors als serveis, amb reunions periòdiques de revisió dels tractaments antimicrobians, fins a projectes concrets com la millora de tractament d'infeccions urinàries i bacteriúria asimptomàtica a urgències, i un projecte de passi de tractament a via oral, passant per la fonamental realització de nous protocols assistencials del mateix centre per al tractament empíric de les més freqüents infeccions de la comunitat, fins a activitats formatives, adreçades a personal prescriptor i personal mèdic en formació.
La realitat de la nostra àrea fa pensar que l'abordatge del problema no pot ser tan sols intrahospitalari i que cal fer un enfocament global per a tota l'àrea de salut de la qual som hospital de referència, tenint en compte els sociosanitaris, l'Hospitalització a Domicili i l'atenció primària. Per això en el futur pròxim estem pensant en activitats tant de formació com de projectes assistencials en col·laboració amb la primària de la nostra àrea de referència.
Altres notícies:
-
23/01/2025Experts mundials en radiologia analitzen a Sant Pau la revolució tecnològica de l’especialitatLlegir notícia
-
23/01/2025Sant Pau, ha rebut l’acreditació com a Hospital d’Aguts pel Departament de SalutLlegir notícia
-
22/01/2025L’actriu Anna Barrachina i les periodistes Laura Fa i Núria Bacardit, protagonistes del pròxim Sant Pau Talks sobre el càncerLlegir notícia
-
20/01/2025Conèixer qui tenim al costat ens apropaLlegir notícia
-
16/01/20255a. Edició del taller de tècniques semi-invasives i quirúrgiques en cefalees i neuràlgiesLlegir notícia