Com a referents i capdavanters en el tractament de les malalties neurològiques, en motiu del Dia Mundial del Cervell des de l’Hospital de Sant Pau volem subratllar la importància d’aquest òrgan vital del cos humà.
El cervell és un òrgan vital del nostre organisme que controla les funcions cognitives i les reaccions del cos als estímuls sensorials. La jornada del Dia Mundial del Cervell vol posar el focus en la importància i el potencial d’aquest òrgan del cos humà, i a la vegada crear consciència sobre els riscos i les malalties que l’afecten i els seu tractaments.
Des de l’Hospital de Sant Pau sempre hem actuat com a centre pioner i capdavanter en l’especialitat de Neurologia. El 1882, fa 141 anys, es va crear el primer Servei de Neurologia de Catalunya i de l’Estat de la mà del Dr. Lluís Barraquer i Roviralta.
Actualment, el Servei compta amb Unitats especialitzades en cada una de les branques de la Neurologia: la Unitat de Cefalees i Neuràlgies, d’Epilèpsia, de Memòria, de Neuroimmunologia, de Neuromuscular, de Neurovascular i de Transtorns de moviment.
En cada una d’aquestes unitats, professionals amb gran expertesa treballen dedicats a la cura de pacients amb malalties neurològiques. Comptem amb programes especialitzats y de referència en patologies neurològiques cerebrals com l’Alzheimer en persones amb Síndrome de Down, la malaltia de Huntington, neuràlgia de Horton, neuràlgia del trigèmin o CADASIL.
Quines són les malalties més prevalents del cervell en la nostra societat?
Migranya: Es tracta d’una patologia neurològica que causa episodis recurrents de dolor molt intens, que poden aparèixer acompanyats de nàusees, vòmits i una alta sensibilitat a la llum i al soroll. S’estima que aproximadament un 1015% de la població pateix migranya.
Alzheimer: Aquesta malaltia neurodegenerativa és la forma més comuna de demència i es caracteritza principalment per la pèrdua progressiva de la memòria recent en el primers estadis de la patologia, i de la resta funcions cognitives amb la progressió de la malaltia. La seva prevalència varia segons l’edat i altres factors, però s’estima que afecta aproximadament al 57% de la població major de 65 anys a nivell mundial.
Ictus: Un ictus és una afectació vascular del cervell causada per dos motius. Per una banda hi ha la causa isquèmica, que és el tipus més comú i té lloc quan un vas sanguini que subministra sang al cervell s’obstrueix. I per l’altra per una causa hemorràgica, que ocorre quan un vas sanguini es trenca i sagna. Els ictus són una de les principals causes de discapacitat i mort a nivell mundial. Segons l’OMS, s’estima que tenen lloc uns 15 milions d’ictus cada any.